Egyesek máris csúcsformában

Az AC Bonyhád versenyén egyéni rekordnak örülhettünk, a Békéscsabai AC viadalán még annál is többnek

Igazi nagyüzem volt a magyar atlétikában pénteken – végre. Ugyanis megtörtént az, ami már hónapok óta nem: egyszerre két helyen is rendeztek versenyt itthon, két B betűs városban, Bonyhádon és Békéscsabán. Időben előbb a tolnai helységben kezdtek, így kezdjük mi is az ottani történések felgöngyölítésével: az AC Bonyhád rúdugróviadalt tartott minden korosztály számára, így a felnőtteknek is, és ebben a versenyszámban ez volt Magyarországon a szabadtéri idénynyitó. Ehhez képest pláne szép eredmények születtek, de egyébként is, mert értékelni kell manapság, ha a férfiak győztes eredménye ötössel, a nőké pedig négyessel kezdődik, főleg ha egyazon viadalon. Márpedig most ez történt, ami annak is volt köszönhető, hogy viszonylag erős mezőny jött össze, nemcsak a rendező klub atlétáiból vagy a környékbeliekből, ez pedig nyilván összefügg azzal, hogy mindenkinek nagyon hiányozhatott már a versenyzés.

Nos, a legjobban Böndör Márton és Szabó Diana kapta el a fonalat, ők igazán remek formában kezdték meg a szezont, aminek győzelem lett a jutalma. De talán még ennél is jobban örülnek az eredményeiknek, amely az ifjabbik Böndör fivér esetében egyéni csúcs lett, az ifjabbik Szabó nővér esetében pedig pályafutása harmadik legjobbja, egyszersmind a fedettpályás eredményeket is figyelembe véve az idei legjobbja beállítása. Így, első nekifutásra. Böndör Márton egyébként második kísérletével jutott át a bűvös öt méteren úgy, hogy fent maradt a léc, ennek az ugrásnak a videofelvétele megtekinthető facebookos oldalunkon, akárcsak Szabó Diana 4.10-es sikeres kísérletéé, amit ráadásul nem előzött meg rontás ezen a magasságon. Összességében jó kis verseny volt ez így kezdésnek, a győztes eredmények konkrétan jobbak lettek, mint például a három évvel ezelőtti szabadtéri felnőtt országos bajnokságon.

Eközben Békéscsabán, a délalföldi dobó versenysorozat harmadik állomásán már nem csak dobószámok voltak, kibővült a program futó- és ugrószámokkal is, és a résztvevők éltek a lehetőséggel. A leginkább Nadj Levente, a hazaiak 17 éves 400-asa ugyanis – a 100 méter megnyerése után – úgy győzött a rendhagyó 300 méteres síkfutásban, hogy jobb időt ért el 33.82-vel, mint a táv eddigi legjobb magyar U18-as és U20-as eredménye. Amely bizonyos Deák Nagy Marcell nevéhez fűződött még 2007-ből... Jól sikerült a férfi magasugrás is, amelyben a debreceni Hodossy-Takács Sámuel 2.10 méteres teljesítménnyel beállította, a mögötte második helyezett kecskeméti Németh Mátyás pedig 2.05-tel megjavította egyéni csúcsát. Egyikük sincs még húszéves. Tóth Balázs is még éppen csak annyi, és ő is egyéni rekordnak örülhetett súlylökésben: először dobta meg (17.00), aztán túl (17.08) a 17 métert. Idén elsőként a magyar felnőtt férfiak közül.

Női súlylökésben viszont ezúttal 17 méter alatt maradt Márton Anita, 16.68 lett a győztes eredmény, de ennél most fontosabb lehetett számára maga a győzelem, hogy a Kopp Békéscsabai AC színeiben diadalmaskodott klubja versenyén, a Kopp-kupán. Méghozzá szokása szerint duplán diadalmaskodott, hisz a diszkoszvetés első helyét is megszerezte (52.77), még úgy is, hogy meghúzódott a dereka. Annak viszont lehetett örülni, hogy a mögötte a második helyet megszerző Váradi Krisztina idén először dobta túl az 50 métert (50.85). Folytatás a sorozat keretében jövő vasárnap Kecskeméten, a magyar atlétika egészét véve pedig ma Gödöllőn, ahol gerelyt hajítanak minden korcsoportban.

 

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.