Beszámoló az Európa bajnokságról

EB2010Barcelona, 2010. július 27. - augusztus 1.

Nemzetközi helyzet   A végső nevezés tanúsága szerint a 21. Atlétikai Európa-bajnokságot 50 ország 1370 versenyzőjének részvételével, a várakozáshoz képest sokkal kedvezőbb időjárási kondíciók között rendezték július utolsó hétvégéjén Barcelonában. A 25-27 fok körüli átlag hőmérséklet az állóképességi versenyszámok kivételével, az esetek többségében kiváló feltételeket teremtett.

Hosszú, gondos előkészületek után, kisebb zökkenőket leszámítva, kiválóan megrendezett eseményen mérhette össze tudását Európa atlétikájának elitje.

A nemzetek versenyében tartja vezető helyét Oroszország (10-6-8), bár messze nem olyan fölényesen mint tette ezt négy évvel ezelőtt. Ennek egyik oka, hogy mögötte az éremtáblán jelentős átrendeződés észlelhető a négy évvel ezelőtti állapothoz képest, hiszen kiválóan teljesített Franciaország (8-6-4) és Nagy-Britannia (6-7-6), míg a korábbi „bronzérmes” Fehéroroszország ezúttal csak a 9. helyen zárta a versenyt.

Sportágunk európai helyzetét vizsgálva, kevésbé bíztató jelenség, hogy csökken azon országok száma, melyek meghatározó eredményességre képesek. Ennek egyik mutatója, hogy míg négy évvel ezelőtt még 29 ország tudott érmet nyerni, ezúttal ez csak 25 országnak sikerült.

Ebben az aspektusban örömteli, hogy a magyar atlétika továbbra is tartja pozícióját az európai középmezőnyben, hiszen csak úgy mint négy éve az éremtáblázaton a 22-24. helyen végeztünk 18 ponttal, míg a ponttáblán a 21hely lett a miénk 19 ponttal.

Az érdekesség ebben, hogy míg legutóbb az éremtábla ugyan ezen helyéhez 7 pont kellett, most 18 – ra volt szükség, bizonyítva ezzel is korábbi megállapításunkat, hogy az erők koncentrálódnak.

 Az EB versenyei során született 3 Világranglista vezető eredmény (női 4x100/UKR 42,29!; 4x400 / RUS 3:21,26 és férfi távol /Christian Reif GER 847), 10 Európa Ranglista vezető eredmény és 8 Európa-bajnoki Csúcs. Érdekes, hogy a 11 nemzeti csúcs közül mindössze egyetlen a férfi, a többi 10-et a nők állították fel.

Csupán a döntőket vizsgálva megállapíthatjuk, hogy 128 versenyzőnek sikerült kiválóan a forma időzítés és mozgósítás, mivel 60 fő egyéni csúcsot ért el és további 68 versenyző az EB döntőben érte el az idei legjobb eredményét. Ez az indulói létszámnak durván 10 %-a. Mindössze két versenyzőnek sikerült a duplázás, a britt Mo Farah nyerte a 5000 és 10 000m-t, míg a franciák fiatal tehetsége, Christophe Lemaitre 100 és 200m-en egyaránt győzni tudott.A versenyszámok erőviszonyait vizsgálva megállapítható, hogy négy év alatt jelentős változások nem következtek be.

Az ínyenceknek érdemes azonban egyenként megvizsgálni a versenyszámokat, mert ennek ellenére tendenciák megfigyelhetők, hiszen van ahol egy –egy kiugró eredmény mögött a mezőny jelentősen gyengült, mint például női 400m-en, vagy pl. a férfi távol, ahol a dobogós eredmények ugyan gyengébbek, de mögötte a mezőny határozottan kiegyensúlyozottabb lett. Két női versenyszám azonban kiemelkedett, ráadásul a kevésbé kedvező körülmények között teljesített női 3000m akadály – ami nagyon sokat fejlődött négy év alatt – és az  5000m, mely színvonalában a tavalyi VB döntőt is felülmúlta.

