Nyolcvanhárom éves múlt, és indítani szeretné a klub sportolóit a 2023-as, budapesti világbajnokságon

 

Velünk élő legendák | 11. rész. id. Tomhauser István

Az Ikarusban dolgozott autóvillamossági műszerészként, majd a dokumentációs osztályra került, ahol fotózhatott, ami óriási boldogság volt számára, hiszen ezt szerette a legjobban. Később professzionális szintre fejlesztette tudását, és képeivel mintegy 230 díjat nyert, különféle pályázatokon. Hihetetlenül hangzik, de az Ikarus BSE születése is egyik fotós munkájához köthető. 1976—ban épp a Népstadionban dolgozott, amikor szóba került, hogy jó lenne, ha az utánpótlás-nevelés erősítése érdekében besegítene, és a szövetség, meg persze az Ikarus gyár támogatásával kezdhette meg a munkát a sportolásra amúgy alkalmatlan Bátony utcai pályán.

Ha azt mondanám, hogy nem világít az autómon a hátsó lámpa, akkor még tudnál segíteni?

Megpróbálnám. Csavarhúzó kellene, másik izzó, és ha nincs zárlat, akkor a csere után működne. Amúgy már lemaradtam a műszaki fejlődésben, mert már a telefonom is okosabb, mint én.

És ha a fényképezőgépemet kellene beállítani a mostani fényviszonyokhoz?

Na, ott sokkal könnyebb dolgom lenne, mert a mai gépeket be lehet állítani automatára, és mindent megcsinálnak helyetted.

Amellett, hogy megszervezte a szakosztályt, maga ásta kis a futókört, ha kellett, gereblyézett is. 1976 szeptemberében 48-an jöttek el első toborzójára, azóta több száz eredményes atlétapalánta cseperedett a keze alatt.

Miért kezd el a profi fotós futótópályát ásni?

Segíteni akartam, mert a montreali olimpián Németh Miklós ugyan világcsúccsal nyert, de mögötte nem jöttek az atlétikai eredmények.  Elkezdtem gyerekekkel foglalkozni, és egyre többen lettek. Egy csoportban 6-8 srác futott, ugrott, dobott vetésforgóban, és villámgyorsan végeztek, annyira imádtak mozogni. Játék volt számukra az egész! Aztán jöttek korosztályos hazai és nemzetközi sikerek, de többen felnőtt válogatottságig jutottak és felnőtt világversenyekre is kijutottak.

Voltak rendkívül nehéz időszakok, pénz nem nagyon volt.  A szülők vettek a gyerekeknek felszerelést, mégis jöttek az eredmények. Mi mozgatta a szakosztályt a lelkesedéseden kívül?

Mindig nagyon családias volt a hangulat, most is az. Rengeteg szülő járt és jár ide, baráti kapcsolatok alakultak, a mai napig is összejárunk névnapot, születésnapot, karácsonyt ünnepelni. Ha kell, segítenek elvinni a gyerekeket a vidéki versenyekre. Korábban együtt sátraztunk, és mentünk együtt külföldre is.

800 méteren 1:50.7 volt a legjobb eredményed. Kitől tanultad a legtöbbet?

Hála istennek elmondhatom, hogy még abban a korban kezdtem atletizálni, amikor Rózsavölgyi Pista aktív volt. Sokat futottam vele a szigeten, rengeteg tanácsot kaptam tőle. Aztán az évek során és is gyűjtöttem a tapasztalatokat, képeztem magam. Bejártam a TF könyvtárába, és bújtam a szakirodalmat.

Közben a tanítványok sorra gyűjtögették a bajnoki címeket, és Pista bácsi fia, ifj. Tomhauser István is edző lett. Kiss Dániel és Baji Balázs is vele készült, jutott ki olimpiára, nyert érmet világ- és Európa-bajnokságon. Mostanra mindketten befejezték aktív pályafutásukat, de a tokiói olimpikon, Wágner-Gyürkés Viktória is hosszan dolgozott az idősebb Tomhauserrel.

