A hatszoros olimpiai bajnok legenda, aki Debrecenből indult a világhírnév felé

Allyson Felix

Allyson Felix szülés után nyert két aranyérmet 2019-ben Dohában a világbajnokságon, most pályafutása talán utolsó nagy kihívására készül: a női atléták között már most is rekorder sprinter tizedik olimpiai medáljáért száll harcba Tokióban.

Szinte hihetetlen, hogy Allyson Felix már 35 éves. Az ízig-vérig kaliforniai sprinter életkorából és hosszú eredménysorából kifolyólag dönthetett volna úgy, hogy a tokiói nyári olimpiai játékok halasztása miatt 2020-ban befejezi. Ő azonban elhatározta, hogy folytatja a felkészülést pályafutása ötödik olimpiájára.

Miután Felix 2018 novemberében életet adott első gyermekének, edzője, Bobby Kerse azt mondta róla, hogy a 2020-as évben is képes lehet egyéni csúcsokat futni a japán fővárosban 200 és 400 méteren is. Nagy kérdés, hogy lesz-e erre esélye, edzője szerint egy év ennyi idősen már nagyon sokat számít. Könnyen lehet, hogy az éremszerzés helyett a mindig rendkívül erős amerikai csapatba is csak nehezen fog tudni bekerülni.

„Mindig is harcolnom kellett magamért. Ebből a szempontból ez nem egy új helyzet számomra. Koncentrálni, és a legjobbam adni”

– mondta a hatszoros olimpiai bajnok az ESPN-nek kilenc hónapja, ezzel sikereinek egyik titkát is elárulva.

Felix 1985. november 18-án, Los Angelesben született, és szinte minden az „angyalok városához” köti őt. A San Fernando-völgyben található Sun Valleyben nőtt fel. Noha adottságait Isten ajándékának tekinti, tehetségére elég későn, kilencedik osztályos korában figyeltek fel, amikor egy állami bajnokságon a 7. lett 200 méteren.

Becenevét is gimnazista korában kapta, csapattársai kezdték el Chicken Legs-nek hívni (csirkelábak – a szerk.) testalkatára utalva. Ezek a „csirkelábak” nem akadályozták meg őt abban, hogy 2001-ben, Debrecenben, alig 15 évesen két ifjúsági világbajnoki aranyérmet nyerjen. Így tehát nem Usain Bolt volt az egyetlen legendás atléta, aki nálunk indult először világeseményen. A jamaicai nem tudott Debrecenben érmet szerezni, viszont Felix megnyerte a 100 métert, és az amerikai váltó tagjaként is a dobogó legfelső fokára állhatott.

Ugyanez igaz kettejük összevetésében a 2004-es athéni olimpiára is, ahol mindketten szemtelenül fiatalok voltak, és ezúttal is Felixnek jött ki jobban a lépés. 18 évesen csak Veronica Campbell-Brown volt nála gyorsabb, így egy ezüstéremmel kezdte meg az olimpiai érmek gyűjtését, kollekciója jelenleg kilenc medálból áll. 2005-ben Helsinkiben ő lett minden idők legfiatalabb 200 méteres világbajnoka. Közben tanulmányait is Los Angelesben, a Dél-kaliforniai Egyetemen végezte, ekkor még az Adidas támogatásával.

Csak később, 2010-ben lett a Nike atlétája, de könnyen lehet, hogy azóta már bánja a váltást. Amikor megszületett a gyermeke, a sportszergyártó 70 %-os fizetéscsökkentést ajánlott neki. A New York Times vele készült riportjából kiderült, hogy amikor Felix 2017 decemberében terhes lett, a Nike felbontotta a szerződését.

Allyson Felix Helsinki után Oszakában és Berlinben sem talált legyőzőre a második legrövidebb síkfutószámban. Az olimpiákon ezen a távon egészen 2012-ig kellett várnia, hogy révbe érjen.

Azon a londoni estén olyan kihívókat kellett legyőznie, mint a pár nappal a döntő előtt a 100 métert megnyerő Shelly-Ann Fraser-Pryce, a 400 méter győztese, Sanya Richards-Ross, valamint athéni legyőzője és a szám címvédője, Veronica Campbell-Brown. A fináléban Felix élete egyik legnagyobb futását bemutatva egyedül került be 22 másodperc alá (21.88).

Ez az egyetlen egyéniben megnyert olimpiai bajnoki elsősége, a másik ötöt váltóban szerezte. A legutóbbi három alkalommal a világot uraló 4*400-as váltó alapemberének számított, de londoni triplája harmadik elemeként a 4*100 méteres világcsúcsot 40.82-vel a mai napig tartó csapat sikeréből is kivette a részét.

Felix a kilenc váltó és három 200 méteres vb-cím mellett egyszer 400 méteren is a legjobb tudott lenni. 2015-ben Pekingben már az első kanyar után az élre állt az egykörös versenyben, és Shaunae Miller szorítása ellenére sem is engedte ki a kezéből a győzelmet. Az elmúlt 18 évben Felix teljesen átírta az atlétika rekordok könyvét. Kilenc olimpiai és 18 világbajnoki dobogós helye is páratlan a sportág történetében.

A sprinter még most is motivált tud lenni. Ezen nincs mit csodálkozni, hiszen amikor nem a rekortánon edz, akkor ugyanazokon a hollywoodi utcákon gyűjti a kilométereket, ahol Florence Griffith Joyner és Jackie Joyner-Kersee is tették. A Los Angeles-i pálmafák árnyékában még egyszer utoljára, 35 évesen újra nekifut „csirkelábain”, hogy ötödik olimpiáján intsen búcsút pályafutásának.

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.