Az EB eredményeit összevetve a tavalyi VB eredményeivel megállapíthatjuk, hogy míg – férfi és női vonalon egyaránt – a sprint és távfutó versenyszámokban markáns színvonal különbség mutatkozik a VB javára, és ide sorolhatjuk még a férfi tízpróba és súlylökés versenyeit, addig a gátfutó számokban már enyhül a különbség. Az ugró, dobó és gyalogló versenyszámokban szinte alig érzékelhető különbség, sőt például a női hétpróba idei eredményei jóval felülmúlták a tavalyi VB-n elért eredményeket.

Mivel az EB beszámoló nem a részletes elemzések fóruma, csak zárójelben jegyzem meg, hogy míg négy éve 5 versenyző képviselte az ugró-összetett szakágat, sőt Zsivoczky Attila révén ezüst érmet hozott a szakág, idén egyetlen versenyző sem tudott kvalifikálni az érintett szakágból. Mindezt azért említem, mert a fenti megállapításból látható, hogy ez az a szakág, ahol relatíve még mindig könnyebb eredményesnek lenni.

A magyar válogatott   Csapatunkat csak úgy mint négy éve Göteborgban, 19 egyéni induló és további négy versenyző - a 4x400 váltó kapcsán – alkotta.A Szakmai Programban megfogalmazott célkitűzés 2 érem és 5 pontszerző helyezés volt. Ezt csak részben tudta teljesíteni a csapat. Érmek tekintetében túlszárnyaltuk a terveket, azonban a helyezések száma jelentősen alul maradt a várakozásnak.

HELYEZÉSEINK:

3. helyezés: Pars Krisztián  kalapácsvetés3. helyezés: Kiss Dániel  110m gát3. helyezés: Fazekas Róbert diszkoszvetés8. helyezés: Papp Krisztina 10 000m

A CSAPAT TOVÁBBI HELYEZÉSEI  9-12 KÖZÖTT:

Németh Kristóf kalapácsvetés 9. helyKálovics Anikó 5 000m 10. helyMárton Anita  súlylökés 11. helyOrbán Éva  kalapácsvetés 12. hely

VERSENYZŐINK  EGYÉNI  ÉRTÉKELÉSE

Baji Balázs 1989 Budacash-Békéscsabai AC  110m gát  25. hely  ef: 14,01 (-1,8) Edzője: ifj. Tomhauser István és Medovárszky János

Óriási elszántsággal és célokkal készült az EB-re. Megvallom féltettem a nagy akarás okozta görcsös futástól, azonban ezt a mentális feladatot kiválóan megoldotta. Jól futott. Sajnos a 7. gátnál kicsit hibázott, ami meghatározta a végeredményt. Bár számszerűen elmaradt az idei kiváló 13,79-es egyéni csúcsától - amit a jelentős ellenszél is negatívan befolyásolt -  teljesítménye mégis bíztató.Ismerve hátterét a megbízható, eredményes továbblépéshez feltétlenül megoldást igényel néhány kérdés, hiszen potenciális nemzetközi szintű versenyzőről van szó.

Erdélyi Zsófia  1987 UTE  10 000m 34:57,77 13. hely Edzője: Csoma Ferenc  nevelőedzője: Gadanecz György

A tavaszi USA egyetemi versenyek alatt kiváló, EB szintet érő egyéni csúcsot futott                ( 33:18,75). Sajnos egy június végi baleset miatt bekövetkező edzésmunka módosulás a jelek szerint többet vett ki belőle mint gondoltuk. Az egyébként is nehéz körülmények (27C) között teljesített versenyben nem tudta megismételni a tavalyi U23 EB-on bizonyított elszánt, átütő versenyzését. Elért eredménye az elvárható alatt maradt. Ezzel együtt idei egyéni csúcsa és fejlődése megerősíti a tavaly tett megállapítást, hogy „ragyogóó hosszútávfutó válhat belőle”.

