Világhírű professzor segíti az atléták felkészülését

Budapest 2023 atlétikai világbajnokság

Dr. Berkes István világhírű magyar sportegészségügyi szakembert, orvost és egyetemi tanárt kérték fel a Kiemelt Atlétikai Program egészségügyi vezetői feladatainak ellátására. Berkes doktor ezáltal a 2023-as budapesti rendezésű világbajnokságra készülő legjobb magyar sportolókat fogja minél jobb eredményhez segíteni.

„Célunk, hogy az atléták megkapják ugyanazt a háttértámogatást, amit a legnagyobb versenytársaik a világ minden táján. Fontos, hogy a magyar sportoló ne legyen már a rajtvonalon hátrányban velük szemben” – mondta elhivatottan megkeresésünkre a Magyar Sportorvos Társaság korábbi elnöke.

„Ennek egyik elemeként a Kiemelt Atlétikai Programban részt vevő atléták egy folyamatos, szakszerű ellátást, támogatást, tanácsadást fognak kapni, méghozzá objektív, mérhető információk alapján. Fel fogjuk térképezni a legjobb magyarországi lehetőségeket és ezeket valamilyen megoldással hozzáférhetővé tesszük a számukra. Adott esetben külföldi kapcsolatainkat is igénybe vehetjük majd a siker érdekében”

Dr. Berkes István Jelenleg összesen 60 élsportoló mondhatja magát a Kiemelt Atlétikai Program tagjának. Közülük kerülnek majd ki azok az atléták, akik két és fél év múlva több tízezer nemzetközi és magyar szurkoló előtt versenyezhet a budapesti atlétikai világbajnokságon.

Berkes doktor azt is mondta, hogy milyen módszerekkel lehetne még jobban segíteni az atléták megfelelő egészségi hátterének kialakítását: „Hiteles információkkal felvértezve, azokat folyamatosan kiértékelve, átbeszélve. Fel kell mérni, hogy milyen problémákkal néz szembe az atlétika. Ebből a lehető legtöbbet ki kell küszöbölni. Ez alatt értendő az állapotfelmérés, valamint a személyes esetmenedzselés sérülés, baleset, betegség esetén. Külön kiemelt téma a regeneráció és rehabilitáció kérdése.”

„Elsőként egy megfelelő adatbázis létrehozásán fogunk dolgozni. Fontos a „big data”, azaz a nagy mennyiségű információ feldolgozása és a mesterséges intelligencia lehetőségeit felmérni és rendelkezésre bocsátani. Van akkora szellemi kapacitás hazánkban, hogy a körülményekhez képest el tudjuk érni a legjobb megoldásokat. Ehhez egy bizalmat kell kiépítenünk a versenyzőkkel és a szakemberekkel” – mondta bizakodva a korábban a Magyar Olimpiai Bizottság elnökségi tagjaként is tevékenykedő szakember.

„Nem a csodában kellene elsősorban bízni, hanem a nagyon kemény, bizonyítékokon alapuló munkában és az objektív bizonyítékokon alapuló tényeken. Aki az atléták közül ebben szeretne együttműködni, azzal meg fogjuk találni a közös hangot. Partnerséget kínálok és segítséget kérek”

– elmondása alapján ez egy abszolút kétirányú együttműködés lesz, ami, ha sikerrel működni tud, akkor mindenki jól jár vele.

„Az atlétika alapsportág, nem mindegy, hogy milyen sikereket érnek el a versenyzőink a 2023-as budapesti világbajnokságon. Jómagam is voltam élsportoló, ismerem a sportolók és az edzők lélektanát, és a velük szembeni elvárásokat. A sikert azonnal el kell érni, nincs idő semmire. Ez mindenképp nehezíti az atléták dolgát, ezen fogunk könnyíteni”. Berkes István, mielőtt térdspecialistává vált volna, első osztályú futballistának mondhatta magát. Nem véletlen, hogy 2006 és 2010 között a Magyar Labdarúgó Szövetség Orvosi Bizottságának elnöki pozícióját is betöltötte.

A budapesti atlétikai világbajnokság 2023. augusztus 19-27. között lesz a Rákóczi híd lábánál épülő vadonatúj Nemzeti Atlétikai Központban.

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.