Gyerekbántalmazás a sportban: riasztó adatok

Gyermekbántalmazás a sportban: Európai Statisztikai (CASES) szimpózium (© Dan Vernon)

A World Athletics egyetemi- és sportpartnerekkel együttműködve csatlakozott egy jelentős kutatási projekthez, amely a sportban előforduló gyerekbántalmazást vizsgálta.

A Child Abuse in Sport: European Statistics (CASES) elnevezésű tanulmányt Mike Hartill az Edge Hill Egyetemről (Egyesült Királyság) és Bettina Rulofs a Wuppertal Egyetemről (Németország) vezette, más európai kollégák segítségével. Az adatokat 10 302 felnőtt megkérdezésével gyűjtötték össze az következő országokból: Egyesült Királyság, Ausztria, Belgium, Németország, Románia és Spanyolország.

A tanulmány számos olyan viselkedést vizsgált, amelyek károsak lehetnek a sportolókra, a verbális zaklatástól a fizikai erőszakon át a szexuális zaklatásig és elhanyagolásig.

  • A legfontosabb eredmények azt mutatják, hogy:
  • A felnőttek (18-30 évesek) 65%-a számolt be arról, hogy gyerekkorában átélt pszichológiai erőszakot.
  • 44% számolt be arról, hogy gyerekkorában fizikai erőszakot tapasztalt a sportban.
  • Elhanyagolást a válaszadók 37%-a tapasztalt.
  • 35% élt már át érintkezés nélküli szexuális erőszakot.
  • 20% pedig érintést magában foglaló szexuális erőszakot.
  • A gyerekek elleni interperszonális erőszak kiterjedtsége a szabadidősportban résztvevők körében a legalacsonyabb (68%), és a legmagasabb a nemzetközi sportban versenyzők között (84%).
  • Az etikai kisebbségi csoportokhoz tartozó gyerekek jelentősen nagyobb valószínűséggel élnek át bántalmazást, ez a szám: 76,9%.
  • A személyek közötti erőszak minden formájára vonatkozó adatok nagyjából hasonlóak voltak az egyes országokban, ami arra utal, hogy a probléma nem egy országra jellemző.

Hozzá kell tenni, hogy a vizsgált országokban a gyerekek elleni interperszonális erőszak előfordulása a sport során valamivel alacsonyabb volt, mint az általános közösségben előforduló incidensek révén.

Bár a legtöbben pozitívan emlékeznek vissza a sporttal kapcsolatos gyerekkori tapasztalataikra, a sport területe sem mentes a gyerekek elleni erőszaktól. Ez az időszerű kutatás épp arra emlékezteti a sportszervezeteket, hogy szigorú védelmi módszerekkel kell rendelkezniük annak biztosítására, hogy a gyerekeket megvédjék az erőszaktól és a visszaélésektől – állítják az Edge Hill Egyetem kutatói, akik a jelentésen dolgoztak.

A World Athletics, amely a közelmúltban egy átfogó védelmi politikát indított el 214 tagszövetségénél, hogy azok 2023-ig alakítsák ki saját politikájukat, közölte: „A védelem tettekről szól, nem csupán szavakról. A védelem több, mint egy sor a magatartási kódexünkben. Cselekvésre van szükségünk – egyénileg és közösen.”

„Ez a kutatás elősegíti az oktatást, az eszközök kiválasztását és az útmutatást, amelyet a tagszövetségeinkkel együtt és azok számára hozunk létre. Tartozunk a jelenlegi és leendő sportolóinknak azzal, hogy megvédjük őket a visszaélésektől, a zaklatástól és a kizsákmányolástól.”

Míg a tanulmány szerint a felnőttek 85 százaléka számolt be gyerekkori pozitív tapasztalatokról a sportban, háromnegyedük élt át legalább egyszer személyközi erőszakot 18 éves kora előtt.

Hartill professzor, aki egyben az Edge Hill-i központ igazgatója is, mely a sportban résztvevő gyerekek biztonságával foglalkozik, azt mondta: „Eredményeink nyilvánvalóan nagy aggodalomra adnak okot. Az utóbbi időben számos nagy figyelmet kiváltó esetet láthattunk a sportban elkövetett gyermekbántalmazással kapcsolatban, de ez a kutatás segít abban, hogy jobban megértsük a probléma nagyságrendjét.

„Az adatok azt mutatják, hogy ezek a jelenségek gyakoriak a sportban, ami ideális esetben pozitív és egészséges környezetet hivatott biztosítani a gyerekeknek.

„Ez a tanulmány meggyőző érveket szolgáltat a sportszervezetek számára, hogy együttműködjenek és reagáljanak. Partnereink támogatása biztató számunkra, és reméljük, hogy jelentésünk jó kiindulópont a sporton belüli változásokhoz.

„A projekt részeként oktatási anyagok fejlesztésén fogunk dolgozni a sportszektorral karöltve azzal a céllal, hogy a különböző partnerek és testületek jobban megértsék ezt a kérdést. Végső soron a projekt célja, hogy betekintést nyújtson a sportszektor számára, és olyan eszközöket dolgozzon ki, amelyek támogatják a gyermekek jólétének megőrzésére irányuló erőfeszítéseiket."

forrás: www.worldathletics.org

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.