8. U23 Európa bajnokság

Ostrava/CZE,  2011. július 14-17. Beszámoló

ostrava2011Atlétika sportágat szerető közegben, jól szervezett, precíz, az EB követelményeknek szükségszerűen megfelelő, de túl nem szervezett versenyen vehetett részt Európa közvetlen felnőtt utánpótlása. A 42 országból érkező 20-22 éves versenyzők méltó körülmények között mérhették össze tudásukat.

Mint azt az Európai Szövetség elnöke, Hansjörg Wirz  is elmondta, Európa az egyetlen kontinens ahol U23-as bajnokságot rendeznek, de örömteli, hogy az EA épp úgy fontosnak érzi ezt a versenyformát, mint ahogy a nemzeti szövetségek is teszik. Bizonyítják ezt a résztvevő országok versenyzői létszámai is, akik közül többen is 70-90 fős csapatokkal érkeztek.

Ennek megfelelően az erőviszonyok is a megszokott módon alakultak. Míg a mezőnyök átlagos tudása gyengülő tendenciát mutat, a dobogós helyezésekhez sok esetben igen komoly teljesítmények kellettek. Ilyenek voltak a férfi ugrószámok, vagy női vonalon a magas, távol, kalapács és gyalogló versenyszámok.

A sprintszámoknak nem tett jót a kitartóan fújó ellenszél, a távfutó számokban döntően taktikai versenyekben dőltek el a helyezések, azonban ezekből a taktikai versenyekből is az esetek döntő többségében a nagyobb tudású versenyzők jönnek ki győztesen.

Az ügyességi számok, mint már említettem sok izgalmat és kiváló eredményeket hoztak. Csodálatos magas és távolugró versenyeket láthattunk mind a férfiaknál (ketten is 230-at ugrottak), mind a nőknél (a győztes 198-at a második-harmadik 194-et, de a 8. helyezett is 187 cm-t ugrott, míg a távolugrás 8 m feletti férfi és 7 m feletti női győztes eredménye önmagáért beszél), ragyogó volt a női kalapácsvető verseny, ahol nem volt ritka a 70 méternél jobb eredmény,  nem is beszélve a férfi gerelyhajításról, ahol a harmadik helyezett is 83 m felett dobott. Bár kiugró eredmény nem született, de a döntő mezőnyének átlageredménye sokat erősödött a férfi kalapácsvetésben is.

Ezzel szemben idén gyengébbnek mutatkozott férfi vonalon az összetett és gyalogló verseny, míg a nőknél szintén az összetett és mellette a súly és diszkosz mezőny mutatott mérsékeltebb képet. Ezen túl érdemes megfigyelni azokat az extra teljesítményeket, amit egy-egy ilyen verseny kihoz a fiatalokból, mint pl. az idei hármasugró verseny, aminek a győztese, az ukrán Sheryf El-Sheryf 16, 92-es egyéni csúccsal érkezett és 17,72 – vel nyerte a döntőt.

A magyar csapat 19 versenyzővel képviseltette magát Ostravában.Nem hallgathatom el, hogy ez a létszám jóval kevesebb, mint amit a felkészülés elején elképzeltünk. Annak ellenére, hogy ez az egyetlen korosztályos nagy verseny, ahol a versenyzők védelme érdekében a MASZ nem állapít meg a nevezési szintnél erősebb kiküldetési szinteket. Azok a versenyzők azonban, akik kivívták a részvétel jogát, összességében jól teljesítettek.

A 19 fős csapatból talán három olyan versenyzőt tudnék mondani, akik jóval elvárható tudásuk alatt teljesítettek (Ecseki, Lukács, Petrovszki), a többiek megközelítették (Gergelics, Juhász, Bánhidi, Kállay, Hoffer),  vagy hozták tudásukat ( Helebrandt, Márton, Karlik,  Szabó,  Hudi, Ormai, Ozorai, Gergelics), és néhányan  a várakozás felett teljesítettek (Baji, Koroknai, Seres).

Összességében 11 versenyzőnk szerepelt a döntőkben, ahol a két dobogós helyezés mellett, további 6 pontszerző helyezést szereztek. Ezen eredmények mögött három versenyző 5 egyéni csúcsa is található, amiből egy országos u23-as csúcs.

