Ezt várjuk Tokióban – gyaloglás

Tokiótól 850 kilométerre északra, Hokkaido sziget és megye fővárosában, Sapporoban rendezik az olimpia leghosszabb távú és leginkább időjárás-érzékeny versenyeit, azaz a gyaloglást és a maratont. Mi a gyaloglásban vagyunk érintettek, a női 20 km-es gyaloglásban Kovács Barbara és Madarász Viktória, férfi 50 km-es gyaloglásban pedig Helebrandt Máté és Venyercsán Bence vívta ki az olimpiai részvétel lehetőségét. Az ok, amiért nem Tokióban rendezik ezt a két versenyt, az a remélt jobb idő, de látva az előrejelzéseket a szervezők némi magyarázatra kényszerültek. A sokéves átlag alapján állítólag 5 fokkal hidegebb szokott lenni Sapporoban, mint Tokióban, de most lényegében nincs különbség, a versenyek napján a csúcshőmérséklet 34 fok is lehet. Az 50 km rajtja helyi idő szerint hajnali 5.30-kor lesz, ekkor 25 fok várható, a verseny hajrájában viszont 30 fok felett jár majd a hőmérő. Akárcsak délután fél 5-kor, amikor a női 20 km mezőnye rajtol.

Természetesen mindenkinek egyformán meleg lesz, de az egyéni legjobb eredményeknek nem kedvez a hőség. Madarász Viktória legjobb eredménye 20 km-en 1:30:05, amit a londoni vb-n ért el és ami egyben a magyar rekord is. Idén még nem versenyzett ezen a távon, aminek meg is van az oka: „Korábban volt egy hosszabb sérülésem, ami miatt a felkészülést februárban tudtam csak elkezdeni, így 4 hónap teljesen kimaradt és az edzésmunkából nem mindent tudtunk megcsinálni, amit szerettünk volna.  Nem is versenyeztem idén 20 kilométeren, hogy az olimpiára a lehető legjobb formát tudjuk összerakni és így szép nyugodtan tudtam készülni.”

Kovács Barbara legjobbja 1:32:44 szintén a londoni vb-ről 2017-ből, idén pedig 1:33:13-t ment Dudincén. „Jó formában vagyok, volt egy sikeres háromhetes edzőtáborunk, így ez alapján egy jó eredményt várok el magamtól. Próbálom úgy felfogni, hogy igaz, hogy ez a versenyek versenye, de nem szabad túlizgulni annyira, hogy az a versenyzésem rovására menjen” – mondta úton Tokióba.

Helebrandt Máté a férfi csúcstartó 50 kilométeren, ő is a londoni vb-n érte el élete legjobb eredményét 3:43:56-t ezen a távon. Így készült élete harmadik olimpiájára: „Még így is, hogy ez már a harmadik, van bennem izgalom, már csak azért is, mert csak négyévente rendeznek olimpiát, sőt, ez már az ötödik év, és erre készül a világon az össze élsportoló, mindenki itt szeretne a legjobban teljesíteni és mindenki ezt szeretné leginkább megnyerni. Én is így vagyok ezzel, én is szeretném kihozni magamból a legjobbat, amit tudok, és ennek érdekében mindent meg is fogok tenni, hogy egy szép eredménnyel zárjam a harmadik olimpiámat.

Venyercsán Bence épp 2021-re került élete legjobb formájába, márciusban Dudincében 3:52:03-es eredménnyel új egyéni rekordot állított fel. „Hasonló, vagy jobb formában vagyok, mint márciusban, amikor sikerült egyéni csúcsot elérnem és bebiztosítanom a helyem az olimpiára. A felkészülésemet szinte semmi sem hátráltatta, minden munkát elvégeztünk, amit szerettünk volna. Bízom benne, hogy a lehető legtöbbet ki tudom magamból hozni. Meglátjuk, hogy az időjárás mennyire lesz ideális ahhoz, hogy az időeredmény is jó legyen, azaz az egyéni csúcsom környékére tudjam kihozni, mert az, hogy milyen idő van aznap, az nagyon befolyásoló tényező.” – mondta.
És nézzük a nemzetközi mezőnyöket a WA elemzése alapján:

 Nők – 20km

Ahogy 2019-ben Dohában, úgy most is minden esély megvan arra, hogy Kína bezsákolja az érmeket a nők 20km-es gyaloglásában. Akkor a nehéz körülményeket legyőzve Liu Hong begyűjtötte harmadik vb címét, kevesebb mint két évvel azután, hogy lányát megszülte. Liu ezzel bebetonozta helyét a világ legjobbjai között.