Fazekas Róbert 1975 Szombathely HVSE diszkoszvetés   sel: 64,30 d: 66,43       3. hely Edzője: Annus Adrián és Füzi Gábor

Az EB-on nyújtott teljesítménye várakozáson felüli. Tavalyi gerincműtétje után egy igen hosszú rehabilitációt követően, nagyon későn tudott elkezdeni speciális munkát végezni. Teljesítményével ismét bizonyította sportolói, versenyzői rátermettségét, kiváló mentális és mobilizációs képességeit. Érezhető volt, hogy komoly technikai hiányosságai vannak még, ezzel együtt volt képes erre a teljesítményre. Amennyiben egészségesen tud készülni, az elkövetkező 2 évben ismét komolyan kell vele számolni az egyébként rendkívül erős nemzetközi diszkoszvető mezőnynek.

Helebrandt Máté 1989 NYVSC 20km gyaloglás DNF  helyezetlen Edzője: Pokrovenszki József

1:24,48  órával, kiváló egyéni csúcsot gyalogolt idén, ami a folyamatos fejlődését bizonyítja. Ezzel együtt az EB mezőny még nagyon erős volt számára. Ebben a nehéz versenyszámban még nagyon sokat kell tanulnia, ezért is érzem úgy, hogy részvétele, az eredménytelenség ellenére sem volt hiábavaló. Fontos, hogy a tapasztalatokat megfelelő módon adaptálja, mert bár jelenleg még fiatal és ezzel sok esetben magyarázkodhatunk, de túl sok idő és lehetőség nincs a nemzetközi mezőnyhöz való felzárkózásra. Dacára a várakozáson aluli EB szereplésnek, egyenlőre bizalmat és támogatást érdemlő tehetséges versenyzőnek tekintendő.

Kazi Tamás  1985 DSC  800m   ef: 1:50,21 17. hely Edzője: Gyimes Zsolt  Phd.

Az EB-on nyújtott teljesítménye messze elmaradt a várakozástól. Tavalyi igen sikeres éve után óriási lendülettel és elszántsággal vetette magát a nagyon lelkiismeretesen elvégzett munkába, ami azonban túlméretezettnek minősült. A nyár eleji versenyek ennek már tanújelét adták, a felismerés meg is történt, azonban a hátralévő idő kevésnek bizonyult a korrigálásra. Az előfutam taktikai versenyéből való továbbjutáshoz kevés volt az addig megszerezhető gyorsaság és a hit.Ez az EB szereplés nem változtat azon a tényen, hogy egy igen tehetséges középtávfutóról van szó, akiben van fantázia a jövőben is. Fontos, hogy az idei tapasztalatok megfelelően kerüljenek feldolgozásra az eredményes továbblépés érdekében.

Kálovics Anikó 19770  Zalaszám-ZAC 5 000m d: 15:29,44 10.hely Edzője: Zsódér Zsolt  nevelőedzője: Kivés István

Okosan, bátran, szívből futott. Idei legjobb eredményét érte el az igen erős mezőnyt felvonultató és erős iramot diktáló EB döntőben.Sok évi országúti versenyzés után tért vissza idén a pályára. Táv választása nem volt szerencsés, 10 000m-en nagyobb esélye lett volna az eredményesebb szereplésre.

Kiss Dániel  1982 Ikarusz BSE  110m gát   3. helyef: 13,44   ed: 13,48  d: 13,39  Edzője: ifj. Tomhauser István

Kiváló teljesítményt nyújtott úgy az EB-n, mint az egész év során. Tavalyi VB 12. helyezése után idén – a Fedett VB sikerrel és a nyári országos csúccsal (13,32) a háta mögött – már dobogó esélyesként érkezett a versenyre. Fizikailag és mentálisan egyaránt okosan és profi módon oldotta meg a feladatokat. Tudva, hogy a nyári felkészülés második felében egy talpsérülés gátat szabott az optimális munkának, teljesítményének és a felkészülés bölcsességének értéke tovább nő. Kiváló munkát végeztek edzőjével.Az elkövetkező két év fő feladata, aminek érdekében mindent meg kell tenni, egészségesnek maradni. Amennyiben ezt sikerül megvalósítani, további eredményjavulásra képes, ami a soron következő két világversenyen minimálisan a döntőbe jutásra predesztinálja.