A csapatot 5 edző segítette. Giczei Csaba – sprint, Bánhidi Béláné – ugrás, dr. Urbán Ákos – távfutás/gyaloglás, Németh Zsolt és Eperjesi László – dobások.Az egészségügyi vonalon Igaz Bálint gyúró dolgozott sokat és szakszerűen, ahogy már Tőle megszoktuk, és dr. Kiss Marianna orvos látta el az időnként rászoruló versenyzőket.

Mind az edzőkollégáknak, mind az egészségügyi stábnak köszönet a szakszerű, pontos munkáért.Válogatottunk az EB teljes ideje alatt fegyelmezetten viselkedett, jó hangulatú, egymást támogató közösséget alkotott. Jó érzés volt ezen a héten magyarnak lenni ebben a csapatban.

Helyezettek

2. Baji Balázs        Buda-Cash Békéscsabai AC        110 gát                   13,583. Márton Anita    Buda-Cash Békéscsabai AC        diszkosz                  54,145. Márton Anita                                                       súly                         17,095. Helebrandt Máté    Nyírsuli                                 10km gyaloglás        1:25:147. Koroknai Tibor        DSC-DSI                               400 gát                    50,287. Karlik Dániel            KSI-SE                                 100m                        10,648. Hudi Ákos               VEDAC                                  kalapácsvetés         70,75

Egyéni értékelés

Baji Balázs    1989    Buda-Cash Békéscsabai AC    ef: 13,87     ed:13,68 ecs     d: 13,58 ocsU23        2. helyezés Edzője: ifj. Tomhauser István és Medovárszky János

Versenyzői adottságait már junior kora óta bizonyítja. A kiváló adottságok tudatos tanulási folyamattal párosulva kezdenek profi versenyzői képet mutatni. Technikai tudása is megnyugtató fejlődési folyamatot tükröz. Kiválóan alakított és időzített felkészülése okos, higgadt, céltudatos versenyzéssel párosult. Helyezése és elért eredménye várakozáson felül kiváló.A futamok alatt kétszer futott egyéni csúcsot, melyből egy országos up csúcs is egyben, és ezzel teljesítette az idei VB és a jövő évi olimpiai kvalifikációs „B” szintet is.

Bajnai Eszter        1989        BHSE        1:51:36            16. helyezés Edzője: dr. Urbán Ákos

Az idei EB részvételének lehetősége nagy motivációt adott számára, ami jelentős teljesítmény javulást eredményezett ebben az évben. Az EB-re sajnos betegen érkezett – ami felelőtlenségről tanúskodik – ezzel együtt a versenyben mindent megpróbált a tisztes helytállás érdekében, ami a körülményekhez mérten sikerült is. Számszerű eredményének az egészségi állapotán túl a túlzott meleg sem tett jót.Eredménye ugyan elmaradt a várhatótól, mégis körülmények ismeretében elismerést érdemel.

Bánhidi Bence    1989        TFSE        sel: 743            14. helyezés Edzője: Bánhidi Béláné és Almási Csaba

Évek óta tudva lévő, hogy ragyogó adottságokkal rendelkezik, de mivel kimondottan későn érő típus, így a korosztályos világversenyeken sajnos eddig nem volt lehetősége tapasztalatokat gyűjteni. Ebben az évben nagyot fejlődött és tudása stabilizálódni látszik, már csak a nagy versenyek idegi terhelésével kell megbarátkoznia. Az idei EB szereplést még a túlzott stressz uralta, ami a teljesítmény rovására ment. Amennyiben megtanul higgadtan, bátran és gazdaságosan versenyezni, nemzetközileg is eredményes távolugró válhat belőle.

Ecseki Dániel        1989        Szolnoki MÁV    sel: 728        16. helyezés Edzője: Ecseki Tibor

A kiváló fizikai adottságok mögött szakmai és mentális bizonytalanság húzódik, ami már az elmúlt évben jelentkezett és egész évben negatívan befolyásolta eredményességét. Ez a jelenség nyilván valóan nem örömteli, de szemléletváltással a folyamat megfordítható. Vétek lenne feladni, mert klasszis fizikai adottságokkal rendelkezik. Az EB és az eddigi idei teljesítmény messze várakozás alatti, de hiszünk abban, hogy Dani „talpra fog állni”.

