„Már érett ez a siker”

Klekner Hanga a 4.30 méteres egyéni csúcs után az Európa-bajnoki szintet vette célba.

Fantasztikus versenyt hozott a hétvégi országos bajnokságon a női rúdugrók megmérettetése. Siskó Zsófia 4.00-s teljesítménye csupán a harmadik helyre volt elég a kilenc egyéni csúcsot elérő mezőnyben, az ezüstérmet Garamvölgyi Petra szerezte meg 4.10 méteres U18-as országos csúccsal. Az aranyérmet pedig a DSC-SI színeiben induló Klekner Hanga gyűjtötte be, aki életében először ugrotta át a 4.30-at.

Már nagyon régóta bennem volt ez az eredmény, múlt héten 4.07 után 4.21-re ugrottunk, tehát már érett ez a magasság, és hosszabb nekifutással, jobb rúddal meg is lett. Már nagyon vártuk ezt a sikert, és végre megérkezett – lelkendezett a debreceni sportoló.

A 4.30 abszolút egyéni csúcs Hanga számára, hiszen szabadtéren ezelőtt 4.20-ig jutott, fedettpályán pedig 4.12 volt eddig a rekordja.

Sok esetben egyszerűbb itt ugrani, mert nincs szél és egyéb zavaró tényező. Teljesen más azonban a hangulatuk a szabadtéri versenyeknek, ráadásul itt nagyon sokan vesznek minket körül a csarnokban, ami megnehezíti a dolgot. Nem tudnám eldönteni, melyiket szeretem jobban, itt stabilabb valahogy a teljesítményem.

A 4.30 igazi mérföldkő lehet a húszesztendős atlétahölgy számára, hiszen ezzel látótávolságra került a felnőtt Európa-bajnoki szint.

Nagyon nagy lökést adhat a szabadtéri idényre. Eddig is terveztük, hogy a 4.45-ös Európa-bajnoki szintet megpróbáljuk megközelíteni, ezért is jelent hatalmas nagy előrelépést ez az ugrás. Ebből tudunk építkezni nyáron – vélekedett a debreceniek kiválósága. – Ugyan technikában még vannak problémák, igyekszünk kijavítani őket, és még tapasztalatra is szükség van, hogy a versenyekre össze tudjam szedni magam.

A szombati program elsőként elkezdett számai között volt a női rúdugrás, az indulók sokasága miatt azonban az élmezőnybe tartozó lányok majdnem a versenynap végéig ugrottak.

Iszonyatosan hosszú volt ez a nap, körülbelül két órát ültem. Bemelegítek ilyenkor a kezdés előtt, és amikor jön a kezdőmagasságom, újra elkezdek mozogni. Nem jelent nehézséget, mert már megszoktam, inkább az a kihívás, ha külföldre megyek, mert ott teljesen más a helyzet, és sokkal gyorsabban belecsöppenek a tényleges versenybe.

Hangát zárásként a rúdugrásban kétszer is világcsúcsot ugró – szintén húszéves – Armand Duplantisról kérdeztük.

Mindig követem, hogy teljesít. Voltunk már egy világversenyen, és nagyon sok dolgot lehet tanulni tőle. Hatalmas energiákat tud mozgósítani, de persze nagyon tehetséges is. Gyorsaságban, ugrásban is kiemelkedő, és fog ő még ennél is jobb eredményt elérni

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.