Atlétika - London 2012

Sportági olimpiai jelentés a MOB szempontjai alapján   /    Mellékletek

Londoni_20121. A sportág nemzetközi erőviszonyainak alakulása az elmúlt négy év és a londoni olimpia tükrében, a sportág helye a nemzetközi mezőnybenSportágunkról változatlanul megállapítható, hogy tartja azt az igen erős és magas színvonalát, ami joggal teszi az olimpiai program fő eseményévé.  A 22 férfi és 21 női egyéni versenyszám erőszínvonalának alakulásában van egy természetes hullámzás.

Sprint:  Megállapíthatjuk, hogy a legrövidebb táv, a 100m továbbra is növekvő pályán van, férfi és női vonalon egyaránt. Azonban a munkásabb 200m és 400m már nem mutat ilyen egyértelmű erősödést, hiszen 200-on egyik nemben sem regisztrálhattunk előrelépést, viszont 400-on a nők határozottan gyengébb, míg a férfiak javuló eredményeket mutattak.

(Külön érdekesség, hogy míg Pekingben férfi 400-on az 1-3. helyezett USA atléta volt, addig Londonban nem volt amerikai a döntőben.) A rövid váltók tükrözik a 100-as tendenciát, hiszen mind két nemben erősebb versenyeket láthattunk mint 4 éve.  A 400-as váltók stagnáló, vagy inkább gyengülő eredményeket mutattak, hiszen annak ellenére, hogy a női döntő eleje erősebbnek bizonyult , a mezőny maga lényegesen gyengébb képet mutatott.

A gátfutás esetében a rövid gátak stagnáló eredményt hoztak, viszont míg a női 400 gát erősödött, a férfiaknál egy érdekes jelenséget figyelhetünk meg. 4 éve meglepően alacsony létszám kvalifikált erre a számra (26), ezért a nevezési szinteket jelentősen könnyítették, aminek eredményeként 23-al több versenyző kvalifikált, de az eredményesség tovább gyengült.

Távfutás: Mint tudjuk, a futóversenyek eredményei nagyon sok tényező függvényeként alakulnak oly módon, hogy nem biztos, hogy a valós erőszínvonalat tükrözik a végeredmények. Középtávon, a férfi 800m kivételével - ahol káprázatos világcsúcs született és nem csak egy versenyző volt képes arra a tempóra – inkább gyengülő eredményességet regisztrálhattunk mindkét nemben (800, 1500, 3000 akadály).

Érdekesség, hogy a női 3000 akadályon, míg a nemzetközi tudásszint átlaga indokolt egy markáns kvalifikációs szint emelést, az elért eredmények mégis gyengék maradtak. 5000-től maratonig gyengülő vagy stagnáló tendencia jelentkezett, holott az időjárás kedvezőbb volt mint Pekingben. (kivétel a női 5000m). Maradva az utcai számoknál, a 50km-es férfi gyaloglók teljesítettek igen jól, a 20km-ek eredményeiben nem mutatkozott elmozdulás.

Ugrások: Az ugrószámok eredményeiben nem mutatkozott számottevő eltérés a 4 évvel ezelőttihez képest, tartja a megszokottan magas színvonalat. Talán a női hármasugrásban születtek halványabb eredmények. Ezzel szemben az összetett szakág markáns előrelépést regisztrálhatott mindkét nemben. Nem véletlen, hogy a kvalifikációs szinteket is szignifikánsan növelték, aminek eredményeként a férfiaknál 9! A nőknél 4-el kevesebben tudtak kvalifikálni, viszont aki ott volt, az kiválóan teljesített.

Dobások:  Az eredmények alakulásában a súly, diszkosz és női kalapácsvetés versenyszámok vitték a pálmát, hiszen mindkét szám, mindkét nemben jelentős előrelépést mutatott. A gerelyhajítás már hosszú ideje stagnál, és ami szokatlan, a férfi kalapácsvetés gyengült meg számottevően.

