Lengyák György: Térdelő rajt összehasonlító mozgáselemzés

Térdelő rajtok mozgáselemzés – Magyarország 2020. évi Fedettpályás Atlétikai Országos Bajnoksága

 

A női és férfi 60 m-es gátfutás két-két időelőfutamának rajtjait képsorozatokban tettem alkalmassá mozgáselemzésre. Tudjuk, hogy a gátfutás rajtja, ha alapvetően nem is, de például a rajtgép elhelyezésében, a támlák távolságában, vagy a vigyázz helyzetet tekintve gyakran eltérhet a síkfutás rajtjától. Gátfutás során a térdelő rajt helyzetének ki kell szolgálnia azt az igényt, hogy a gátfutó meghatározott lépésszámmal, minél jobban felgyorsulva úgy érjen oda az első gáthoz, hogy azt megfelelő távolságról tudja megtámadni.

A képsorozatok alkalmasak arra, hogy megvizsgáljuk a vigyázz helyzet előfeszített pozícióját, hogy a lövés pillanatától kezdve minden a versenyző segítségére legyen a rajtgép minél gyorsabb elhagyására.

  • Láthatóvá válik a sarok olyan előfeszített helyzete, amely által az rá tud nyomódni a rajtgépre. Vagyis, hogy a lövés pillanatától már hátra, lefelé ne mozdulhasson el.
  • Ugyancsak megfigyelhető a térd hajlásszöge vigyázz helyzetben, hogy a lövés pillanatától már csak növekedjen, azaz a combfeszítő a csípőt előre és felfelé tolja!
  • Sikerrel elemezhetjük, hogy a rajtpisztoly villanása után az elől levő lábbal azonos kéz előre, a kilépő lábbal azonos kéz pedig hátra lendítése milyen utat tesz meg, mert ez mind befolyásolja a rajtgép gyors elhagyását.

Az előbb felsoroltak a síkfutás és gátfutás térdelő rajtjára is kötelezően vonatkoznak.

A képsorozatok az alábbi linkeken is megetekinthetők videó formájában: férfi 60m gátfutás, női 60m gátfutás.

 

Jó mozgáselemzést kívánok!

 

Lengyák György

rövidtáv-gátfutó szakági referens

 

Türelemmel és szeretettel oktasd, alázattal szolgáld a "Sportok Királynőjét"!

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.