Junior Világbajnokság - 2008. Bydgoszcz

A 12. Junior Világbajnokságnak ebben az évben a lengyelországi Bydgoszcz városa adott otthont. Az apróbb logisztikai problémákat leszámítva egy jól szervezett, kellemes körülmények között megrendezett világversenynek lehettünk részesei.

 

A verseny nemzetközi vetülete

 

183 ország fiatal atlétái versengtek hat napon át, melyből csupán 34 ország tudott érmet nyerni, de a ponttáblázaton is csak 65 nemzet neve szerepel.

Az erőviszonyokat és tendenciákat vizsgálva két szembetűnő jelenséget kell megemlíteni. Az egyik Németország feltűnően kiemelkedő szereplése, amit a ponttáblázatban elfoglalt második helyezésével (122 pont) - az első helyen végzett USA (174) után és Kenya (102) ill. Oroszország (96) előtt - ért el. A német fiatalok 10 érmet és további 18 pontszerző helyezést értek el. Az elmúlt 2-3 évben már érezhető volt utánpótlás atlétikájuk erősödése, melynek oka az ismét bevezetett központosításban keresendő. Gyakorlatilag a mi Héraklész Programunknak megfelelő elven működő utánpótlás gondozási rendszert működtetnek azzal a különbséggel, hogy ott az edzők nem kérdőjelezik meg a működés fontosságát és örömmel vesznek részt két hetente (a távolabb lakók 1 havonta) a közös edzéseken és felméréseken. A folyamatos kontroll és kommunikáció pedig az említett eredményekhez vezetett.

A másik feltűnő jelenség a távfutás válságának újabb szembetűnő jelzései. Az afrikai fölény egyre inkább elrettenti az európaiakat a hosszabb távoktól. Világbajnoksághoz méltatlan indulói létszámokat produkáltak a 3-5 és 10 ezer méteres versenyek a maguk 12-16 fős létszámukkal és a szűk létszámban pl. férfi 5000m-en 2 európai induló volt, akikből az egyik arab származású, de a nők hasonló távján is egyetlen európait lehetett a mezőnyben találni.

Az idei JVB döntőseinek és dobogósainak eredményeit vizsgálva megállapítható, hogy az elmúlt évek világbajnokságaihoz képest kisebb ingadozás mellett többnyire stagnáló, de sok esetben gyengülő tendencia érvényesült az élmezőnyökben. Ez alól kivételt képez a távfutás férfi és női vonalon csak úgy, mint a közép és hosszabb távokon. Az ugrószámok közül a férfi hármasugrás és a női gyaloglás.

Ezzel együtt a VB alatt 10 bajnoki csúcs és 74 országos csúcs született.

A magyar csapat

 

Ebben versengésben csapatunk ezúttal nagyon szépen megállta a helyét. Örömteli, hogy a mindössze 34 éremszerzésre képes ország között mi is ott tudtunk lenni és a 183 résztvevő ország közül, a 17. helyen végeztünk a ponttáblázaton. Ezzel a helyezéssel olyan nemzeteket előztünk meg mint Spanyolország (19.) Svédország (24.) Csehország (33.) Olaszország(38.). A megszerzett 24 pontunkkal a Junior VB-k történetének 5. legeredményesebb szereplését produkálta a csapat.

A 22 versenyzőből álló csapatban 9 MASZ szintes és 13 szponzori költségen résztvevő versenyző volt. Pontszerző helyezéseinket 7 versenyző érte el, 5-en 6 egyéni csúcsot javítottak, amiből kettő egyben országos csúcs is volt.

A helyezetteken kívül a versenyzők többségére elmondható, hogy jól helytálltak, egyéni csúcsukat megközelítve, jól versenyeztek. Mindössze négy versenyző volt akik jóval tudásuk alatt szerepeltek.

 

Eredmények

 

3. helyezés
Ozorai Jenny
kalapácsvetés
60,80
4. helyezés
Szabó Dezső
rúdugrás
530 / ecs
6. helyezés
Szabó Dániel
kalapácsvetés
73,56 /ecs

Márton Anita
diszkoszvetés
51,16
7. helyezés
Márton Anita
súlylökés
15,88

Hudi Ákos
kalapácsvetés
73,31 /ecs

Baji Balázs
110m gát
13,60 /ocs 2x
8. helyezés
Petrovszki Tibor
diszkoszvetés
56,41

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Egyéni értékelés

 

Baji Balázs (1989) 110m gát helyezése: 7.

