Tokyo 2020: kezdődnek az atlétikai versenyek

Fotó: Kámán Bálint

Péntek hajnalban, magyar idő szerint 3 óra 41 perckor rajtol el Bartha-Kéri Bianka a női 800 méteres síkfutás selejtezőjében és ezzel megkezdik a versenyzést a magyar atlétikai válogatott tagjai az egy évvel elhalasztott Tokyo 2020 olimpián.

Gyulai Miklóst, a Magyar Atlétikai Szövetség elnökét kérdeztük arról, hogy mire számít az előttünk álló nyolc napban:

19 magyar atléta jutott ki Tokióba, ami a rendkívül magasan meghúzott kvalifikációs szint elérésével, vagy a maradék helyek estében a világranglistán elfoglalt helyezéssel volt lehetséges. Egyáltalán mit jelent ez a szám?

Büszkék vagyunk, hogy 19 magyar atléta utazhatott el az olimpiára, hiszen ezzel a magyar delegáció második legnagyobb csoportját alkotjuk az egyéni sportágak között és a harmadik legnagyobbat, ha a csapatsportokat is belevesszük. Külön öröm, hogy bár minden résztvevő kijutására egyformán büszkék vagyunk, a hagyományosan erős dobószámokon kívül olyan futószámokban is képviseltetjük magunkat, amelyekben évtizedek óta nem volt jelen magyar atléta olimpián. Ez is mutatja, hogy idén szintet lépett a magyar atlétika. Már a toruni fedettpályás Eb-n is évtizedek óta nem látott magas létszámban voltunk jelen, majd Bulgáriában aranyérmet szerzett a magyar válogatott a Csapat Eb-n és bejutott a legjobb 20 európai ország közé, ami pontosan ugyanazt jeleni, mint például kijutni a futball Eb-re, végül pedig eljutottunk ide, hogy 19 atléta képviseli az országot Tokióban.

Látva az olimpia első hetének magyar sikereit, eredményeit, hova várják az atlétikát?

Először is szeretnék gratulálni Szilágyi Áronnak és Milák Kristófnak az olimpiai aranyérmükhöz és minden érmesünknek, pontszerzőknek és mindenkinek, aki jó eredményt ért el eddig az olimpián. Mi az atlétikában a selejtezőkből továbbjutásokban és döntőbe jutásokban mérjük a sikert, azaz akkor leszünk nagyon boldogok, ha azok a versenyzőink, akik ott tartanak, hogy erre esélyük van egy ilyen brutálisan erős mezőnyben, ténylegesen ki is tudják harcolni a továbbjutást és bejutnak a saját számuk döntőjébe. Alapvetően természetesen mindenkitől az várható el, hogy a legjobbat hozza ki magából, azaz tudják hozni azt a szintet, akár egy picit még többet is, mint amit a felkészülésük és az idei szezonbeli teljesítményük alapján elvárhatnak maguktól.

Kámán Bálint csapatvezető, a MASZ sportszakmai igazgatója Tokióból válaszolt a magyar atléták utolsó felkészüléssel töltött napjaival kapcsolatos kérdéseinkre:

Tochigiben láthatóan nagyon jól érezték magukat a magyar atléták, élvezték a kedves fogadtatást és a jó körülményeket. Milyen a helyzet az olimpiai faluban Tokióban? Mik voltak az első benyomásaitok, hogyan tud a csapat akklimatizálódni már a verseny környezetében és mik történnek a versenyzőkkel ezekben az utolsó napokban?

A nyugodt, Tochigiben tapasztalt körülmények közül egy pezsgőbb környezetbe, az olimpiai faluba költözünk/költöztünk, ki-ki a saját versenyszáma időpontjának megfelelően. 1-2 napra itt is szükség van, hogy megismerjük merre találjuk az étkezőt, honnan és mikor indulnak a buszok a pályára és az edzéshelyszínekre, ott milyen körülmények és lehetőségek várnak ránk stb. 

A magyar csapat rendkívül jó lokációval rendelkező épületben került elszállásolásra. Minden szükséges létesítmény közel található, ennek ellenére mégis csendes, nyugodt helyen pihenhetünk.

Szerencsére a verseny előtt a stadion melletti bemelegítő pálya is használható volt edzésre, így volt lehetőségünk belesni a versenyek helyszínére is. Mindenkiben erősödött a bizsergés a stadion puszta látványától is. Már nagyon várjuk a rajtot.

Bartha-Kéri Bianka és Koroknai Máté kezdik az olimpiát 800 méteren és 400 gáton. Milyen formában vannak, készen állnak-e?

Mindketten egyéni csúcsot javítottak idén, de ami talán ennél is fontosabb, hogy rendkívül stabilan versenyeztek egész szezonban. Ezen kombinációnak köszönhetően tökéletesen készen állnak olimpiai debütálásukra. Izgalmas, erős futamokban kezdik meg a magyar atléta csapat szereplését Tokióban.

Márton Anita szintén az eső napon kezd, de ugye csak az utolsó nap érkezik, hogy minél kevesebbet legyen távol kislányától, aki nemrég született. Mit lehet tenni annak érdekében, hogy egy nap alatt ráhangolódjon az olimpiára?

Távoli helyen történő versenyzés esetében két lehetőségük van a sportolóknak: vagy kellő időt fektetnek a helyi akklimatizációra, vagy közvetlenül verseny előtt érkeznek. Anitának mindkettőben van tapasztalata, így közvetlenül verseny előtt érkezve is ki fogja tudni hozni magából a maximumot. Ebben az is segíti, hogy ideális körülmények között utazik.

Fotó: Kámán Bálint

 

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.