Márton Anita elkezdte az idényt

Súlylökésben és diszkoszvetésben is ő győzött a délalföldi dobóversenyen, utóbbiban a nagyobb fölénnyel

A Szegedi VSE kezdeményezésére négy délalföldi város sportvezetői és sportolói létrehoztak egy dobó versenysorozatot, melynek Szeged, Szentes, Békéscsaba és Kecskemét ad otthont.

Az első állomáson a csongrádi megyeszékhelyen szombat délelőtt 10 órakor kezdtek a legfiatalabb atléták részvételével, tehát a gyermek I. és gyermek II. korcsoportokkal. A kicsik nagy lelkesedéssel és harci kedvvel kezdték meg az idei szabadtéri versenyidényt. Több olyan eredmény született, amely az Atlétika Magazinban elérhető „Ceglédi országos ranglistán” országos csúcsnál is jobb teljesítmény.

Az ifjúsági fiúk súlylökésében a 17 éves Horváth Márk, a Győri AC versenyzője nemzetközi mércével is értékes 19.75 méteres egyéni csúcsot dobott az ötkilós szerrel. Csak érzékeltetésül, hogy sikerüljön úgymond kontextusba helyezni ezt a produkciót: az idei fedettpályás idényt 17.69 méterrel zárta ugyanilyen súlyú golyóval. Nos, erre több mint két métert pakolt rá!

A serdülők között a fiúk diszkoszvetése hozta talán a legizgalmasabb és legmagasabb szintű versenyt: három fiatal is 50 méter feletti eredményt ért el. Első helyen Szauer Pál tanítványa, az ócsai Takács Zsombor végzett 58.25-tel, második a 14 éves szegedi Dobó Zsombor lett korosztályában kitűnőnek számító 55.79-cel, a békéscsabai Priskin István, a téli dobóbajnokság győztese ezúttal bronzéremmel gazdagodott 50.94-gyel. Maradva ennél a szernél az ifjúsági lányok között a tavaly 44.95-ig jutó veszprémi Kövér Fanni diadalmaskodott 48 méter feletti teljesítménnyel (48.13), a junior férfiaknál klubtársa, Strigencz Zalán diadalmaskodott két és fél méteres egyéni csúcsot elérve 54.30-cal.

Férfi junior súlylökésben a kecskeméti Fekete István nyert hatkilós szerrel 17.84-gyel, míg a felnőtteknél a szentesi Fischer Márk szerzett aranyat 16.43-mal. Női súlylökésben a magyar atlétika első felnőtt világbajnoka, az országos csúcs tartója, Márton Anita esélyeshez méltóan, de az elvárttól elmaradva lett aranyérmes 17.40-nel. Ugyanebben a számban a feltörekvő fiatal, Veiland Violetta beállította 16.55-ös egyéni csúcsát és nagyon stabil versenyzést mutatott. Visszatérve Márton Anitára, a nap egyik legutolsó versenyszámát, a diszkoszvetést is megnyerte a Békéscsabai AC kiválósága, méghozzá majdnem kilencméteres előnnyel, 57.16 méteres ranglistavezető eredménnyel – amely egyébként 16 centivel jobb, mint az idénre kiírt, majd törölt párizsi felnőtt Európa-bajnokság indulási szintje.

És nemcsak ő, hanem az időjárás is igencsak kitett magáért: a verseny egész idején szikrázó napsütésben és 30 fok körüli hőmérsékletben dobhattak az atléták. Anita edzője, id. Eperjesi László is elégedett volt: „Szerintem a szervezés jól sikerült, mindennemű fennakadás nélkül tudtuk levezényelni a kitűnő hangulatú versenyt, az egészségügyi előírásokat is betartva.”

 

Csatolt dokumentumok: 
Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.