Gergelics Cintia    1991        Dobó SE    sel: 59,60            19. helyezés Edzője: Németh Zsolt és Németh László

Fiatal, nemzetközileg még tapasztalatlan versenyző, aki azonban az elmúlt egy-két évben meggyőzően fejlődik, ami szorgalmas munkájának köszönhető. Nem csak a versenyekre, de a hétköznapokra is vonatkoztatható, hogy nagyobb hittel, több „vagánysággal” még eredményesebb lehetne. Adottságai alapján nemzetközi szintű versenyző válhatna belőle.Az EB-on elért eredménye jó, mindössze egy méterrel teljesített egyéni legjobbja alatt.

Helebrandt Máté    1989    Nyírsuli    1:25:14    20km gyaloglás    5. helyezés Edzője: Pokrovenszki József

Évek óta folyamatosan és megbízhatóan fejlődik, ami köszönhető az elszántságának és a jó szakmai munkának. Idei felkészülési versenyei sajnos nem sikerültek megfelelően, ami megnehezítette az EB versenyét. Ezzel együtt elszántan, higgadtan, okosan versenyzett. Végig az élbolyban, hibátlanul gyalogolt.Elért eredménye és helyezése a várakozásnak megfelelően jó.Az olimpiai kvalifikáció, még ebben az évben reális cél lehet.

Hoffer Krisztina    1989    TSC-Geotech        hármasugrás    sel: 13,38    22. helyezés Edzője: Hoffer József

Nemzetközi tapasztalatok híján, kezdőként lépett pályára az EB-on. Kvalifikációja, már önmagában örömteli volt, nagy akarat hajtotta odáig. Túlzás lett volna azt várni, hogy megismételje az OB-on elért eredményét. Elért eredménye a realitásoknak megfelelő.

Hudi Ákos        1991    VEDAC    kalapácsvetés    edzője: Zentai Tibor Sel: 70,56    d: 70,75                8. helyezés

Kiváló kalapácsvető utánpótlásunk egyik legtehetségesebb versenyzője, számottevő korosztályos sikerekkel a háta mögött. Idei fejlődése azonban nem követte azt a görbét, ami elvárható volt. Azzal együtt, hogy elsőévesként indult a két évvel idősebbek között – ami ebben a versenyszámban sokat számít – elmondhatjuk, hogy az idény elején előrébb vártuk a döntőben. Jelenlegi tudását hozta ugyan, versenyzésével nem volt probléma, mégis azt kell mondani, hogy a vártnál gyengébben szerepelt. Továbbfejlődése érdekében a jelenlegi gátló tényezőket meg kell oldania.

Juhász Vanda    1989        FTC    gerelyhajítás    sel:53,56 d: 51,93    10. helyezés Edzője: Széles Lajos

Öt évvel ezelőtti sportág váltását követően, sajnos a sorozatos sérülések és problémák hamar utolérték, így csak ebben az évben volt először lehetősége adottságait eredményekre váltani. Ennek megfelelően nemzetközi tapasztalata is igen szerény. Ezzel együtt a selejtezőben bátran mozgott, első kísérletére kvalifikációt érő dobást produkált. Sajnos a döntőben nem tudta hozni tudását, gyengén, tónustalanul dobott.A döntőben elért eredménye várakozás alatt maradt. Idei eredményei és adottságai alapján további elhivatott, kitartó munkával és több tapasztalattal kiváló dobó válhat belőle.

Karlik Dániel        1991    KSI-SE    100m        edzője: Karlik Pál    ef: 10,52    d: 10,64    7. helyezés

Elsőévesként kiválóan helytállt az idősebbek között. Versenyének nem használt sem az, hogy az alacsony indulói létszám miatt törölték az első kört sem az, hogy ellenszeles futamokat kellett futnia. Kezdeti lámpalázát okosan uralta és nagyszerű futással került döntőbe, ahol az ellenszél és a nagy akarás miatt mozgása kissé erőlködőssé vált, de ezzel együtt elért eredménye és helyezése dicséretet érdemel. Amennyiben az elkövetkező években kondicionálisan is hozzáerősödik a mezőnyhöz, még U23-asként is dobogós esélyekkel indulhat.

