Felemás szereplés Göteborgban

feb_13

Spiriev Attila szakmai igazgató írása

A fedett pályás Európa-bajnokságon hét magyar atléta vett részt. Teljesítményével kiemelkedett közülük az országos csúcsbeállítással 4. helyen végzett Baji Balázs. A többiek nem jutottak a legjobb nyolc közé, erre reálisan Márton Anitának lett volna még esélye.

Atlétáink szereplésének rövid egyéni értékelése:

Baji Balázs (Békéscsabai AC, edző: ifj. Tomhauser István): 60m gátfutás - 4. hely 7.56 mp, országos csúcsbeállítás, egyéni csúcs (előfutam: 1. hely, 7.67 mp; középdöntő: 3. hely, 7.59 mp)Maximális gratuláció illeti Baji Balázst, edzőjét ifj. Tomhauser Istvánt, valamint nevelő edzőjét Medovarszky Jánost. Gátfutónk egyéni csúccsal, országos csúcsbeállítással megszerezte a negyedik helyet.

Az egész idényben magas szintű, kiegyensúlyozott versenyzést mutatott, és nem volt ez másként az EB-n sem. Magabiztosan jutott a középdöntőbe, majd a döntőbe, ahol a nap harmadik futására új egyéni csúcsot futott, és beállította Kiss Dániel  országos csúcsát. A döntőben az orosz Shubenkov  a világ idei legjobbjával (7.49 mp-es egyéni csúccsal) győzött, és az első hat helyezett egyéni rekordot ért el, sőt a hetedik helyen célba érkező is idei legjobbját futotta. Ebben a mezőnyben sikerült a negyedik helyen végezni! Balázs ezúttal is nagyon jól futott a táv végén is, ami felettébb biztató a 110m gát szempontjából.

Márton Anita (Titán TC Szeged, edző: Eperjesi László): Súlylökés - selejtező 12. hely, 17.22 mAz otthoni edzés körülményei miatt nagyon keveset tudott körből dobni, de formája felfelé ívelést mutatott. A bemelegítésnél mutatott teljesítménye bőven elég lett volna a nyolcas döntőbe kerüléshez, de a versenyen sajnos nem sikerült kihoznia magából, amit tud, és így 24 cm-rel kicsúszott a döntőből, ahol pedig helye lett volna. Az előrelépéshez meg kell oldani, hogy úgy készülhessen, ahogy egy ilyen szintű versenyzőnek kell – és akkor az önbizalom is jobban rendben lesz.

Szabó Márk (Favorit AC, edző: Dovigyel Csaba): Távolugrás - selejtező csoportjában 10. , összesítésben 16. hely, 7.62 mA fiatal versenyző menedzselési céllal került a csapatba, és élete első jelentős nemzetközi felnőtt megmérettetésén nagyszerűen helytállt. Egyéni csúcsát 9 cm-re megközelítette, és 8 cm-rel nagyobbat ugrott szabadtéri legjobbjánál. Szereplése dicséretes, és biztató a jövőre nézve.

Kazi Tamás (Debreceni SC, edző: dr. Gyimes Zsolt): 800m - az előfutamban 3. hely, 1:51.77 percJó formában érkezett Göteborgba, és ott is jó formát mutatott, annak ellenére, hogy még a középfutamba sem került be. Sajnos mit sem ér a jó fizikális állapot, ha helytelen a taktika megválasztása. Tamás előfutamában erős volt a mezőny, és bravúr lett volna az első kettő között végezni.  Márpedig helyen csak az első két helyezett jutott tovább. Atlétánk ennek ellenére elfogadta az egészen lassú tempót (400m: 57.62 mp), és bár mindent megtett, csak a harmadik helyen tudott célba érni. Kár az elhibázott taktikáért, mert a formája alapján egy bátrabb futással a középdöntőben lett volna a helye. Folytatnia kell a munkát, mert a csalódás ellenére úgy tűnik, jó az irány.

Szabó Attila (Budaörsi SC, edző: Dr. Vágó Béla): Hétpróba - a versenyt két szám után feladta. (60m 7.06 mp, távolugrás: 6.89 m)Eredetileg nem volt a meghívott 15 versenyző között, de lemondások következtében röviddel az EB előtt az EAA őt is meghívta. Elszántan készült a versenyre, de sajnos az első szám, a 60m végén, egy jó futás után, nagyot esett. Bár megpróbálta folytatni a küzdelmet, és elindult a távolugrásban, de fájdalmai miatt a verseny feladására kényszerült.

Minczér Albert (VEDAC, edző: Tóthné Stupián Anikó): 3000m - az előfutamban 10. hely, 8:17.25 percNagyon rosszul teljesített. Pedig a tempót mintha neki diktálták volna, pont egy 8 perc körüli iram volt (1000m: 2:39.66, 2000m: 5:19.56 – de Albi már itt leszakadt). Alaposan át kell gondolni, hogy mi volt a kiábrándító szereplés oka.

Bene Barnabás (PVSK, edző: Freier Balázs): 3000m - az előfutamban kiállt. Két hete dinamikusan, ígéretesen futott a Syma csarnokban. Most kiállt az előfutamában. Rosszul lehet futni, de egy EB előfutamot egy profi sportolónak illik legalább végigfutnia. Igaz, egy profi sportolótól az is elvárható, hogy jelezze a szakvezetésnek, ha egy világverseny előtt beteg. Barnabás ezt nem tette meg…   Spiriev Attila szakmai igazgató   

.

Baji Balázs Göteborgban/mti

Back to Top

Közösségi oldalaink:
© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.