Öt éve Rióban aranyérmes lett, 2015-ben pedig világcsúcsot döntött 1:24:58-cal. Az 50km-es távon is ő tartja a rekordot, és az első nő, akinek sikerült négy óra alá kerülnie. A 34 éves sportoló arra készül, hogy gyaloglásban az első nő legyen, aki egymás után kétszer elhozza az olimpiai bajnoki címet.

Ehhez biztosan lesz hozzászólása csapattársának, Yang Jiayunak. 2017 világbajnoka idén behúzta a világcsúcsot 1:23:49-cel, megdöntve Liu rekordját 49 másodperccel. Liu akkor távoli másodikként végzett, cserébe 1:24:27-re javította egyéni legjobbját, ami gyorsabb volt, mint a korábbi világcsúcsa. Most pedig alig várja, hogy felülírja a dohai vb eredményét, ahol az utolsó körben kizárták.
Qieyang Shijie 1:24:45-tel harmadik lett Yang világcsúcsot hozó versenyében, ami minden idők negyedik legjobb eredménye. Habár két csapattársával ellentétben sosem nyert még világcímet vagy döntött meg világcsúcsot, Qieyang egyenletes teljesítményű versenyző. 2011-ben világbajnoki bronzérmet, 2012-ben olimpiai ezüstöt, 2019-ben pedig vb ezüstöt nyert.

Az olimpiai női gyaloglásban még egyetlen ország sem volt uralkodó az érmekben, igaz ez az ázsiai nemzetekre is. Kína most mindkét esetben történelmet írhat, de elég egyetlen sportolói hiba – diszkvalifikáció, fáradtság vagy sérülés –, és a terv mehet a süllyesztőbe.
Erica de Sena negyedikként végzett a legutóbbi világbajnokságon. A 36 éves brazil csúcstartó (1:26:59) alig várja, hogy végre dobogóra álljon egy világversenyen. A kolumbiai Sandra Arenas a 2017-es és 2019-es vébén de Sena mögött végzett, Sapporo előtt pedig egy szilárd győzelmet zsebelhetett be La Corunában.

Glenda Morejon is a dél-amerikai tehetségek táborát erősíti. Az ecuadori 19 évesen debütált a 20km-es távon 2019-ben, amikor 1:25:29-cel megelőzte Liut. Azóta nem került négy percen belülre, de a 21 éves atléta vitathatatlanul nagy tehetség.

A házigazdákat Kumiko Okada és Nanako Fujii képviseli. A duó a 2019-es vébén is remek csapatot alkotott, megszerezve a hatodik és hetedik helyet. Okada a tapasztaltabb, nemzeti csúcstartó 1:27:41-gyel, míg Fujii legjobbja 1:28:58.

Az olasz Antonella Palmisano Rióban éppen csak lemaradt a dobogóról, de egy év múlva a vébén bronzérmes lett új nemzeti csúccsal (1:26:36). Idei eddigi egyetlen versenyén a 29 éves meggyőzően nyert az Európai Gyalogló Csapatvilágbajnokságon 1:27:42-es idővel.
Eleonora Giorgi, az 50km-es táv bronzérmese komoly ereje az olasz csapatnak. Habár az elmúlt években a hosszabb távra fókuszált, a 31 éves atléta nem hagyja a 20km-t sem. Legfőbb célja, hogy elkerülje a kizárást, ami már három nagyobb bajnokságon is megtörtént vele.

A Nemzetközösségi Játékok ausztrál bajnoka, Jemima Montag idén 1:28:50-re javult, ami két perces javulást jelent a 2019-es vb előtti formájához képest, amikor tizedik lett. Most is a top tízbe várják.

Spanyolország Európa-bajnoka, az engedélyezett semleges sportoló Elvira Khasanova és Alegna Gonzalez Mexikóból is ott lesznek az élbolyban.
 Férfiak - 50km

Szélesre tárta az esélylatolgatást a férfiak 50km-es gyalogló versenyében, amikor múlt hónapban bejelentették, hogy a világbajnok Yusuke Suzuki visszalép a japán olimpiai csapatból. A 20km-es világcsúcstartó két éve tűnt fel a távon, és uralta is a versenyt Dohában, ahol az első japán atléta lett, aki megnyert egy világversenyt gyaloglásban. Most azonban rossz formára hivatkozva Suzuki júniusban közölte, hogy nem áll rajthoz Sapporóban.

