Ezt várjuk Tokióban – 100 m gát

Kozák Luca

Kozák Luca hiába futott hatalmas egyéni csúcsot és ezzel együtt olimpiai kvalifikációs szintet tavaly nyáron a Gyulai István Memorialon, a koronavírus járvány miatt befagyasztották a világranglistát, így idén minden kezdődött számára előröl. Nem bízta a véletlenre a dolgot és rögtön a szezon elején Olaszországban, Savonában 12.81 másodperces eredménnyel bebiztosította magának a tokiói repülőjegyet és mellesleg meg is nyerte a versenyt.

Lendülete vitte tovább és az idény első Gyémánt Liga viadalán ezüstérmes lett Gatesheadben. A nemzetközi sikerek mellett az itthoniak sem maradtak el, két aranyérmet is szerzett otthonában, Debrecenben, az Atlétikai Magyar Bajnokságon, fő számán kívül a 100 méteres síkfutásban is bajnok lett.

És hogy mi jut eszébe az olimpiáról? „Versenyzés. Szeretek erős mezőnyben futni. Nagyon izgatott vagyok, mert ugyan voltam már fedett pályás és szabadtéri világbajnokságokon, de olimpián még egyszer sem. Ugyanakkor nem szeretnék semmi nagy terhet magamra tenni még akkor sem, ha ez egy olimpia lesz. Jóval nagyobb a felhajtás körülöttük, mint egy átlagos versenyen, de élvezem, és szeretném majd kint is jól érezni magam.” – mondta úton Tokióba, ahol július 31-én, szombaton, hajnali 4 óraperckor áll rajthoz az előfutamában.

Kozák Luca számának fő esélyese az a két atléta, akiknek olimpiai álmai összetörtek 2016-ban. Kendra Harrison 2016-ban egyet kivéve az összes döntőjét megnyerte 100 m gáton. Az az egy vereség az olimpiai válogatón történt, ahol végül hatodik lett. Két hét múlva viszont szenzációs eredményt produkált: megdöntötte a világcsúcsot 12.20-as idővel.

Azóta jócskán bebizonyította, hogy erős versenyzőnek számít, ha nagy bajnokságokról van szó. 2018-ban megnyerte a fedett pályás világbajnokságot, egy év múlva pedig szabadtéren az ezüstérmet.

Egyetlen találkozót leszámítva, amit nem tudott befejezni, Harrison verhetetlen 2021-ben. Rendkívül egyenletesen teljesít, az összes szabályos hátszélben elért eredménye idén 12.47 és 12.54 között volt.

Számára talán a legpozitívabb jel, hogy a szezonban elért eddigi legjobb eredményét (12.47) az amerikai olimpiai válogatón futotta, úgy tűnik tehát, hogy sikerült elűznie a 2016-os démonokat, és az arany egyik esélyeseként érkezik Tokióba.

Jasmine Camacho-Quinn-nek ugyancsak hullámvasút volt a 2016-os éve. 19 évesen megjavította a Puerto Rico-i nemzeti rekordot 12.69-re, megnyerte a NCAA bajnokságot 12.54-gyel, elhozta a NACAC U23-as koronát, aztán elutazott Rióba az első ötkarikás játékára. Az előfutam megnyerése után azonban a középdöntőben levert néhány gátat. Harrisonhoz hasonlóan ő is erősebben került ki a krízisből, 2017-ben 12.58-ra, 2018-ban pedig 12.40-re javította az idejét.

Mint Harrison, Camacho-Quinn megnyerte az összes futamot, melyet idén befejezett (egyetlen „veresége” egy rossz rajt utáni kizárás volt). Áprilisban 12.32-re javította a nemzeti csúcsot, és az idei hat leggyorsabb időből ötöt a magáénak tudhat. Rió óta nem mérettette meg magát nagy versenyen, most elválik, hogy birkózik meg az olimpiai szinttel.

A nigériai Tobi Amusan is hatalmas ambíciókkal landolt Tokióban. Az afrikai bajnok pályafutása három leggyorsabb idejét produkálta a 2019-es világbajnokságon - 12,48, 12,48 és 12,49 –, de végül a döntőben 0.02-vel lemaradt a dobogóról.

Idén 12.48-ra állította be egyéni legjobbját, melyet a szél segítségével 12.43-ra és 12.44-re tornázott le. A 2018-as Nemzetközösségi Játékok és a 2019-es Afrikai Játékok győzteseként a 24 éves atléta rengeteg bajnoki tapasztalattal rendelkezik. A legutóbbi olimpián U20-as sportolóként jutott el a középfutamokig. Jelenleg a világ egyik legjobb gátfutójaként éremért fog futni Tokióban.

Kilenc évvel azután, hogy mindössze 0.06-tal lemaradt az amerikai olimpiai válogatottságról, Christina Clemons Tokióban jelentkezik be első ötkarikás játékára. Az olimpiai válogatón 12.51-gyel megfutotta egyéni legjobbját, 2018-ban pedig a fedett pályás vb ezüstjével bebizonyította, hogy van helye az atlétika nagyszínpadján.

Néhány tizedmásodperces kellemetlen emléke a brit Cindy Sembernek is van, aki Rióban 0.02-vel csúszott le a dobogóról. Remek formában van idén, márciusban megnyerte az európai fedett pályás vb ezüstöt, majd élete négy leggyorsabb idejéből hármat lefutott (a legjobb 12.53). A Wanda Gyémánt Liga gateshead-i állomásán elért győzelme Tokió előtt biztosítja számára a lendületet.

Sember idősebb testvére, Tiffany Porter, háromszoros fedett pályás érmes is versenyben lesz. Porter, aki 2019-ben szült, júniusban megverte Sembert, idei legjobbja 12.62.

A Costa Rica-i Andrea Vargas volt az egyik meglepetésember 2019-ben a gátfutóknál. Abban az esztendőben folyamatosan javult, majd a vébén nemzeti rekorddal (12.63) ötödik lett. A 25 éves sportoló, aki főként betonpályán edz, kézzel készített gátakkal, idei legjobb ideje 12.75.

A fedett pályás Európa-bajnok Nadine Visser sérülés miatt elhalasztotta a szabadtéri szezon kezdetét, de úgy fest, hogy a holland csúcstartó kiváló formában érkezik meg a tokiói játékokra.

Megan Tapper vezeti Jamaica erős trióját. A Pánamerikai Játékok bronzérmeséhez az U20-as csúcstartó Britany Anderson, valamint a 2013-as U18 bajnok, Yanique Thompson csatlakozik a japán fővárosban.

Akikre még érdemes figyelni: az amerikai Gabriele Cunningham, a japán rekorder Asuka Terada, az Európa-bajnok Elvira Herman, a bahamai csúcstartó Devynne Charlton, az ausztrál Liz Clay és a hétpróbázó specialista, a burkina Fasói Marthe Koala.

Forrás: worldathletics.com

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.