Kővágó Zoltán 1979 BHSE  diszkoszvetés  sel:59,04 21. hely Edzője: dr. Szécsényi József

Az EB-on elért eredménye messze a várakozás alatt maradt, ami nagy veszteség a magyar atlétika számára. Ezzel együtt pályafutása eddigi legeredményesebb évét tudhatja maga mögött. Négy évvel ezelőtti balesete után most már visszavonhatatlanul felzárkózott, sőt meghatározó szerepet tölt be a világ diszkoszvető élvonalában. 68,12 m-es 5-ös és 67,31 méteres 10-es átlaga világklasszis teljesítmény. Ennek árnyékában még inkább fájó az EB szereplés amiből fontos, hogy a megfelelő tanulságok a helyükre kerüljenek az elkövetkező évek világversenyeinek sikere érdekében.

Kürthy Lajos  1986 Mohácsi TE  súlylökés sel: 19,14 16. hely Edzője: Varga Sándor

Elért eredménye alatta maradt az elvárhatónak. Fiatal, tehetséges versenyző, aki maximális figyelmet és támogatást kap mind a klubjától, mind a szövetségtől. Idei csúcsteljesítménye és átlagai is elmaradtak a várakozástól. Eddigi fejlődését és tudását alapul véve joggal volt várható minimálisan a 12-be.  Idei eredménytelenségének okát feltétlenül meg kell keresni, mert a továbblépés záloga lehet. Szorgalmas, lelkes atléta, akinek a hozzáállásával soha nem volt probléma. Ennél sokkal többre képes.

Lukács Máté  1990 Favorit AC  400m  ef: 47,74 29. hely Edzője: Lukács Sándor

A csapat legfiatalabb egyéni indulója volt, aki tavaly még juniorként futott döntőt a JEB-on. Kvalifikációja már önmagában komoly fegyvertény volt. Ez csak úgy jöhetett létre, hogy folytatta az elmúlt négy évben mutatott folyamatos fejlődését. Idén tehát debütált a felnőtt mezőnyben, annak minden pszichés terhével, ami egyenlőre még túl nagy tehernek bizonyult. Az előfutamban elért eredménye a szezon leggyengébb teljesítménye volt.  Lelkiismeretes, lelkes versenyző, aki még sok szép sikert érhet el a jövőben.

Márton Anita 1989 Budacash-Békéscsabai AC  Súlylökés 11.  Edzője: Eperjesi László    Sel: 17,84 d: 17,78Az EB-on nyújtott teljesítménye és eredménye jó, dicséretes. Évek óta fokozatosan fejlődik. Idei 10-es átlaga (17,68) is 40cm-rel jobb, mint a tavalyi legjobb eredménye (17,27). Talán ez a legmarkánsabb bizonyítéka idei nagy fejlődésének. Ezt a stabilitást az EB-on is hozni tudta, döntőbe jutása nagy fegyvertény volt. Fizikailag és mentálisan egyaránt sokat fejlődött, ami hátteret adott ehhez a teljesítményhez. Technikájában még mindig óriási tartalékok vannak. Az elkövetkező két év világversenyeinek nyolcas döntője reális célként tűzhető ki.

