Nyáron már az öt métert ostromolná

Bánovics Józseffel beszélgettünk az elmaradt Európa-bajnokságról és idei céljairól

Új sorozatot indítottunk itt az atletika.hu-n: megszólaltatjuk az idei U18-as Európa-bajnokságra szintet teljesítőket. Legjobb ifjúsági korú versenyzőink viszont idén sajnos mégsem jutnak el Rietibe, és ez bizony az ő korukban különösen nagy csalódás lehet, arról beszélgetünk mindannyiukkal, hogyan tudják ezt feldolgozni, ki vagy mi segít nekik ebben.

Sorozatunk második részében a GEAC rúdugrójával, Bánovics Józseffel beszélgettünk, aki február végén, 4.61 méterrel elérte élete legjobbját, tehát rendkívül rosszkor jött neki a koronavírus-járvány okozta leállás, valamint a versenyek halasztása. Nem csügged azonban, a kijárási korlátozások alatt is töretlenül dolgozott tovább.

– Mi volt az első gondolatod, amikor megtudtad, nem lesz idén U18-as Eb?

– Még nem teljesen dolgoztam fel, hogy elmaradt az Európa-bajnokság, de a munka nem áll le, örülök, hogy most már tudom, képes vagyok kijutni nemzetközi versenyekre. Legjobb barátommal, Farkas Bencével új célt tűztünk ki magunknak, mégpedig azt, hogy kijussunk a 2023-as, budapesti világbajnokságra.

– Mekkora motivációt adhat, hogy sikerült egyáltalán kijutni?

– Tavaly nehéz időszakon mentem keresztül, az edzőm Szörényi István hívta fel arra a figyelmem, hogy 2020-ban U18-as Európa-bajnokságot rendeznek, és jó esélyem van kijutni rá, ami óriási lökést adott nekem. El is kezdtem erre intenzíven készülni, és végül igaza lett az edzőmnek, hiszen sikerült megugranom a szintet.

– Minek köszönhető, hogy a fedettpályás szezon ilyen jól sikerült?

– Nagyon sokat segített az edzőm a családom és Farkas Bence támogatása, és nagyon figyeltem minden egyes technikai dologra. Ennek köszönhető, hogy egyéni csúcsot értem el.

– Milyen volt az utóbbi három hónap számodra?

– Folytattam ugyanolyan erőbedobással az edzéseket, csak rúdugrásra nem került sor ebben az időszakban. Mindig a maximumra törekedtem minden tréningen, és szerintem ennek köszönhetően még jobban fogok teljesíteni a jövőben.

– Mikor végeztetek újra rúdugró edzéseket?

– Két-három hete kezdtük újra, és már nagyon hiányzott a mozgás, de egy-két nap után sikerült is belerázódni. Próbáltam minél többet edzeni, hogy minél hamarabb visszanyerjem a ritmust. Talán még fejben kell picit visszakalibrálni magam.

– Mik a célok az idei szezonra?

– Az öt métert nagyon szeretném elérni. Ha teljesen összeszedem magam, már az idei évben sikerülhet, és szeretnék bizonyítani az edzőmnek, az egyesületnek, a barátaimnak és a családomnak. Szeretném, ha büszkék lennének rám.

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.