Rivasz-Tóth Norbert történelmet írt Dohában

Öt magyar indulóból három továbbjutott a Dohában zajló atlétikai világbajnokság utolsó előtti napján, az országos csúcsot döntő Rivasz-Tóth Norbert történelmet írt gerelyhajításban.

A lelátóról csak annyi látszott, hogy nagyon szép ívben száll az a gerely, amelyet Rivasz-Tóth Norbert elhajított, aztán az, hogy nagyon közel áll bele a döntős szintet jelző vonal mögött a Kalifa Stadion gyepébe. Ez a 83.42-es dobás egyrészt magyar csúcs lett – a versenyző a saját, 2017-es rekordját dobta túl 34 centivel –, másrészt azért is történelmi, mert először fordult elő a világbajnokságok 1983 óta íródó történetében, hogy magyar atléta bejutott a gerelyhajítás döntőjébe.

A vb utolsó előtti napjának azonban nem ez volt az egyetlen meglepetése, hiszen a 100 méterről csak két éve távolugrásra váltó Nguyen Anasztázia is bejutott a vasárnapi fináléba, ami hasonló jelentőségű siker, még akkor is, ha Vanyek Zsuzsa (1983) és Vaszi Tünde (2001, 2003, 2005) révén már volt vb-döntőse a magyar női távolugrásnak, sőt Vaszi személyében két centi híján érmese is, ugyanis a 2001-es edmontoni viadalon ennyivel végzett előtte a (kubai születésű) spanyol Niurka Montalvo.

Ezúttal nem sok hiányzott hozzá, hogy rögtön ketten képviseljék a vasárnapi döntőben a magyar távolugrást, mert az első világversenyén szereplő, húszéves Farkas Petra mindössze kilenc centivel maradt le róla. Meglehetett volna, ha a második kísérleténél a sprinterként olimpiai és világbajnok amerikai Tori Bowie gondolatai nem kalandoznak el, és nem sétál be a magyar induló elé... De besétált, és az ilyen váratlan helyzetekre mentálisan még nem elég felkészült magyar sportoló szerint az ugrásban még maradt jó néhány centi.

Nem sok hiányzott ahhoz sem, hogy mindkét magyar induló, Kozák Luca és Kerekes Gréta is bekerüljön a 100 méteres gátfutás vasárnapi elődöntőjébe. Előfutamonként az első négy jutott tovább, Kozák negyedikként ért be a sajátjában, Kerekes pedig ötödikként, viszont az ideje alapján (13.11) még továbbjutásra állt az utolsó előfutam előtt – ám az az egyik legkeményebb előfutamnak bizonyult, a nyolc indulóból heten (!) kvalifikálták magukat a döntőbe, hiszen valamennyien tizenhárom másodperc alatt értek be a célba.

Igazi dráma zajlott a férfi súlylökés döntőjében, ugyanis a címvédő új-zélandi Tomas Walsh elsőre rögtön óriási, 22.90-es kísérlettel kezdett, ami a világ valaha volt ötödik legjobb dobása, és valószínűleg nincs is sok verseny a világon, amelyet ezzel ne nyert volna meg. Pechjére a dohai világbajnokság ilyen, ugyanis az amerikai Joe Kovacs az utolsó sorozatban egyetlen centivel túldobta, majd honfitársa, Ryan Crouser is 22.90-ig lökte a súlygolyót, így Walsh a harmadik helyre szorult. Hivatalosan is ez volt a vb-finálék legerősebb összecsapása, a verseny történetében ugyanis csak négyszer fordult elő, hogy valaki egyáltalán huszonkét méter felett dobjon, ám hogy egyszerre hárman is, az még soha.

Vasárnap a világbajnokság utolsó napja következik, amelyen három magyar atléta is színre lép: a gátfutó Kozák Lucának magyar idő szerint 18.02-tól, Nguyen Anasztáziának 18.15-től, Rivasz-Tóth Norbertnek pedig 18.55-től drukkolhatunk.

A cikk folytatása a mellékletben.

(Vincze Szabolcs / NSO)

 

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.