Ezt várjuk Tokióban: 800 m síkfutás

Bartha-Kéri Bianka

Sorozatunkban elsősorban azokat a versenyszámokat mutatjuk be, amelyekben magyar atléták is küzdenek a tokiói olimpián. A magyar érintettek mellett a World Athletics elemzői segítségével bemutatjuk a nemzetközi élmezőnyt is.

Bartha-Kéri Bianka, a veszprémi SVSE versenyzője 800 méteres síkfutásban már az első versenynapon rajthoz áll. Élete legjobb formájában készül első olimpiájára, hiszen több nemzetközi versenyt is megnyert már idén, köztük a tatabányai Magyar Nagydíjsorozat első állomását, ahol egyéni csúcsát is megjavította (2:01.34).

„Eddig nagyon elégedett vagyok a szezonommal, a júniusi versenyek nagyon jól sikerültek. A somorjai futásom nagy lökést adott, onnantól kezdve elhittem, hogy meg tudom csinálni és képes vagyok kijutni az olimpiára. A tatabányai Magyar Nagydíjsorozaton elért győzelmem is szenzációs, felszabadító élmény volt. Utána úgy álltam oda, hogy ha egy versenyt meg tudok nyerni, akkor többet is sikerülhet behúznom, és tényleg, így is lett. Ötször futottam júniusban 2:01-et, úgy gondolom, hogy további edzésekkel és versenylehetőségekkel tudok még faragni belőle. Bízom benne, hogy még idén nyáron sikerül lecsipegetnem ebből az egyéni csúcsból.” – mondta az eddigi teljesítményéről, majd az olimpiai várakozásokról is beszélt: „Már alapból nagyon boldog vagyok, hogy kijutottam, de nagyon szeretnék úgy teljesíteni, ahogy azt elvárom magamtól. Célom, hogy azt a szintet hozzam, amit júniusban mutattam. Nem feltétlenül az idő a fontos, hanem hogy azt, ami bennem van, azt kihozzam magamból. Ez kétféleképpen jöhet össze: vagy jó időeredménnyel és jó futással, vagy taktikus versenyzéssel bejönni az élmezőnyben. Ha ez elegendő lesz egy elődöntőre, akkor annak már nagyon örülni fogok.”

És hogy kikkel kell majd megküzdeni ezért az eredményért, kik a szám top esélyesei:

Athing Mu nem bánja, hogy csodagyereknek hívják. „Mindig is szerettem volna csodagyerek lenni” – mondta a 19 éves amerikai középtávfutó, aki több rekordot is magáénak tudhat. „Fantasztikus, hogy így hívnak.” Mu következő kívánsága, hogy olimpiai bajnok legyen. Tokióban elérhető közelségbe kerül a cél, ahol egyértelműen a favoritok között van. Vágya, hogy az első amerikai nő legyen, aki több mint ötven év után aranyat nyer 800 méteren. „Erre születtem” – mondta.

Mu 1:56.07-tel nyerte az olimpiai válogatót, ami hazájában a második leggyorsabb, idén pedig a világ leggyorsabb ideje. 16 évesen robbant be az atlétikai színtérre, hogy rögtön megdöntse a fedett pályás 600 m rekordját 1:23.57-tel. A New Jersey-i Trenton sportolója sorra döntötte meg a középiskolai, a főiskolai és korosztályos rekordokat 400 és 800 méter között. 800 méteren ezüstérmes volt a 2018-as ifjúsági olimpián Buenos Aires-ben.

Idén Mu hat főiskolai rekordot döntött meg, köztük a fedett pályás 600 és 800 métert, valamint a szabadtéri 400 és 800 métert. Emellett februárban 800 méteren új U20-as rekordot állított fel (1:58.40), majd öt észak-amerikai U20-as rekordot szabadtéren a 400 és 800 méteres távon.

Mu hét testvér közül a második legfiatalabb, szülei húsz éve költöztek Szudánból az USA-ba. Nagy vágya, hogy felülmúlja Madeline Mims eredményeit, aki a 1968-as mexikói olimpián nyerte meg a 800 métert, és azóta is a szám egyetlen amerikai bajnoka. „Amikor valaki megkérdezi: Ki akarsz lenni, azt mondom, profi sportoló és olimpikon akarok lenni” - mondta Mu. „Ez most a valóság. Pontosan itt kell lennem. Ezért dolgoztam.”

Mu komoly mezőnnyel néz szembe Tokióban, köztük négyen is 1:57 alatt futottak idén. A kubai Rose Mary Almanza háromszor is győzött hazájában, akárcsak 4x400 méteren, a sziliéziai váltó világbajnokságon. Európában további három első helyet zsebelt be, Ordiziában megfutotta egyéni legjobbját (1:56.42), amit a stockholmi Gyémánt Liga találkozón javított 1: 56.28-ra. Monacoban túl gyorsan diktálta az iramot, amiért egy kilencedik hellyel fizetett, de még így is 1:58.51-es időt futott. Almanza részt vett a 2012-es és 2016-os ötkarikás játékokon és az elmúlt négy világbajnokságon is, de egyszer sem jutott túl a középdöntőn.

A 2019-es Pánamerikai Játékok bajnoka, a jamaicai Natoya Goule másodikként futott be Almanza után Stockholmban, 1: 56.44-es idővel. 2018-ban új jamaicai rekordot állított fel (1: 56,15), a 2019-es vb-n hatodik lett.

Az etióp Werkwuha Getachew 1:56,67-os nemzeti rekorddal nyerte meg a válogatót Hengelóban. Hazáján kívül ez volt az egyetlen versenye, így nehéz megjósolni, mire számíthatunk tőle Tokióban.

