Életre kelt emlékek

Sütő József ötven év után ismét Tokióban járt  /  Honlapok  -  Fényképek

A Vasas SC olimpiai ötödik helyezett maraton futója Sütő József, egykori sikerének ötvenedik évfordulóján ismét Japánba látogatott. Korának kiemelkedő távfutója, aki a hatvanas években Pasaréten és a Budai-hegyekben róta a kilométereket, az 1964-es tokiói olimpián nagy egyéni csúcsot futva: 2:17:55.8 órás eredménnyel ért célba.

Sütő József  aktív pályafutása során a számtalan nemzetközi versenyen, válogatott viadalon elért rangos teljesítményei mellett tizenötször állhatott fel a magyar bajnoki dobogó legfelső fokára: háromszor diadalmaskodott a klasszikus 42 km-es távon, kétszer 10 000 méteren, egyszer mezei futásban, ezen kívül  kilenc Vasas csapat- és váltóbajnoki címnek is részese volt.

Sütő József 1964/sankei_com

A XVIII. Nyári Olimpiai Játékok maratonfutó versenyén Sütő József és Tsuburaya Koukichi hosszú ideig dobogós pozícióban – a legendás Abebe Bikila mögött – futott együtt, ám 38 km-nél egy emelkedőn elszakadtak egymástól. Tsuburayát  az utolsó métereken előzte le az ezüstérmes angol Basil Heatley. A japán futó soha nem tudta feldolgozni azt a „szégyent”, hogy az olimpiai stadionban honfitársai előtt győzték le, 1968 elején öngyilkos lett.

Idén ősszel japán ellenfelének, Tsuburaya Koukichinak  tisztelői, emlékének ápolói hívták meg a felkelő nap országába a 77 esztendős, ma is jó egyészségnek örvendő Vasas-atlétát.

Sütő József látogatásának mozgalmas és megható pillanatairól a vasassc.hu  számolt be, amely teljes terjedelmében  ITT  olvasható.      

Részletesen - 1.     .     Részletesen - 2.

suto jozsef 2014 2suto jozsef 2014 10

suto jozsef 2014 4suto jozsef 2014 1

suto jozsef 2014 3suto jozsef 2014 6

................................................................

suto jozsef 2014 7suto jozsef 2014 8

suto jozsef 2014 9

Fotók Sütő József Japánban tett látogatásáról és a 100 éves Vasas atlétika idei ünnepségéről

fotók: sankei.com, Rajzó-Kontor Kornélia, Doba István

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:
© 2022 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.