Békéscsabai AC edzője: Medovárszky János

Eredményei: előfutam: 13,82

elődöntő: 13,62 országos junior csúcs

döntő 13,60 országos junior csúcs

 

Kiváló versenyzői képességeiről tett tanúbizonyságot ezen a VB-on. Rendkívüli koncentrációval és fegyelmezettséggel, futásról futásra nőtt fel a feladathoz és nyújtott kiemelkedő teljesítményeket. Azzal együtt, hogy felkészülésére rányomta bélyegét a jelesre teljesített emelt szintű érettségire való felkészülés, szereplésével messze felülmúlta a várakozásokat és abban az örömben részesített, hogy sok év után ismét magyar sprinternek szurkolhattunk egy VB döntőben.

Tanulmányai kapcsán Budapestre költözik. Bízunk benne, hogy a részbeni edzőváltás nem okoz törést fejlődésében. Elért eredményei és teljesítménye kiváló.

 

Deák Nagy Marcell (1992) 400m helyezése: 13.

Gödöllői EAC edzője: Benkő Ákos

Eredményei: előfutam: 47,85

elődöntő: 47,43

 

A csapat legfiatalabb tagjaként, még első éves ifiként kiválóan helytállt. Egyéni csúcsától csupán néhány századra elmaradva, magabiztosan versenyzett a 2-3 évvel idősebb ellenfelei ellen. Már az előfutamból való továbbjutása is dicséretes volt, azonban a junior OB után kiderült, hogy a döntő sem volt olyan távol. Kiváló egyéni szereplését tovább javította a 4x400m-es váltóban mutatott egészen nagyszerű futásával. Egész éves kiegyensúlyozott fejlődése és versenyzése rendkívüli adottságokról tanúskodik. Edzőjének bölcs megfogalmazását osztom: „ha fel tud nőni a tehetségéhez, nagy versenyző válhat belőle".

Elért eredményei és teljesítménye kiváló.

 

Ecseki Dániel (1989) távolugrás helyezése: 10.

Szlnoki MÁV edzője: Ecseki Tibor

Eredményei: selejtező: 755

Döntő: 721

 

Annak ellenére, hogy felkészülését folyamatosan sérülés nehezítette, ragyogóan felkészült állapotban versenyzett. A selejtezőben mutatott teljesítményével azonban több reményre adott okot, mint ami a döntőben realizálódott. Sajnos a lehetőség terhét, hogy akár a dobogóra is felugorhatja magát, nem tudta feldolgozni és a döntőben enerváltan, visszafogottan versenyzett, ismét kihagyva így egy óriási lehetőséget. Fizikai felkészültségét és képességeit bizonyította a VB-t követő OB-on, ahol 765 cm-es eredményt ért el. (Ez ezüst érmet ért a VB-on.)

Bízunk abban, hogy az idény végén sorra kerülő orvosi beavatkozás megoldja a fájdalom forrását képező problémát és újult erővel tud készülni a jövő évi U23 EB-re, ahol hasonlóan komoly esélyei lehetnek.

Teljesítménye elmaradt a várakozástól.

 

Fajoyomi Dávid (1989) magasugrás helyezése: 17.

Gödöllői EAC edzője: Fülöp Péter

Eredménye: selejtező: 210

 

Kiváló fizikai adottságai ebben az évben végre komolyabb eredményekhez és sikerekhez segítették. 216-os egyéni csúcsa kiváló eredmény, de technikai stabilitása még nem megbízható. Élete első nagy versenye volt az idei VB, ahol érezhető volt az idegi terhelés okozta negatív hatás. Sarok és térd sérülése sem pozitív irányba hatott rá. Ezzel együtt nem okozott csalódást, hiszen idei átlagteljesítményét hozta a selejtezőben.

A junior korból kiöregedve felelőssége még nagyobb lesz, hiszen minden adottsága megvan, csak rajta múlik, hogy milyen versenyző válik belőle. Továbblépése kevésbé a kondícionális, mint a technika drasztikus fejlődésének függvénye, amihez kitartó, következetes munka szükséges.

