Kölyök Atlétikai Program

Kölyök Atlétikai Program küldetése

A jelen kori társadalmak közös jellemzője a mozgásszegény életmód és az ebből fakadó fiziológiás és nem mellesleg mentális károsodások növekedése. Ezek ellensúlyozására a szervezett sportolási lehetőségek kínálnak lehetőséget. A jóléti társadalmakban már alapvető, hogy a gyermekeket tudatosan viszik szüleik különböző sportágak foglalkozásaira. Nagy dilemma azonban, hogy a világ minden részén a serdülőkori, kamaszkori szakaszban a fiatalok jelentős része befejezi aktív sporttevékenységét. Épp, mikor a legnagyobb szüksége lenne rá.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) az ezredfordulón kezdett foglalkozni a jelenséggel és komoly elemzéseket végeztek az okokról és a lehetséges megoldások lehetőségeiről. Kiderült, hogy a korai sportpályafutás befejezésének egyik oka a túl korai sportági elköteleződés. Ennek fő hátránya, hogy valójában már kis kortól kezdve nagyban ugyanazt a mozgásformát, mozgás elemeket gyakorolják, így kamaszkorra nem marad semmi új elem, ráadásul az adott sportágon belüli sorrend is jól tetten érhetővé válik, a sikerélmények száma jelentősen csökken. További probléma, hogy szinte minden sportág jó értelembe vett küzdelmet folytat a gyermekekért, ezért általában a teljesítményt meghaladó értékelési és jutalmazási formákat alkalmaznak. Így azonban az évek múlásával végzett, egyre megterhelőbb edzésmunka után kevesebb elismerésben részesülnek a fiatalok. A sportági specifikációból következő valós probléma, hogy minimalizálódik az átjárhatóság, a sportág váltás lehetősége, hiszen az egyoldalúan végzett munka ezt jelentősen gátolja.

A Kölyök Atlétikai Program jellemzői:

  • Az atlétika, mint alapsportág szakágain keresztül elsősorban a minden sportágat meghatározó futás, ugrás, dobás mozgások helyes végrehajtásának elsajátítására törekszik.
  • A foglalkozásokon és versenyeken az egyéni jelleg helyett a csapatszellem helyeződik előtérbe.
  • A korszellemhez igazodó, változatos és színes eszközök, mozgásformák kerülnek alkalmazkodásra, igazodva a gyermekek megváltozott koncentrációs képességeihez.
  • Értékelési rendszerében az egyszerűségre és az arányosságra törekszik.
  • A csapatok összetételének folyamatos változtatásával lehetőséget teremt a skatulya effektus elkerülésére, minden versenyen változhat az eredmény.
  • A feladatok sokszínűsége a legkülönbözőbb testi adottságú gyermekeknek is lehetőséget ad a sikerélményre.
  • Az eszközök és munkaformák kialakításban első a biztonság, hibás végrehajtásnál is minimálisra csökken a sérülés veszélye.
  • A megszerzett alap képességek minden sportágban kamatoztathatók.
Back to Top

Közösségi oldalaink:
© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.