Óvóhelyről a világbajnoki dobogó tetejére: megrendítő ukrán sikerek Belgrádban

Yaroslava Mahuchikh

Miután el kellett menekülnie szülővárosából és egy pincében bujkált, az ukrán Yaroslava Mahuchikh három nap alatt tette meg a kétezer kilométeres utat Belgrádig, hogy végül győztesként emelhesse magasba az ukrán lobogót.

A magasugró, aki drámai győzelmet aratott a belgrádi fedett pályás atlétikai világbajnokságon, az egész ukrán nemzetnek ajánlotta első világversenyen szerzett aranyérmét. A 20 éves olimpiai bronzérmes és vb-ezüstérmes, aki egyike volt a hat fős ukrán női delegációnak, azt mondta, hogy erőt akart mutatni a háború sújtotta népe nevében. Mahuchikh az ausztrál Eleanor Pattersont győzte le a versenyben.  „Nem gondoltam, hogy magamért vagy az éremért teszem, hanem az egész ukrán nemzetért, hogy megmutassam, mi vagyunk a legerősebbek a világon” – nyilatkozta az atléta.

„Meg akarom mutatni, hogy az ukránok erős emberek. Soha nem adják fel. A katonaság megvédi hazánkat otthon, ma pedig én védem azt a pályán” – tette hozzá. A magasugrónak kétségei voltak, hogy egyáltalán tud-e majd versenyezni, végül az edzője meggyőzte, hogy ki kell állnia a pályára.

A verseny során eleinte úgy tűnt, hogy Mahuchikh maximum a bronzért fog menni, miután volt egy sikertelen próbálkozása 1,92 méteren. Aztán a két métert harmadjára megugrotta, miként Patterson is, aki ezzel saját ausztrál csúcsát javította. Tovább azonban nem jutott, Mahucikh pedig behúzta a nyertes 2,02 métert.

„Hasonló helyzetben voltam a 2019-es világbajnokságon – ahol egyébként ezüstérmes lett –, ma azonban minden ugrásnál nagyon más volt a motivációm” – mondta az atléta.

Az ukrán delegáció másik érmét Maryna Bekh-Romanchuk szerezte, aki hármasugrásban hozta el az ezüstérmet a saját világrekordját megdöntő venezuelai Yulimar Rojas mögött. Hármasugrásban első nemzetközi és második felnőttversenyén vett részt Bekh-Romanchuk, akit 14,74 méteres ugrása a nyolcadik helyről repített a második helyig. Szenzációs teljesítményével negyven centivel javította meg eddigi legjobb eredményét, ami nem csupán a rendkívüli körülmények miatt rendkívüli. Az ukrán atléta ugyanis egy majdnem szabálytalan ugrással kezdte a döntőt, a rakétákat pedig ismét későn kapcsolta be. Sokszor előfordult már ez vele, például a tavaly márciusi toruni fedettpályás Európa-bajnokságon, amikor a hatodik körben nyerte meg a távolugrást.

Borítókép: Yaroslava Mahuchikh. Fotó: Maja Hitij / Getty Images

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.