Németh Kristóf 1987 Dobó SE     kalapácsvetés sel: 74,28 d: 73,93     9. hely Edzője: Németh Zsolt  Nevelőedzője: Németh Pál

Az EB-on nyújtott teljesítménye és elért helyezése nagyon jó, dicséretes. Több évi, döntően sérülés okozta kínlódás után idén, ha nem is 100%-osan, de folyamatosan tudott dolgozni. Ennek és kiváló versenyzői adottságainak köszönhetően, bátor versenyzésével - mindössze 6cm-rel lemaradva a 8-as döntőről - letette névjegyét a felnőtt nemzetközi mezőnyben. Mind a selejtezőben, mind a döntőben hozta idei átlagos tudását. Azzal, hogy ilyen közel került a nagydöntőhöz, felülmúlta a várakozásokat.  Az elkövetkező években stabil résztvevője lehet a világversenyek döntőinek.

Olteán Csongor 1984 Albertirsai SE  gerelyhajítás sel: 76,53 13. hely Edzője: Széles Lajos  Nevelőedzője: Ecsedi László

Az elmúlt évi bíztató eredmények és VB szereplés után az idei szezon és ezzel együtt az EB szereplés is alatta maradt a várakozásnak. Nagyon lelkes, szorgalmas versenyző, aki sajnos folyamatosan sérülésekkel küszködik. Keveset tud versenyezni, mert egy-egy éles verseny után elhúzódik a regeneráció. Ezzel sajnos elveszíti a lehetőségét, hogy betörjön a nemzetközi forgatagba és komolyabb tapasztalatokat szerezzen. Amíg ezeket a problémákat nem sikerül orvosolni, sajnos teljesítménye továbbra is véletlenszerű lesz.

Orbán Éva  1984 VEDAC kalapácsvetés sel: 68,59  d:64,99 12. hely Edzője: Den Lange és Zentai Tibor Nevelőedzője: Szabó Ernő

Az elmúlt két évben nem csupán számszerű eredményeiben, de a világversenyeken nyújtott teljesítményeiben is szépen lépeget előre. Az idei év fejlődésének legbiztosabb mutatója a versenyeredmények átlagainak javulása (5-ös 69,24, 10-es 68,70). Célja a 12-es döntőbe jutás volt, amit magabiztosan teljesített. Teljesítménye és elért eredménye jó.A jövőbeli eredményesség záloga sokkalta inkább a mentális, mint a fizikális fejlődésben keresendő, bár ez utóbbi téren is bőven vannak tartalékai. Évának tudása alapján a világ legjobbjai között van a helye. Ezért dolgozni kell, de elsősorban el kell hinni.

Papp Krisztina 1982 UTE  10 000m 32:49,05  8. hely -  5 000m 15:52,83  14. hely Edzője: Csoma Ferenc

Tavalyi VB sikere (14.) után joggal vártuk idén nyolc közé. Viszonylag zökkenőmentes felkészülés után tavasszal kiváló egyéni csúcsot futott 10 000m-en. A nyári felkészülés alatt a hangsúly áthelyeződött a 10 000-es felkészülésre, ennek ellenére kiválóan futott 1500-on és 3000m-en közvetlenül az EB-t megelőzően, bizonyítva ezzel kiváló felkészültségét és állapotát. Látva az EB versenyeit, a 10 000 jó döntés volt, a duplázás kevésbé. Kevés volt a 4 nap arra, hogy kipihenje a 10000-et. Annak ellenére, hogy meglehetősen rossz mentális állapotban érkezett az EB-re, 10 000m-en nyújtott teljesítménye nagyon jó. Egy nagyon nehéz versenyben, amit 5-en fel is adtak, végig keményen, kontrolláltan versenyzett. Sajnos fél távnál komoly szúrást kapott, ami jelentősen visszavetette, de ebből is hősiesen kijött és visszazárkózott. Kiváló futókorban lévő, tapasztalt versenyző, komoly sikerek állhatnak még előtte.

