Ezt várjuk Tokióban - távolugrás

Nguyen Anasztázia számára is megkezdődik a XXXII. nyári olimpia. Az MTK távolugrója nagy csatában volt a kvalifikáció megszerzéséért és végül a 27. helyen sikerült is kiharcolnia a tokiói szereplést a 32 fős mezőnyben.

„Az olimpia a fő célom idén, valamint egyéni csúcsot ugrani, utóbbi minden versenyen egy külön cél a számomra” – mondta még tavasszal a 28 éves magyar atléta. „Arra fogok a legjobban koncentrálni, hogy a selejtezőben három ugrásból nagyot tudjak ugrani.”

„Szerettem volna sokat versenyezni a szezonban, hogy minél több ugrás legyen a lábamban. Remélem, hogy az olimpián jön ki a legjobb eredmény”

– mondta még a Gyulai István Memorial után olimpikonunk. Naszti a vasárnapi selejtezőben a B csoportban kapott helyet, ahol 6.68 méteres idei legnagyobb ugrásával a 2021-es eredményeket figyelembe véve három ugrónál bír nagyobb eredménnyel. Drukkoljunk neki, hogy ki tudja hozni magából a maximumot a – magyar idő szerint – 2:50-kor kezdődő kvalifikációban!

A női mezőny hasonlóan nyitott lesz Tokióban, ebben a szezonban nyújtott teljesítményük alapján sokan jelentkezhetnek be éremért, de eddig senki nem mutatott lehengerlő formát. Idén hét méter fölött hat hölgyet tartunk számon, akik közül öten részt vesznek az ötkarikás játékokon.

A 2019-es dohai vb bronzérmese, a nigériai Ese Brume ugrotta idén a legnagyobbat, 7.17-et, őt követi az amerikai Tara Davis 7.14-gyel és 2012 kortalan olimpiai bajnoka, Brittney Reese, aki 7.13-mal megnyerte az olimpiai válogatót.

A regnáló világbajnok Malaika Mihambo egyelőre nincs abban a formában, ami Dohában a csúcsig repítette, jelenleg a tizedik a ranglistán. Stockholmban viszont a Wanda Gyémánt Liga versenyen sikerült egy hátszeles 7.02-őt produkálnia, ami azért kedvező jelnek tűnik.

A Gyémánt Liga sorozat idei négy versenyén három különböző győztest avattak. A német Mihambo nyert Oslóban, a dohai ezüstérmes Maryna Bekh-Romanchuk győzött Gateshead-ben, míg a szerb veterán Ivana Spanovic állt a dobogó legfelső fokára Firenzében és Stockholmban.

A 2016-os olimpiai bajnok Tianna Bartoletta távollétében a riói ezüstérmes, 34 éves Reese a legnagyobb favorit, aki 2009 és 2017 között négy vb címet is bezsebelt. Idén nem versenyzett az USA-n kívül, de három versenyen is hét méter felett ugrott, és karrierje 14. évében is képes csúcsszinten teljesíteni.

Közben csapattársa, a 22 éves Davis még csak most kezdi meg utazását a profi atlétikában. Idén megnyerte az NCAA bajnokságot, és 7.04 méterrel második lett az olimpiai válogatón. Tokióban elválik, hogy Davis képes lesz-e fenntartani az első évben felállított szintet.

Brume ugyan nagyot ugrott májusban Kaliforniában, mostanában azonban nem tudta ezt megismételni. Az ukrán Bekh-Romanchuk pedig bár nagyon egyenletesen teljesít közvetlenül a 7 méter alatt, de még nem mutatta meg: képes-e éremértékűt ugrani.

Mihambo egyelőre nem közelítette meg fantasztikus 7.30-as ugrását, amivel elhozta a 2019-es vb címet, igaz, ezt más se ugrotta meg. Ha újra szárnyakra kap az olimpiai arénában, az arany minden bizonnyal az övé lesz. Ha nem, akkor viszont sokan ácsingóznak majd a legfényesebb érem után.

Férfiak

Az idei eredmények alapján a férfi távolugrás az egyik legnyitottabb verseny lesz a tokiói atlétikai programban. És várhatóan az egyik legnézettebb is, köszönhetően az amerikai ugró fenoménnak, JuVaughn Harrisonnak.

A 22 éves sportoló idén sikeres volt magas- és távolugrásban is, mindkét címet elhozta a Southeastern Conference fedett pályás bajnokságáról, az NCAA fedett pályás és szabadtéri bajnokságáról, és az olimpiai válogatót is megnyerte. Magasugrásban 2.33 métert produkált, távolugrásban pedig élete legjobbját, 8.47-et. Ezzel az első amerikai atléta 1912 óta, aki a legendás Jim Thorpe után mindkét számban kvalifikálta magát. Szóval Harrison miért is állna meg itt?

Pénteken reggel kezdődik számára a zsúfolt négy nap, a magasugrás selejtezője, szombaton a távolugrásé, majd vasárnap és hétfőn a döntők. Az éremesélyei mindkét számban jók, de különösen a távolugrásban, ahol az olimpiai válogatón elért eredménye idén a második legjobbnak számít. Idénről már van egy 8.44-es és 8.45-ös ugrása is, ami a fedett pályás ranglista 8. helyéig röpítette.

Az egyetlen ember, aki idén messzebbre tudott ugrani, a regnáló Európa-bajnok, a görög Miltiadis Tentoglou, aki egy hazai versenyen 8.60-at ugrott. Ezzel 28 centivel javította meg a korábbi egyéni legjobbját. Fedett pályán 8.35-ig jutott, ami csupán 3 centivel maradt el élete legjobbjától. Tokió előtt 8.24-et ugrott Monacóban.

A kubai sztárra, Juan Miguel Echevarriára is számíthatunk az érmek üldözésében. A 22 éves sportoló 2018 óta színesíti a mezőnyt, amikor is megnyerte a fedett pályás vb-t, Stockholmban pedig 8.83-ig repült, ami miatt a szervezők a 2019-es találkozóra kénytelen voltak meghosszabbítani az ugrógödröt. Dohába arany favoritként érkezett, végül bronzzal távozott.

Az első hely a feltörekvő jamaicai Tajay Gayle-é lett, aki a negyedik körben ugrotta meg a győzelmet jelentő 8.69-et, és közben 37 centivel egyéni legjobbját is megjavította. Idén közel sem ugrott ekkorát (8.29), de nyerni tudott Stockholmban és a jamaicai bajnokságon.

A hírhedten nehéz amerikai olimpiai válogatón elért hatodik hely azt jelenti, hogy az olimpiai bajnok Jeffery Henderson, a 2019-es vb ezüstérmese nem védi meg a címét, de Harrison mellett ott lesz a rajtnál Marquis Dendy (8.35 idei legjobb, 8.42 egyéni legjobb), a 2016-os fedett pályás világbajnok és Steffin McCarter (8.26 idei és egyéni legjobb), akik szintén éremért jönnek.

Echevarriához csatlakozik a 22 éves Maykel Massó, korábbi U18 és U20-as bajnok, aki idén 8.39-re javult. Gayle mellett pedig az egyetemista Carey McLeod fog feltűnni, aki élete legjobbjával (8.34) verte meg Harrisont a SEC szabadtéri bajnokságban májusban.

A házigazdák reményeit Yuki Hashioka táplálja, 2018 U20-as bajnoka, aki folyamatosan javul azóta. A 22 éves elvitte a nemzeti bajnokságot júniusban élete legjobb, 8.36-os ugrásával, ami az idei ranglista hetedik helyére repítette.

A nemzetközi áttekintés forrása: worldathletics.com

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.