Úgy indul a KAP, hogy ad

Interjú a Budapest 2023 Zsivotzky Gyula Program szakmai vezetőjével, Spiriev Attilával

- Elindult a program, melynek célja az atlétikai sportág és szakágainak népszerűsítése, az utánpótláskorú, igazolt versenyzők számának növelése, valamint a 2023-ban, Budapesten megrendezésre kerülő World Athletics atlétikai világbajnokságon minél nagyobb létszámú és eredményesebb magyar versenyzői szereplés elősegítése. Mik az elsődleges feladatok?

- Ez a projekt ráépül az előző nyolc évben elvégzett munkára, az ebben az időszakban elindított szakmai programokra, sőt nem is lehetne ezt az új programot elindítani, ha ezek nem működtek volna összességében sikeresen. Az elsődleges, megfogható cél, hogy kellő számú és megfelelő minőségű magyar atléta képviselje hazánkat 2023-ban, Budapesten a világbajnokságon, ami ténylegesen sporttörténelmi jelentőségű esemény, és nagy valószínűséggel a ma élő magyar emberek többségének az életében nemcsak, hogy nem volt, hanem nem is lesz még egyszer. Eközben a célkitűzések között szerepel az utánpótlásképzés fejlesztése, a sportág alapjainak, ha úgy tetszik bázisának növelése is, ami folyamatos cél, fontos, hogy ne sérüljön.

 

- Mondhatjuk azt, hogy az elmúlt évek szisztematikusan felépített programjai, illetve a létesítmények – most is zajló – fejlesztése, a tíz éve futó, sikeres egynapos nagydíj teremtett fundamentumot a világbajnokság megrendezésének?

- Nyilván így van. Elkezdett a sportág belefektetni, és úgy fogalmaznék, hogy ez teremtette meg a lehetőséget arra, hogy most egyáltalán beszélhetünk erről, amit magamban úgy nevezek, hogy KAP, vagyis Kiemelt Atlétikai Program. Bár nem ez a hivatalos neve, mégis így hívom. Azért, mert ez a kis szó-, vagy betűjáték rögtön mutatja, hogy általa azok az atléták, edzők, sportszakemberek, akik ebben szerephez jutnak, nyilvánvalóan plusz lehetőségeket kapnak, az atlétika ezáltal újabb, nemzetközi szintű atlétákat kap, tehát ez nagyon illik abba a rendszerbe, ami szándékaink szerint a Zsivotzky Gyula Programot jellemezni fogja. Nyilvánvalóan emellett a Magyar Atlétikai Szövetségnek van egy teljesen normális működése, ugyanúgy megy tovább minden. Ez nem valami helyett, hanem mellett van.

 

- Korábban célként tűzetett ki, hogy felnőtt atlétákat kell nevelni, és nem szabad „agyonversenyeztetni” a fiatalokat, mert megsérülnek, kiégnek, abbahagyják. Ugyanakkor azt szeretnénk, ha minél több fiatal indulna a 2023-as budapesti világbajnokságon. Harmonizálható a két szándék?

- Igen, sőt semmilyen ellentmondás nincs. Ez nem utánpótlásprogram, tehát nagyon fontos tudni, hogy 2023-as céldátumú projektről van szó, és bár benne van, hogy az utánpótláskorú atléták számát növelni kell, de valójában az a programnak a lényege, hogy pontosan úgy tud megvalósulni, hogy a kiemelt atléták plusz lehetőséghez juttatása nem csorbítja a normál tevékenységeket. Tehát ha úgy tetszik, közvetett módon segíti ezt a bázisnövelést.

 

- Kik kerülhetnek be a Budapest 2023 Zsivotzky Gyula Programba?

- Meglehetősen szűk keretről beszélünk, és olyan atléták alkotják majd, akiknek reális esélyük lehet arra, hogy 2023-ban, normál fejlődés mellett világversenyen indulhassanak. Sok olyan fiatal tehetség van, aki előtt fényes jövő állhat, és azt reméljük, hogy ők lesznek ennek a keretnek a tagjai.
Fontosnak tartom kiemelni, hogy nem zárt csoportról van szó, ahová, ha valaki bekerül, akkor végig ott is marad, illetve, ha az elején nincs benne, akkor soha nem kerülhet be. Erről szó sincs. Folyamatosan vizsgáljuk a tagokat, fejlődésüket, egészségi, edzettségi állapotukat, eredményeiket, és szükség esetén azonnal változtatunk, nincsenek bérletesek, de senki sincs kizárva sem.

 

- Mi lesz a többi, most is futó programmal?

- Ugyanúgy mennek tovább. Pont az a lényeg, hogy azok ne csorbuljanak. Ugyanakkor mégiscsak ezekből a fiatal felnőttekből lesznek a bajnokok, hiszen nekünk végül is teljesen mindegy, hány éves magyar atléta indul, és ér el jó helyezést a világbajnokságon. A lényeg, hogy ott legyen, kvalifikálja magát, mert ma már az is nagyon nehéz. Amikor ezek a programok indultak, a mostani élvonal tagjai serdülő, esetleg ifjúság korosztályúak voltak, és ma már beszélhetünk sok olyanról, akivel számolni lehet, kell is a világversenyek tekintetében.  Tehát ha azt akarjuk, hogy tovább tudjuk fejleszteni őket, és szeretnénk, hogy oda is érjenek, az nem megy pusztán a normál szövetségi működtetéssel, ezért volt szükség erre a programra.

 

- Mi a következő lépés?

- Feláll a programiroda, hiszen ennek kell kiszolgáló személyzet, szakmai és operatív vezetés, de közben a háttérben már zajlik a munka. Megtörténik a keretek kialakítása, mert ez nagyon sok időt igényel. Nyilvánvaló, hogy a képbe kerülő sportolókkal, edzőkkel, klubokkal meg kell beszélni a helyzetet. Mindenkinek világosan kell látni, hogy ki mit kap, és mivel tartozik.
Már önmagában az jó hír, hogy ez a program el tud indulni, és nagyon remélem, hogy hamarosan kézzelfogható sikerekről tudunk beszámolni.

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.