Ma: 40. Dudinská50 és vele együtt az 50 kilométeres Gyalogló Magyar Bajnokság

Élő közvetítés 7:45-től: https://youtu.be/mF3OEkBDPDs

A tavalyi viszontagságos év egyik első elhalasztott bajnoki versenye az 50 kilométeres gyalogló bajnokság volt. A szlovákiai Dudince (Gyűgy) városa és a szervező Szlovák Atlétikai Szövetség az akkoriban kialakuló járványhelyzetre való tekintettel, egy héttel a verseny előtt jelentette be annak elhalasztását, így sem a nagymúltú 50 kilométeres nemzetközi viadal - vele együtt a magyar bajnokság -, sem pedig a többi nemzetközi versenyszám nem kerülhetett megrendezésre a szokásos márciusi időpontban. Végül októberben, nagyon szűk mezőnnyel zajlott le, így idén már negyvenedjére tudják szünet nélkül megtartani ezt a rangos versenyt. 

A Szervezők idén még talán nehezebb helyzetben vannak, hiszen a szlovákiai vírushelyzet kapcsán az Egészségügyi Minisztérium nagyon szigorú óvintézkedéseket követel meg minden résztvevőtől. Az egész versenyre vonatkozóan indulói létszámlimitet határoztak meg, ám ennek ellenére is nagyon erős mezőnyökkel találkozhatunk a rajtlistát böngészve. Férfi 50 kilométeres gyaloglásban jelezte indulási szándékát Erick Barrondo, a londoni olimpiai 20km-es számának ezüstérmese, a 2017-ben 50 kilométeren világbajnoki, 2018-ban pedig Európa-bajnoki 6. helyezett lengyel gyalogló Rafal Augustyn, vagy a 2008-ban olimpiai 6. helyezett mexikói Horació Nava. 

Ebben a rendkívül erős mezőnyben kell helytállnia a magyar bajnoki címért küzdő versenyzőknek, ahonnan Helebrandt Máté hiányzik idén, ám szerepel a rajtlistán a táv jelenlegi és korábbi U23 csúcstartója, a berlini EB-n 13. Venyercsán Bence, valamint Srp Miklós, akik mindketten a BHSE versenyzői. A Ferencváros kétszeres egyéni bajnok gyaloglója Tokodi Dávid, valamint a rutinos Kovács András (BHSE) egyaránt megméretik magukat a bajnoki címért folyó küzdelemben.

A felnőtt nők 20 kilométeres versenyében a békéscsabai Kovács Barbara küzdhet majd az olimpiai kvalifikációért hasonlóan rangos mezőnyben, Torma Anett személyében a Győri AC is képviselteti magát, ám az olimpikon Récsei Rita az utolsó pillanatban, koronavírus-fertőzés miatt sajnos kénytelen volt lemondani a részvételt,. A egyik legnagyobb név a mezőnyben a kolumbiai Lorena Arenas, aki 2017-ben és 2019-ben is világbajnoki 5. helyezést ért el 20 kilométeren, de indul a litván Brigita Virbalyté-Dimšiene is, aki a berlini EB negyedik, és a pekingi VB hetedik helyezettje volt.

A verseny egészének legnagyobb sztárja egyértelműen az 50 kilométeren olimpiai és világbajnok Matej Tóth, aki mostanra a szlovák sport egyik legnagyobb alakjává vált. Mivel 50 kilométeren már rendelkezik olimpiai kvótával, így ezúttal a 20 kilométeres távon áll rajthoz. Legnagyobb ellenfele ezúttal a 2017-ben felnőtt világbajnoki címet szerző kolumbiai Eider Arévalo lesz, aki nagyon erős, 1:18:53 órás egyéni csúccsal rendelkezik a távon.

Az U20-as nők 10 kilométeres versenyében két magyar állhat majd rajthoz, akik a nyári korosztályos világversenyekre való kijutást célozzák meg. A már szinttel rendelkező honvédos Spiller Tiziana és a békéscsabai Zahorán Petra számára egyaránt komoly esély mutatkozik arra, hogy az élmezőnyben végezzenek szombaton.

Kovács Soma

 

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.