Kállay Dániel        1990    VEDAC    3000 akadály        ef: 3:48,23    23. helyezés Edzője: Tóthné Stupián Anikó

Fiatal, tehetséges futó, aki évek óta szépen lépeget előre. Az előfutamban határozottan, bátran, futotta az élmezőnnyel a számára kedvező tempót. Sajnos azonban 1300m-nél nem tudta tovább vinni a ritmusát, itt már kijött a tudásszint különbség és a táv végén kikapott, ami vélhetően lelkileg is megviselte, így a remélt döntőbe jutás elmaradt. Az idei EB teljesítménye ugyan a vártnál gyengébben alakult, de adottsága alapján tudjuk, hogy van benne tartalék bőven. Tudatos, lelkiismeretes futó, aki fog még szép eredményeket elérni.

Koroknai Tibor      1990    DSC-DSI    400 gát          edzője: Giczei Csabaef:51,33 ed: 50,31 ecs, d: 50,28 ecs             7. helyezés

Évek óta folyamatosan fejlődik, keményen, alázattal dolgozik.Az EB-on tudatos, higgadt és elszánt versenyzésével messze az elvárások felett teljesített.Futásról futásra javulva, két – igen nagy léptékű - egyéni csúcsot is teljesítve, meggyőzően versenyzett. Érezhetően sok van még ebben a teljesítményben, ami remélhetően az elkövetkező években nemzetközi eredményességet produkálva fog realizálódni.

Lukács Máté        1990    Favorit AC    400m        edzője: Lukács Sándor ef: 47,64                        17. helyezés    Tavalyi nagy léptékű eredmény kiugrása után várható volt némi lassulás az előrelépésben. Ez sajnos realizálódott. Ahogy az idény eddigi szakaszában, úgy az EB-on sem sikerült megfelelően „befejezni” a futást. Igen jó szellemű, szorgalmas versenyző, aki egy gazdaságosabban felépített edzésrendszerből biztosan tovább tudja folytatni a bíztató fejlődési folyamatot.

Márton Anita     1989    Buda-Cash Békéscsabai AC        edzője: Eperjesi László Súlylökés: sel: 16,97        d: 17,09        5. helyezés Diszkosz:  sel: 53,69        d: 54,14        3. helyezés

Anita számára az idei felkészülés igen jól indult, már a téli szezonban 18m feletti eredményt ért el, ami joggal sejtetett eredményesebb nyarat, mint ami eddig realizálódott. Mozgása, technikája sajnos kissé „szétesett” az EB előtti időszakban. Súlylökésben elért eredménye és helyezése ezúttal a vártnál gyengébben alakult. Diszkoszvetésben – ami kiegészítő száma és vélhetően ezen a versenyen duplázott utoljára – jól teljesített, elért helyezése dicséretes.A világbajnokságig hátralévő időszakban kardinális fontosságú a technikai munka előtérbe helyezése.

Ormay Anikó    1991    TFSE        gerelyhajítás    49,31            18. helyezés Edzője:  Bálint Béla

Annak ellenére, hogy nemzetközi rutinja nincs, élete első nagy versenyén kiválóan helytállt. A selejtezőben jól versenyzett, egyéni csúcsától alig 50cm-re elmaradva, magabiztosan dobott. Elért eredménye és helyezése a realitásoknak megfelelő. Ebben az évben stabilizálódott egy magasabb szintű tudás, amire joggal várható – akár még idén – egy kiugró eredmény. Hasznos csapatember, aki a versenyen túlmutatóan is pozitív hatással van a csapat kohézióra.