 

Pars Krisztián a csúcson/igaz b

A sportág erejét bizonyítja, hogy a 4 évvel ezelőttihez képest, a 22 férfi versenyszám kvalifikációs szintjei közül 17-ben emeltek, kisebb-nagyobb mértékben, mindössze 2 számban könnyítettek (400G, kalapács) és 3 versenyszámban gyakorlatilag változatlan marat a szint (maraton, gerely, 50km). Ugyan ez a nőknél kevésbé markáns, hiszen a 21 női versenyszám közül ugyan 12-ben erősödtek a szintek, azért van 6 stagnáló (800, 10 000, 100G, M, S, 20km) és 3 olyan melyben könnyítettek a kiküldetési elvárásokon (200, 5000, maraton).

A szintekkel való manipuláció eredményeként a férfi mezőnyben – alapvetően - egy egészséges, szolid ingadozás figyelhető meg a kvalifikáltak számában, bár a már említett 400g mellet érdekesség, hogy a minimálisan megemelt (2008/A17,10-B16,80 2012/A17,20-B16,85) szint mellett, 12-vel kevesebb volt a férfi hármas ugró.

A nők esetében – azzal együtt, hogy kevesebb számban emeltek – aránytalanság figyelhető meg, hiszen az utcai számokban jelentkezett egy +50 fős indulói létszám, ami azt jelenti, hogy a pálya versenyzők létszámából vont még el, hiszen mindössze 38-val volt több a rajthoz állás Londonban, mint Pekingben.

A fenti vizsgálódás nem változtat azon a régebbi megállapításon, hogy a dobószámok mellett az ugrásokban és a gátfutó számokban lehetne komolyabban keresni a nemzetközi mezőnyben. (A női 7 pr is ide tartozott, de itt az eredmények nagyon kezdenek elmenni.) Ezzel szemben csupán a dobásokban tudtunk maradandót alkotni. Gátfutásban van potenciális tartalékunk, de az ugrószámokban nagyon le vagyunk maradva, nem csak nemzetközileg, hanem hazai szinten is.

2. A kvalifikációs és az eredményességi célkitűzések teljesítése a 2009. szeptemberi közgyűlés által jóváhagyott olimpiai felkészülési programban foglaltakhoz képest.2009-ben – a ciklus kezdetén - 22-27 kvalifikált versenyzőt prognosztizáltunk és 1-2 érem, továbbá 10-12 pont megszerzését prognosztizáltuk. 2011 októberében még mindig fenntartottuk  az éremszerzésre vonatkozó célkitűzést, a pontszerzést alsó értéken teljesíthetőnek tartottuk, csupán a kvalifikált versenyzők számát redukáltuk 20-24 főre, melyből max 20 főt tartottunk nevezhetőnek.

Megvalósulás:Az olimpiai kvalifikációs követelményeket 23 versenyzőnk teljesítette. A sajátos kvalifikációs rendszer miatt azonban 3 fő „B” szinttel rendelkező versenyzőnek itthon kellett maradni, továbbá az olimpia előtt két versenyzőnket doppingvétség miatt eltiltottak, így az olimpián 18 versenyző vehetett részt. Tehát a kvalifikációs célokat alap szinten teljesítettük.

Eredményesség tekintetében, a betervezett 1-2 érem és 10-12 pont, sajnos csak részben teljesült. Egy darab aranyérmet nyert az atléta csapat és mellette nincs pontszerző helyezés.Ok: 2011 és 2012. évben 3 fő potens versenyzőnk kiesése (Kiss Dániel, Fazekas Róbert, Kővágó Zoltán).

3. A londoni olimpiai játékokon részt vett csapat, játékosok, versenyzők, egységek teljesítményének értékelése, az eredményesség vagy sikertelenség szakmai okai.A magyar atléta csapat az éremtábla 16. helyén végzett. Mindössze 7 európai nemzet van előttünk. Az IAAF 212 tagországa közül 33 ország tudott érmet szerezni. A ponttáblán – korábban említett tények miatt hátrébb – a 34. helyen végeztünk. (69 pontszerző ország)…Folytatás a mellékletben!   Dornbach Ildikó szakmai igazgató

A teljes olimpiai összefoglaló  ITT  olvasható     .     Statisztika/ ffi      .      Statisztika/ női

London 2012/locog

Back to Top

Közösségi oldalaink:
© 2021 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.