Pars Krisztián       1982     Dobó SE     kalapácsvetés     sel: 76,48     d: 79,06   3. hely Edzője: Németh Zsolt  Nevelő edzője: Németh Pál

Műtét, betegségek és további kisebb sérülések nehezítették az idei felkészülését. Az optimálisnak legkevésbé sem nevezhető évből kihozta amit lehetett az EB-on. Végre felállhatott arra a dobogóra, ahová régóta kivívta már a helyét. A selejtezőn magabiztosan jutott túl és ezúttal a döntőben is határozottan versenyzett. A győztes Charfreitag második – későbbi óvásra okot adó, kilépett - dobása valószínűleg jobban megzavarta, így második sorozat béli dobásán már nem tudott javítani.Ezzel együtt eredménye és elért helyezése kiváló. Az EB-on fölötte teljesített idei átlag teljesítményének.Kétség nem fér hozzá, hogy a világ egyik, ha nem a legjobb kalapácsvetője Pars Krisztián. Azt hogy ezt az elkövetkező két évben be is tudja bizonyítani pusztán azon múlik, hogy sikerül-e felkészülését folyamatában kissé profibb keretek közé terelni.

Petrahn Barbara 1978 Szoloki MÁV  400m ef: 53,78  16. hely  200m ef: 24,07 (-1,2) 20. hely Edzője: Dr Fodor Károlyné Papp Emese

Az egyik, ha nem a legprofibb szemléletű magyar atléta, aki rendkívül sokat tesz a felkészülésbe az eredményesség érdekében. Nehéz volt megélni ezt a minden várakozást alul múló EB szereplést. A túlzott akarás és bizonyítási vágy görcsössé tette, meg sem tudta közelíteni kvalifikációs eredményeit. Sok sikert és vihart megélt, tapasztalt versenyző, reálisabb célkitűzésekkel, harmonikusabb szemlélettel könnyebben célba tudna érni.

Szemeti Péter  1988  UTE  1500m  ef: 3:52,14 26.hely Edzője: Csoma Ferenc

Az EB-on nyújtott teljesítménye gyenge. EB részvételét jobban át kellett volna gondolni. Nagyon lelkiismeretes és lelkes felkészülésébe túl sok objektív nehezítő körülmény csúszott be az év során. Rendkívüli akarással teljesítette a kvalifikációs feltételt, de formáját nem tudta fenntartani. Az eredményes jövő érdekében több területen is megoldást kell találni, hogy felkészülése ne csak szakmailag legyen megfelelő.

Tóth Lívia  1980  VEDAC 3000 akadály ef: 10:03,97 15. hely Edzője: Koós Hutás László

Tudtuk, hogy sérülésekkel nehezített felkészültsége nem biztosít csúcsformát, de a mezőnyt mérlegelve, tudását edzője alkalmasnak minősítette a döntőbejutásra. Elért eredménye sajnos elmaradt a várakozástól. Sajnálatos, hogy egészségi állapota rendre megnehezíti a felkészülését, mert a tavalyi évben már úgy tűnt, hogy 2006-os komoly sérüléséből végre magára talál.

4x400m váltó      ef: 3:08,32  13. hely Lukács Máté  Favorit AC edzője: Lukács Sándor Pásztor Gábor  FTC  edzője: nincs Kovács Zoltán  Mohácsi TE edzője: Filákovity István Deák Nagy Marcell GEAC  edzője: Benkő Ákos Bartha László  VEDAC edzője: Tóthné Stupián Anikó

A váltót, amivel hosszabb távra építkezünk, bár a kiküldetési feltételt – ami gyengébbnek minősült, mint amivel végül is döntőbe lehetett jutni – nem teljesítették, menedzselési szándékkal indítottuk az EB-on. Az előfutamban nyújtott egyéni teljesítmények gyengébben alakultak az elvárhatónál. Kiemelkedett Pásztor Gábor teljesítménye, aki az utolsó pillanatban elért eredményeivel (47,37) került a váltóba. Deák Nagy Marcell a Junior VB után, ahol kiváló eredményt ért el (2. hely), érthetően fáradtan érkezett az EB-re. Lukács Máté egy hosszú és igen eredményes szezon után (46,62), a két fő versenyre (EB/OB) úgy tűnik elfáradt. Kovács Zoltán idei eredményei nem alakultak a várakozásnak megfelelően. Bartha László az utolsó pillanatban került tartalék sorba, de az Ő idei várt fejlődése is elmaradt.A váltótagok lelkiismeretesen, elszántan készültek az év során, átérezve a lehetőséget és a bizalmat. Mint látható az eredmények alakulása vegyes képet mutat.A váltó menedzselésének továbbra is van értelme, a hibákat meg kell keresni, a következtetéseket le kell vonni és dolgozni keményen tovább.

