Kilenc köszöntés

Kulcsár Gergely 2009Orja leves, sült kacsacombok a húsvéti menűben

A kerek évfordulót megért sportemberek minisztériumi ünnepségén Kulcsár Gergelyt, a háromszoros olimpiai érmes gerelyhajítót 75. születésnapja alkalmából köszöntötték. A gránáthajítóként indult későbbi világklasszis a Sportfórumnak is szívesen nyilatkozott. 

- Négy olimpián vehettem részt, s mindegyikhez extra élmények fűznek - emlékeztetett a régi, szép időkre a gerelyhajításban 1958 és 1972 között világszínvonalon produkált ünnepelt, aki a TF tanáraként immár nyugdíjas éveit tölti.

-1960-ban, Rómában és 1968-ban, Mexikóvárosban egyaránt harmadik lettem, míg 1964-ben, Tokióban ezüstérmet vehettem át az eredményhirdetéskor. Ma is örömmel emlékezem arra is, hogy 1964-ben, 1968-ban és az 1972-es, müncheni játékokon is én vihettem a megnyitón a magyar zászlót.

- A sorozat nem ért véget 1972-ben... 

- A sors nagy ajándékának tartom, hogy az 1976-os olimpiára az én felügyeletem mellett készült fel a Montrealban, gerelyhajításban olimpiai aranyérmet szerzett Németh Miklós, miután Koltai Jenő professzor úr tanítványát 1973-ban az én gondjaimra bízta.  

- Immár több mint egy évtizede nyugdíjas. Mi mindennel foglalkozik mostanában?

Kulcsár Gergely a MASZ emlékplakettjével Tata 2009- Nem unatkozom. Tagja lettem a Mesteredzői Kollégiumnak, a Sporttudományi Társaság külső munkatársa vagyok, s beválasztottak a Magyar Edzők Társasága mellett működő etikai bizottságba is. A legutóbbi napokban pedig felvetődött, hogy újfent segítsem tanácsaimmal az ismételt Achilles-in operációk után lábadozó tízpróbázó, Zsivoczky Attila eredményességét.

- Úgy hírlik, rengeteg tisztelője van, hiszen egymást érték az ünnepi megemlékezések.

- Egészen pontosan kilenc, különböző társaság tagjai tiszteltek meg azzal, hogy felköszöntsenek és együtt ünnepeljenek velem. Mindenki ott volt, aki számított, egyetlen kivétellel. Válogatottbeli gerelyes társammal, Krasznai Sándorral előbb még beszéltem, amikor ő lemondta a részvételt. Alig két héttel később pedig kaptam a szomorú hírt, hogy végleg itt hagyott bennünket.

- A húsvéti ünnepekre miként készült?

- Mivel amatőr szakácsmesternek is számítok, így minden hét végén a konyhában is helyt akarok állni. Szerencsére legalább ötven szakácskönyvem van, így mindig tudok honnan puskázni. A húsvét vasárnapi menű a következő volt: orja leves után sült kacsacombok és mellek, a választékot pedig marha hátszínszeletek is bővítették.

Schmitt Pál és Kulcsár Gergely 2009

 

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.