Ozorai Jenny        1990    Dobó SE     kalapácsvetés    sel: 61,72 d: 63,48    8. helyezésedzője: Németh Zsolt és Den Lange

Az elmúlt évek folyamatos fejlődési tendenciája – remélhetőleg csak átmenetileg – idén kissé megtört, mivel az idei felkészülést az USA-ban kezdte és a jelentősen más fajta munka és versenyrendszer egyelőre megzavarta. Az EB-on idei tudásához képest nem teljesített rosszul, tartalékok vannak még benne, amit talán az Universiadén már mozgósítani tud.Jennyt türelemre intjük és bízni kell abban, hogy az egyetemi évek hamarosan pozitív fordulatot hoznak felkészülésében és eredményességében.

Petrovszki Tibor    1989    Buda-Cash Békéscsabai AC    Edzője: Zentai Tiborkalapácsvetés    sel: 64,11                19. helyezés

A kalapácsvetésre csak nemrégiben tért át, ebben a versenyszámban ez volt első nagy versenye. Az elmúlt évben már nagyon bíztató eredményeket ért el, ami után joggal vártuk az idei pozitív folytatást, ami azonban eddig várat magára. Az EB szereplés sem úgy sikerült, ahogy reméltük. Sajnos jelentősen elmaradt az elvárhatótól és az idei tudásától is egyaránt.Van fantázia és perspektíva Tiborban, de az eredményes továbblépéshez az idei gátló tényezőket rendezni kell.

Seres András        1989    Maximus SE    diszkoszvetés        edzője: Tégla Ferenc Sel: 59,09 ecs        d: 52,15        12. helyezés

Versenyzése, hozzáállása az egyik legkellemesebb meglepetés volt az Eb alatt. Igazi kezdőként, mindennemű nemzetközi tapasztalattól mentesen érkezett az EB-re és meglepően magabiztosan, tudatosan versenyzett a selejtezőben. Harmadik sorozatban elért egyéni csúcsa tovább nyomatékosítja az előző megállapítást. Döntőbe jutása nagy öröm volt. Sajnos a döntőben már nem tudta megismételni az előző napi kiváló teljesítményét. A sorozatos teljesítő képességet is meg kell még tanulni, de van értelme tovább küzdeni, van benne perspektíva.

Szabó Dániel        1991    Dobó SE    kalapácsvetés        edzője: Németh Zsolt Sel: 70,10    d: 70,62            10. helyezés

Az elmúlt két évben sorozatos sérülések nehezítették felkészülését. Idei eredményét rendkívüli akaraterejének köszönheti. Az EB-on jól versenyzett, egyéni csúcsát 20cm-re megközelítette a döntőben. Azt nyújtotta amit jelenleg tud. Elért eredménye és helyezése reális. Bízunk abban, hogy ha sérüléseit sikerül kipihenni és nagyobb lelki nyugalommal és optimizmussal állhat az edzésekhez, teljesítménye nagyságrendekkel javulni fog.

*

Tekintve, hogy az U23-as korosztály már közvetlen előszobája a felnőtt mezőnynek, végig nézve az EB versenyeit és versenyzőink szereplését, megállapíthatjuk, hogy van utánpótlása a felnőtt atlétikánknak. Egyrészt pozitív jelenség, hogy a csapatban jó néhány olyan versenyző volt, akik eddig az ifjúsági és junior korosztályos versenyeken még nem tudtak a hazai élmezőnybe férni, de megvolt a kitartásuk és mostanra felzárkóztak.

A csapatban többen is rendelkeznek azokkal az adottságokkal, amire nyugodtan építhetünk egy elméletileg sikeres pályafutást. A mai valóság ismeretében is állítom az, hogy „oda érnek-e” az döntően rajtuk múlik. Nem könnyű élsportolóvá válni ma Magyarországon egyéni sportágban, de akiben megvan az elszántság, az tűzön-vízen keresztül megcsinálja.

Abban az esetben, ha a jelenleg működő sportfinanszírozási rendszert nem változtatják meg, a MASZ az arra érdemesek mögé fog állni és a lehetőségekhez mérten támogatni fogja a fejlődést.  Budapest, 2011. július       Dornbach Ildikó MASZ szakmai igazgató  

U23 EB-2011/pdf    .    Eredmények

u23

Back to Top

Közösségi oldalaink:
© 2022 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.