Összegezve  A csapat EB szereplése vegyes képet mutat.A 23 fős csapatból 22 versenyző tudott pályára lépni. A 22 versenyző közül 3-an (Fazekas, Kiss, Pars) kiemelkedő teljesítményt nyújtottak. További 7 versenyző teljesítményére elmondhatjuk, hogy hozta idei tudását és az elvárható szinten teljesített (Németh, Márton, Orbán, Papp, Baji, Kálovics, Pásztor). A csapat nagyobbik része, 12 versenyző teljesítménye azonban elmaradt a várakozástól.Ez az EB nagyon fontos lépcsőfoka volt az Olimpiai felkészülésnek. Félidőben járunk. A fiataloknak lehetőséget adott arra, hogy „színpadra lépjenek” és megszerezzék az első komoly tapasztalatokat. Az idősebb versenyzőknek azért volt fontos állomás, mert lehetőséget adott olyan eredményességre, amiből az elkövetkező években meríteni lehet. A lehetőségekkel a vártnál kevesebben tudtak élni.

Már önmagában a csapat létszáma alatta maradt a vártnak, azzal együtt, hogy a MASZ elnöksége beszavazott a csapatba jó néhány olyan versenyzőt, akik nem teljesítették a kiírt követelményeket.

A média és sportvezetés szemszögéből nézve igen sikeres szereplést könyvelhetünk el, hiszen nyertünk három érmet. Önmagunkhoz azonban legyünk őszintébbek. Nekünk muszáj messzebb látni. Abban az esetben, ha a most elért sikereket a jövőben is (3-5 év) fent kívánjuk tartani, tudomásul kell vennünk, hogy a dobogós helyezések mögötti további helyezések száma bizony nagyon kevés. Pedig megvannak azok a versenyzőink akiknek ott kellett volna lenni, csak éppen probléma van a teljesítő képes tudással.

Idézet a 2009. évi VB beszámolóból: „A két döntős versenyzőn kívül (Pars, Kővágó) további 5 versenyzőnk végzett a döntő „előszobájában”, név szerint Orbán Éva, Papp Krisztina, Kiss Dániel, Olteán Csongor, Kazi Tamás, akik már jövőre az EB-on ott lehetnek a döntőkben.Elsődleges feladat, hogy Őket, és a mögöttük igyekvő fiatalokat az elkövetkező két évben felzárkóztassuk a nemzetközi mezőnyhöz.” Idén ebből sok minden megtörtént, de nem voltunk elég hatékonyak.

Nagy baj nincs, hiszen a versenyzők megvannak! A feladat az, hogy minden egyes esetben nagyon figyelmesen és őszintén elemezzük ki az évet, keressük meg a buktatókat és a következtetéseket fordítsuk pozitív irányba.

Van potenciális tartalék a magyar atlétikában!

Az edzőkollégáknak gratulálok az idei sikerekhez. Az egészségügyi csoportnak – Dr. Illyés Árpád, dr. Tégléssy György és Igaz Bálintnak – köszönet az éves munkáért és utoljára de nem utolsó sorban köszönöm a MASZ vezetésnek, hogy lehetővé tették, hogy az állami támogatás mai napig meg nem érkezése ellenére a szakmai munka gerincét meg tudtuk valósítani.

Budapest, 2010. augusztus         Dornbach Ildikó  szakmai igazgató

A 2010.évi Európa bajnokságról készült összefoglalót a MASZ Elnöksége elfogadta

A beszámoló pdf.-ben

EB 2010

Back to Top

Közösségi oldalaink:




© 2020 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.