Imádtam, és szívesen lettem volna gátas, csak a magasságomból picike hiányzott, hogy eredményes legyek Ezért ezt elengedtem, de rengeteg gátfutó tanítványom van, akiknél messziről látszik az Ikarusban szerzett jó alap.

Pisti fiam is kikötött a gátazásnál, és bár jó mozgásérzéke volt, kissé lassabb izomzata miatt versenyzőként nem voltak jelentős sikerei. Sokat foglalkozott azzal, hogy bővítse ismereteit, aminek meg is lett az eredménye, Kiss Danival kijutottak a pekingi és a londoni olimpiára, miközben 2010-ben, Barcelonában Európa-bajnoki érmet szereztek 110 gáton, amire korábban, Kovács József, 1934-es Eb-győzelme óta nem volt példa.

Baji Balázs?

Az ő történetét mindenki ismeri. Akkor kezdett dolgozni a fiammal, amikor Budapestre került az állatorvosi tanulmányai miatt. Fantasztikus pályafutás az övé. Sajnálom, hogy befejezte, de megértem. Annak viszont örülök, hogy szerepet kap a 2023-as budapesti világbajnokság szervezőbizottságában.

Ha már budapesti világbajnokság, akkor beszéljünk arról, hogy a tanítványaid közül ki lehet ott 2023-ban?

A szakosztályban több fiatal is van, akinek esélye van arra, hogy kijusson a hazai világbajnokságra. Pap Márk sprintfutàsban, Kovács László pedig súlylökésben kiemelkedő a korosztályukban. Szeretnénk, ha résztvevői lennének a világbajnokságnak, ez azonban a mai szintek mellett kemény dió. Noha rendkívül tehetségesek, még mindig nagyon fiatalok lesznek 2023-ban.

Ha minden jól megy, akkor hamarosan modern – ügyességi számok gyakorlására is alkalmas – futófolyosót kaphat az Ikarus BSE sporttelep. Ezt is te lobbiztad ki.

Több évnyi utánajárás kellett hozzá, de megkaptuk a pénzt, zajlik a munka, és 2022 végére, 2023 elejére el is készülhet. Gyönyörű lesz, azt is tudom, hol lesz a mosdó, és hány foknak kell lenni benne télen, illetve nyáron.

Kisétálunk a Bátony utcai pálya rekortánjára az októberi napsütésben, hogy kép készüljön az egykori fotósról. A háttérben már gyakorol néhány fiatal, akik neki köszönhetik, hogy atlétának mondhatják magukat. Ahogy nézi őket, látszik rajta az a szakértelem, szeretet, gondoskodás, törődés, amivel az elmúlt negyvenöt évben működtette a szakosztályt. Megható pillanatok. Remélhetőleg még nagyon sokszor átélhetjük.

Interjú és fotók: Szegő Tibor

Korábbi részek:

Gál László: https://atletika.hu/hu/hirek/2019/velunk-elo-legendak-1-resz

Rózsa István: https://atletika.hu/hu/hirek/2019/velunk-elo-legendak-2-resz

Margitai Attila: https://atletika.hu/hu/hirek/2019/velunk-elo-legendak-3-resz

Kovács György: https://atletika.hu/hu/hirek/2019/velunk-elo-legendak-4-resz

Lengyák György: https://atletika.hu/hu/hirek/2019/velunk-elo-legendak-5-resz

Szörényi István: https://atletika.hu/hu/hirek/2019/velunk-elo-legendak-6-resz-galeria

Menczer Gusztáv: https://atletika.hu/hu/hirek/2020/velunk-elo-legendak-7-resz-0

Zemen János: https://atletika.hu/hu/hirek/2020/velunk-elo-legendak-8-resz

Magyari József: https://atletika.hu/hu/hirek/2021/lattam-dobni-nemeth-miklost-es-azonnal-vettem-egy-gerelyt-interju-magyari-jozseffel

Szakály István: https://atletika.hu/hu/hirek/2021/mar-akkor-menedzser-volt-amikor-nem-tudtuk-mit-jelent-szo-szakaly-isvan

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.