 

Farsang Evelin (1989) 400m gát helyezése: 28.

VEDAC edzője: Tóthné Stupián Anikó

Eredménye: előfutam: 61,57

 

A nagy akarás valószínűleg görcsösségbe fulladt, ami kihozta a tipikus technikai hibáit. Még ha a továbbjutás nem is volt reális, egyéni legjobbjához közelebbi eredményt reméltünk. Teljesítménye elmaradt a várakozástól.

Jó szellemű, lelkes atléta, aki a junior korból kiöregszik, a továbblépéshez egy lényegesen versenyszám specifikusabb felkészülésre lesz szükség, ami a kondicionális és technikai fejlődést egyaránt szolgálja.

 

Helebrandt Máté (1989) 10km gyaloglás helyezetlen: DQ

Nyíregyházi VSC edzője: Pokrovenszky József

Eredménye: DQ

 

Gyalogló szakágunk legígéretesebb fiú versenyzője, aki többször is egyéni csúcsot javított idén, azonban nemzetközi versenyen már tavasszal is kiállították. A technikai változtatás, jó irányba halad, de még nem stabil a mozgás. Valószínűleg ennek és az önmaga gerjesztette túlzott stressznek tulajdonítható, hogy 7km-nél kiállították. Edzéseredményei kiváló felkészültségről árulkodtak a VB-t megelőzően, de sajnos az önmaga elé állított túlzott elvárás összenyomta. Teljesítménye elmaradt a várakozástól.

Szintén kiöregedő versenyző, aki előtt nagy lehetőségek állnak. A 20km követelményeibe való beleerősödéshez türelmes és kitartó munkát kívánunk.

 

Hudi Ákos (1991) kalapácsvetés helyezése: 7.

VEDAC edzője: Zentai Tibor

Eredményei: selejtező: 71,27

Döntő: 73,31 egyéni csúcs

 

Fiatal kora ellenére kiválóan megállta a helyét a VB-on. Az egyéni csúcsok tekintetében csupán 13. volt a rajtlistán, így a 12-be jutást sem tartottuk könnyűnek. Ezt a feladatot magabiztosan megoldotta, egyéni csúcsot dobva, legjobb eredménnyel jutott tovább. A döntőben - felnőve a feladathoz - tovább javította egyéni legjobbját és várakozás felett teljesítve végzett a 7. helyen. A kalapácsvető verseny egyetlen versenyzője volt, aki a selejtezőben és a döntőben egyaránt egyéni csúcsot tudott dobni!

Bebizonyította, hogy fizikális és mentális adottságai egyaránt megvannak ahhoz, hogy nemzetközi szintű versenyző váljék belőle.

Teljesítménye, elért eredménye és helyezése egyaránt kiváló.

 

Kállay Dániel (1990) 800m helyezése: 36.

VEDAC edzője: Tóthné Stupián Anikó

Eredménye: előfutam: 1:53,02

 

Dani számára nem mondható szerencsésnek ez az idény. Az érettségivel nehezített felkészülésből nehezen jött ki a vb kiküldetési szint, ami nem tett jót a formaalakításnak. Nehezen bírta a vb stresszét, versenyét túlidegeskedte. Görcsösen, nehezen mozgott, így eredménye jóval a várakozás alatt maradt. Mint a versenyt követően kiderült, egészségi állapota sem volt 100%-os, mert a régóta elhasználódott mandulája a versenyt követő napokban csúnyán begyulladt.

Mindettől függetlenül, Dani egy jó adottságú futó, aki a jövő évi Junior EB-on meghatározó személy lehet a csapatban.

 

Koroknai Tibor (1990) 400m gát helyezése: 26.

Debreceni SC edzője: Giczei Csaba

Eredménye: előfutam: 53,33

 

Bátor, elszánt, jó versenyzést láthattunk Tőle az előfutamban. Azzal együtt, hogy rutintalanságából fakadóan vétett egy jelentősebb hibát a 6. gát után, élete második legjobb eredményét futotta.

Jó adottságú, jó szellemű versenyző, aki szintén meghatározója lehet a jövő évi EB csapatnak.