Ettől függetlenül a színvonalra nem lehet majd panaszunk, hiszen a címvédő Matej Toth a világcsúcstartó Yohann Dinizzel fog összecsapni.

Legutóbb a riói olimpián találkoztak egymással az 50km-es távon, ahol egy izgalmas versenyben Toth ért elsőként a célba 3:40:58-as idővel. Diniz, aki a kezdeti vezetés után többször is megküzdött az elemekkel és megállt, végül nyolcadik helyen ért be.

A 43 éves Diniz nem versenyzett a 2019-es vb óta, amit nem is fejezett be. Azt a találkozót Toth se fejezte be, de a 38 éves szlovák tavaly visszatért a pályára, és legyalogolta a világ legjobb idejét a szezonban (3:41:15).

Hét év telt el azóta, hogy Diniz megdöntötte a világrekordot (3:32:33), amivel megnyerte a 2014-es Eb-t, de most az éremért nem feltétlenül kell a legjobb formáját hoznia. 2019-es ideje (3:37:43) bőven elegendő, az olimpiai indulók egyéni legjobbja mind lassabb ennél.

A házigazdák azért lesben állnak majd: Masatora Kawano két éve 3:36:45-tel nyert Takahatában, amivel megdöntötte Suzuki nemzeti  rekordját.

Satoshi Maruo második lett azon a versenyen (3:37:39), de idén a nemzeti bajnokságon bizonyítania kellett, hogy bebiztosítsa helyét az olimpiai küldöttségben. Ennek megfelelően rendesen, közel négy perccel elverte a mezőnyt (3:38:42). A 2017-es vébén lecsúszott a dobogóról, ezért most motiváltabb, mint valaha.

Hayato Katsuki, aki új egyéni legjobb idővel (3:42:34) végzett Maruo mögött, Suzuki helyére került az ötkarikás csapatban.
Ha valaki tudja, hogy kell versenyezni pokoli körülmények között, az Evan Dunfee. A kanadai nagyon alaposan készült a dohai vébére, jutalma a bronzérem lett. Idén remek formában van, beállította az új kanadai rekordot 5000 méteren (18:39.08) és 10km-en is (38:39.72).

A portugál Joao Vieira nyerte az ezüstöt Dohában, 43 évesen a legidősebb érmes lett világbajnokságon. Most 45 évesen érkezik hatodik olimpiájára, hogy megjavítsa eddigi legjobb olimpiai helyezését, a tizedik helyet.

Elképesztő módon nem ő lesz a mezőnyben a legidősebb, legtapasztaltabb sportoló. A spanyolok 1993-as világbajnokának, Jesus Angel Garciának ez lesz a nyolcadik olimpiája – önmagában atlétikai rekord. 1992 óta minden olimpián indult és 51 évesen még abszolút versenyben van, amint azt a dohai vébén elért nyolcadik helye is mutatja.

A spanyolok nagy reménysége Marc Tur, az Európai Gyalogló Csapatbajnokságon 3:47:40-nel nyert.

A kínai trióra is érdemes lesz figyelni. Luo Yadong, a legjobbja 3:41:15, ötödik lett a dohai vébén, idén megnyerte otthon az 50km-es távot. Az Ázsiai Játékok ezüstérmese Wang Qin, aki 3:38:02 egyéni legjobbjával a leggyorsabb a csapatban, Dohában azonban nem fejezte be a versenyt.

Ha Andres Chocho el tudja kerülni a kizárást, akkor szintén versenyben lehet. Akárcsak az ír vb negyedik helyezett Brendan Boyce, az ausztrál Rhydian Cowley, az Európa-bajnok Maryan Zakalnytskyy Ukrajnából, a norvég Havard Haukenes, a német duó Jonathan Hilbert és Carl Dohmann, valamint a guatemalai testvérpár Erick és Bernardo Barrondo.