Laura Muir megdöntötte a skót 800 méteres csúcsot, megnyerve a monacói Gyémánt Liga találkozót, de úgy döntött, hogy Tokióban csupán 1500 méteren indul. Így a briteket 800-on Jemma Reekie képviseli, aki Monacóban másodikként végzett Muir mögött, vaalmint Keely Hodgkinson, aki márciusban megnyerte a fedett pályás Eb-t, a szabadtéri rekordját pedig 1: 57.51-re javította.

Az ugandai világbajnok, Halimah Nakaayi 1: 58.03-as országos rekordot könyvelhetett el, miközben hetedikként ért a célba Monacóban. Raevyn Rogers és Ajee Wilson, akik a 2019-es vébén ezüst- és bronzérmet nyertek, szintén éremre fognak hajtani Tokióban.

A többi versenyző között szerepel még a francia Renelle Lamote, az óceániai rekorder Catriona Bisset és a kanadai Melissa Bishop-Nriagu.

Férfiak

2012 óta először új bajnokot avatnak Tokióban, a kétszeres győztes David Rudisha ugyanis nem védi meg a címét, viszont sok más atléta várja, hogy felülmúlja a kenyai sikerét.

Miután 1:40.91-gyes világrekorddal megnyerte az olimpiai aranyat 2012-ben, Rudisha lett az első sportoló az új-zélandi Peter Snell óta, aki riói győzelmének köszönhetően egymást követő két olimpián szerezte meg a bajnoki címet. Snellnek ez 1964-ben sikerült. A 2011-es és 2015-ös világbajnokot 2017 óta sérülések akadályozták a versenyzésben, ez idő alatt a főbb bajnoki címeken megosztozott a mezőny.

A francia Pierre-Ambroise Bosse megnyerte a 2017-es világbajnoki címet, de két évvel később hetedik lett az elődöntőben Dohában, ahol Donavan Brazier lett az első amerikai atléta, aki 800 méteren nyert aranyat. Közben a 2018-as fedett pályás világbajnoki címet a lengyel Adam Kszczot szerezte meg. Ebből a trióból egyedül Bosse lesz Tokióban, Brazier ugyanis az utolsó helyen zárta az olimpiai válogatót. Aznap Clayton Murphy lett a győztes, aki riói bronzérmeshez méltó formában tért vissza. "Sokkal magabiztosabb lettem" - mondta Murphy, amikor az elmúlt öt évéről kérdezték. „Ez kevésbé szól arról, hogy meg tudom-e csinálni?  vagy hogy izgatott vagyok-e. Inkább arról szól, hogy itt akarok lenni, megérdemlem, hogy itt lehessek. Itt az ideje, hogy megmutassam, amiért keményen dolgoztam eddig” – tette hozzá a világranglistán 2019-ben 8. sportoló, aki Rióban futotta legjobbját (1:42:93) és az amerikai válogatót 1:43:17-tel nyerte. „Tudom, hogy képes vagyok rá, most itt az idő, hogy megcsináljam.”

Hasonló gondolatokkal érkeznek mások is a pályára. Murphy a hetedik helyet szerezte meg a monacói Wanda Diamond League találkozón, amelyet Botswana 2012-es olimpiai ezüstérmese, Nijel Amos nyert meg. A győzelem Amos számára legjobb formájához való visszatérést jelentette a sérülés után, mely miatt a 2019-es világbajnokságot is ki kellett hagynia.  Azóta csak kétszer futotta le a távot, de a 27 éves sportoló a Stade Louis II stadionban lehagyta a világot 1:42.91-es idejével, amivel néhány tokiói riválisát is megverte, köztük a kenyai Emmanuel Korirt (1:43.04), a kanadai Marco Aropot (1:43.26) és a kenyai világbajnok bronzérmes Ferguson Rotichot (1:43.57).

„Sérülésem volt, amikor Dohában kellett volna versenyeznem, de a mai 1:42-es futás azt mutatja, hogy a dolgok jó irányba mennek az olimpia előtt” - mondta Amos. Az olimpiai döntőt idéző versenyen a brit Elliot Giles az ötödik helyen végzett a kvartett mögött Monacóban, míg Lengyelország korábbi 400 méteres gátfutás-specialistája, Patryk Dobek a hatodik, Murphy a hetedik, a kétszeres világbajnoki érmes boszniai Amel Tuka pedig a nyolcadik. Giles úgy versenyzett a riói olimpián, hogy alig két éve egy motorbaleset miatt alig tudott lábra állni, és azóta minden nagy bajnokságon elindult. Idén szabadtéri és fedett pályás egyéni rekordot is felállított, februárban 1: 43.63-mal megdöntötte Seb Coe brit beltéri 800 m-es rekordját, amivel a fedett pályás ranglista második helyére repült.

Dobek eközben csak idén kezdte el a 800 m-es versenyzést, a hatás azonban nem maradt el: megnyerte a fedett pályás Európa-bajnokságot, ami a távon csak a negyedik versenye volt. Júniusban pedig megfutotta szabadtéri egyéni legjobbját: 1: 43.73.

Clayton amerikai csapattársa, az NCAA bajnok Isaiah Jewett ugyancsak ambiciózus, és valószínűleg érdekessé fogja tenni a mezőnyt. 

Michael Saruni csatlakozik Korirhoz és Rotichhez a kenyai csapatban a nemzeti válogatón elért győzelme után, míg Bryce Hoppel az amerikai triót egészíti ki. Akire még figyelni kell: Jesus Tonatiu Lopez, aki júliusban mexikói rekordot futott, illetve az ausztrál bajnok Peter Bol, az NCAA fedett pályás bajnok Charlie Hunter és a brit Oliver Dustin.

Forrás: worldathletics.com

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.