Csúcsszombat Miskolcon

Az ifjúsági korosztály bajnoksága a hétvége fókuszában

Májusban kiváló házigazdája volt csapatbajnokságunk keleti elődöntőjének, június utolsó hétvégéjén pedig újabb fontos eseménynek ad otthont Miskolc – ezúttal ifjú muskétásaink, a jövő reménységei mérettetnek meg, méghozzá Magyarország Ifjúsági Atlétikai Bajnokságának keretein belül.

A bajnoki hétvége első napja máris számtalan izgalmas csatát, megsüvegelendő eredményt és remek hangulatú versenyt hozott. Fiú kalapácsvetésben Katavics Balázs folytatta a „szombathelyi hagyományokat”, magabiztosan, több, mint 4,5 méter előnnyel győzött és szállított újabb országos bajnoki címet a Dobó SE-nek. A pápaiak tehetsége, Sztupák László ezüstöt, míg az aranyérmes klubtársa, Viszkeleti Vencel bronzot nyert. A leányoknál kettős szombathelyi siker született, Giczi Eszter, Albert Blanka sorrendben, a dobogóra még a veszprémiek versenyzője, Csatári Dominika állhatott fel. Magasugrásban az elsőséghez egyéni csúcs is dukált, az FTC-s Bihari Emese élete legjobb eredményét ugorva győzött, őt két KARC-os, a korosztályos fedettpályás ötpróba csúcstartója, Szűcs Szabina és Barna Patrícia követték. 100 gáton hazai győzelmet láthattak a szurkolók, a Miskolci Sportiskola fiatalja, Tóth Anna révén, mögötte a debreceni Petrozsényi Júlia és az idei legjobbját elérő Vasas-os Decker Szonja értek célba. 110 gáton csak úgy záporoztak az egyéni csúcsok, a bajnoki dobogóra csak egyéni rekorddal lehetett felállni, nyert az Ikarus BSE Belgiumban élő üdvöskéje, a fedett pályán 60 gáton korosztályos országos csúcstartó, Pap Márk, a Dunakeszi VSE-t képviselő Almási Olivér és a mosonmagyaróvári Babos Ármin előtt. Magasugrásban debreceni aranyérem született, Hodossy-Takács Sámuel jóvoltából, az ezüstérmet a hazai közönség előtt ugró Török Gergely nyakába akasztották, míg a bronzot az FTC-s Smelka Dániel nyerte.

Kőszegi Míra továbbra is elképesztő formában, ifjúsági korosztályos rekorderünk ezúttal 100 méteren utasított maga mögé mindenkit, ahogy kell, egyéni csúccsal. Őt két BHSE-s sprinter, Skriván Bíbor és a szintén élete leggyorsabb idejét abszolváló Bognár Anna követte. A fiúk 100 méterét egy ifjúsági Európa-bajnoki ezüstérmes, a BHSE színeiben versenyző Illovszky Dominik nyerte, az ifjúsági olimpikon, dombóvári Farkas Bence és a DSC-SI-s Halász Kristóf előtt. A gödöllői Mihajlovic Alex egy hete egyéni csúccsal nyerte a gerelyhajítást a Paulínyi Emlékversenyen, Budapesten, Miskolcon ezúttal bajnoki aranyéremnek örülhetett. A további dobogósok: az Ikarus-os Gálpál Zsombor és a KARC atlétája, Magyari Kristóf. Csúcshalmozó számnak bizonyult a leányok 1500 métere, a döntőben öten is egyéni legjobbat értek el, a győztes a DSC-SI kiválósága, K. Szabó Gabriella lett, a pécsi Tegzes Kata második, a győri Zatykó Luca harmadik helyen ért célba. A fiúk hasonló számában is sorra dőltek az egyéni rekordok, a Váci Reménység középtávfutója, Szinte Bálint volt a leggyorsabb, a debreceni Sós Barnabást és a győri Biros Benedeket megelőzve. A leány hármasugrás bajnoki címe Tatabányára került, az idei legjobbját ugró Radócz Viktória révén, őt az UTE-s Kónya Enikő és a versenyt egyéni csúccsal záró FTC-s Goschi Anna követte. Molnár Attila 400 méteren nyert aranyérmet az SVSE-nek, a bajnoki ezüstérmes az élete leggyorsabb négyszázas idejével célba érő Vasas-os Bánóczy Árpád, a bronzérmes a keszthelyi Csahóczi Csanád lett. A leányok száma a DSC-SI futója, Dávid Anna sikerét hozta, a fiatal tehetség csatlakozva számos versenytársához, egyéni csúccsal győzött. A Zalaszám-ZAC versenyzője, Muszil Ágnes hasonló remek teljesítménnyel lett bajnoki második, a dobogó legalsó fokára az Ikarus-os Vajda Virág állhatott fel.

Egy hete az SVSE-s ifjú tehetség, Varga Gréta komoly egyéni rekorddal jött be bronzérmesként a Honvéd Kupán 1500 méteren, a bajnokságon ezúttal 2000 méter akadályon vitézkedett és győzött. Érmet nyert még a BHSE-s Kovács Zsófia és a pécsi Varga Eszter. Utóbbi kettő a bajnoki medál mellett egyéni csúcsnak is örülhetett. Ezután újabb rekorddöntő szám következett, a fiú 2000 m akadály első hat helyezettje sem futott még soha olyan gyorsan, mint az ob első napján. A bajnoki cím Kaposvárt illette meg, Horváth Barnabás sikere okán, az SVSE-s Tóth Márton ezüstérmes lett, míg a GEAC-os Szőke-Kiss Jácint bronzot nyert. Leány 5000 méter gyaloglásban békéscsabai diadal született, Zahorán Petra lett az idei országos bajnok, a BHSE-s Spiller Tiziana és a Hunyadi DSE-t képviselő Tóth Katalin előtt. Az aranyérmes és a bronzérmes is szezonbeli legjobbját gyalogolta Miskolcon. Gerelyhajításban újabb GEAC-aranyérmet jegyezhettünk fel, Eszenyi Napsugár gerelye szállt a legmesszebb, a szolnoki színekben rajthoz álló Gulyás Johanna és az egri Sári Pálma a további bajnoki dobogósok. Utóbbi két atléta idei legjobbját elérve nyert érmet. Fiú magasugrásban a mezőtúri Rivasz Martin végzett az élen, az egyéni csúcsot ugró miskolci, Monoki Benjamin és a szintén élete legjobb eredményét jegyző ARAK-os Muszka-Kalló Péter előtt. A nap zárószáma a 10000 m gyaloglás volt, ahol az első két helyezett is egyéni csúccsal ért célba, az első a Hunyadi DSE-s Varga Ferenc, a második a hazaiak fiatalja, Bánk Leon lett.

Az ifjúsági korosztály országos bajnoksága vasárnap folytatódik Miskolcon.

Mellékletben az első versenynap eredményei.

(foto: Berényi Ibolya)

 

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.