Férfiak 20 km

Az olimpiai programban szereplő valamennyi atlétikai szám közül a férfi 20 km-es gyaloglásban van a legnagyobb esélye aranyérmet nyerni a házigazdáknak. Sőt, igazából annyira erősek ebben a számban, hogy nem lenne meglepő, ha Japán uralná a dobogót.

Mióta megnyerte a világbajnoki címet két évvel ezelőtt Dohában, Tashikazu Yamanishi takarékosan versenyzett, de azért fenntartotta a 2019 márciusában indított nyerő szériáját. A nagyon egyenletesen szereplő 25 éves sportoló jelenlegi egyéni csúcsa 1:17:15, ami a világranglista ötödik legjobbja, és ötször sikerült már 1:18 alá mennie – többször, mint eddig bárki a gyaloglás történetében.

Tavaly az egyetlen 20km-es versenyén, a rendkívül szoros japán bajnokságon 91 másodperccel nyert. Idén sikerrel védte meg a címet, 44 másodperccel volt gyorsabb a második helyezettnél, ideje 1:17:20.

Mindkét számban Kokie Ikeda és Eiki Takahashi állt fel a dobogó második és harmadik fokára, megnyugtatóan biztosítva így helyüket az olimpiai csapatban. Ráadásul ők ketten már le tudták győzni Yamanishit, még 2019 februárjában.

Ikeda, aki megnyerte a 20km-es Gyalogló Csapatvilágbajnokságot 2018-ban, egyéni csúcsa 1:17:25, és hatodikként végzett a 2019-es vébén. Takahashi egyéni legjobbja csupán egy másodperccel lassabb, két éve Dohában tizedik volt.

Noha a japánok elsöprő sikere valószínű, semmire nincs garancia, főleg nem ebben a sportágban. A világbajnoki bronzérmes Perseus Karlstrom a 20 km-es távon az elmúlt nyolc versenyéből hetet megnyert, többnyire magasan rangsorolt nemzetközi mezőnnyel szemben. A svéd rekordot (1:18:07) 2019-ben állította fel, 2020-ban tizenkét versenyéből 11-et nyert meg. Ebben a versenyszámban Svédország még nem nyert olimpiai érmet, de Karlstrom lehet az, aki ezt megváltoztathatja.

Kína hozta el az aranyat a két utolsó olimpiáról. Habár se a 2012-es győztes, Chen Ding, se a 2016-os bajnok, Wang Zhen nem lesz itt Sapporóban, a kínaiak erős csapattal készülnek. 
Wang Kaihua idén a világ legjobb idejével, 1:16:54-gyel javította meg a kínai rekordot, ami minden idők harmadik legjobb eredményét jelenti.

A 2017-es szezont hasonló stílusban kezdte, és hetedik lett a vébén, 2019-ben pedig nyolcadik. A kínai küldöttségben csatlakozik hozzá Rió ezüstérmese, Cai Zelin és a 2016-os Gyalogló Csapatvilágbajnokság U20-as nyertese, Zhang Jun. Mindkettőjük 1:17:39-re javította meg egyéni csúcsát idén.

Az engedélyezett semleges sportolói kategóriában induló Vasiliy Mizinov Dohában ezüstérmes volt, Sapporóban pedig szintén éremért versenyzik. Idén Sochiban 1:18:45-öt teljesített, de egyetlen nem orosz földön megrendezett versenyén, Alytusban második lett a német Hagen Pohle mögött.

Pohle nem lesz itt Japánban, helyette Christopher Linke fogja táplálni a német reményeket. A német rekordot magáénak tudó atléta (1:18:42) negyedik lett a dohai vébén, Rióban pedig ötödikként zárt.

Feltétlenül szemmel kell tartani Salih Korkmazot is. A 24 éves török atléta szereti elöl diktálni az iramot, ami van, hogy működik neki, például idén, a nemzeti rekord megjavításakor (1:18:42), máskor viszont küzd a tempó fenntartásával és a közeledő üldözőbollyal.

Spanyolország erős kerettel vesz részt a versenyen, itt van 2015 világbajnoka Miguel Angel Lopez, az Eb aranyérmes Alvaro Martin és az Eb ezüstérmes Diego Garcia Carrera, aki múlt hónapban legyőzte Karlstromot La Corunában.

Akik még versenyben lesznek: a kolumbiai Eider Arevalo, 2017 világbajnoka, a vb bronzérmes Caio Bonfim Brazíliából és a brit csúcstartó Tom Bosworth.

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.