 

Kovács Zoltán (1990) 400m helyezése: 32.

Mohácsi TE edzője: Filákovity István

Eredménye: előfutam 48,25

 

Az előfutamban még kissé visszafogottan futott, így a továbbjutás sajnos nem realizálódott. Eredménye így is kevéssel maradt el egyéni legjobbjától.

A 4x400m-es váltóban viszont várakozáson felül jól futott. Ez a futás úgy tűnik elhitette vele, hogy mire képes, mert a vb-t követő országos bajnokságokon kiváló egyéni csúcsokat futott.

A VB-on nyújtott teljesítménye jó, esélyei a jövő évi EB-re igen bíztatóak.

 

Kriván Berta (1991) 10km gyaloglás helyezése: 24.

BEAC edzője: Szabó Imre

Eredménye: 49:43,68

 

Fiatal korából fakadó tapasztalatlansága és a nagy akarás következtében nagyon megnehezítette magának a versenyt. Elvállalt egy számára irreálisan gyors kezdést, amiről 3-4 km után azt hittük, hogy halálra ítélte a versenyét. Ezzel szemben Berta nagyon kemény volt, kijött a hullámvölgyből és várakozás felett jól teljesítette a távolt. Eredménye is alig maradt el egyéni legjobbjától.

Jövőre már juniorként, neki is jó esélyei lehetnek az EB-on. Igen tehetséges, jó adottságú versenyző.

 

Márton Anita (1989) súlylökés helyezése: 7.

diszkoszvetés helyezése: 6.

Békéscsabai AC edzője: Eperjesi László

Eredménye: súlylökés selejtező: 15,73 döntő: 15,88

diszkoszvetés selejtező: 50,20 döntő: 51,16

 

Anita fő száma a súlylökés volt, ez az a versenyszám, ahol számos országos junior csúcsot dobott az év során. Egész éves stabil teljesítményére alapozva dobogóra, de legalább is ahhoz közel vártuk. Sajnos úgy tűnik, hogy a stressz felül kerekedett, mert technikailag gyengén versenyezve, eredményében és helyezésében is elmaradt a várakozástól.

Diszkoszvetésben elért eredménye és helyezése jó, tükrözi idei teljesítményét.

Mivel tudjuk, hogy milyen elszánt és céltudatos versenyző, ismerjük fizikai adottságait is, a junior korból kiöregedve érdemes lenne elgondolkodni, hogy felnőttkori eredményessége a kalapácsvetésben, melyben eddig keveset versenyzett, talán eredményesebb lehetne.

 

Németh Eszter (1990) kalapácsvetés helyezése: 13.

Dobó SE edzője: Németh László és Németh Pál

Eredménye: selejtező: 57,79

 

Annak ellenére, hogy a selejtezőben közel dobott egyéni csúcsához, a döntőbe jutásról sajnos 3cm-rel lemaradt. Egész évben egyenletes teljesítményt nyújtott, ezt az átlagot a vb-on sem rontotta. A VB-on nyújtott teljesítménye jó.

Jövőre, utolsó évesként reméljük meghatározója lesz a csapatnak.

 

Ozorai Jenny (1990) kalapácsvetés helyezése: 3.

diszkoszvetés helyezése: 22.

Dobó SE edzője: Németh László és Németh Pál

Eredménye: kalapácsvetés selejtező: 57,95 döntő: 60,80

diszkoszvetés selejtező: 47,02

 

A VB legnagyobb meglepetését okozta számunkra kalapácsvető teljesítményével, mivel 9. eredménye volt a rajtlistán. A selejtezőben még bizonytalankodott, de kihasználva a döntőbejutás adta lehetőséget, bátran és elszántan versenyezve, egyéni csúcsától alig fél méterrel elmaradva, idősebb és nagyságrendekkel jobb eredményekkel rendelkező ellenfeleit maga mögé utasítva bronzérmet nyert egy nem könnyű versenyben.

Bár diszkoszvetőként kezdte atléta pályafutását, tudta, hogy igazi eredményt kalapácsvetésben érhet el. Okosan döntött, de kiegészítő versenyszámában így is VB kvalifikált volt. A döntőbe jutás ezúttal nem sikerült.

A kalapácsvetésben elért helyezése és eredménye kiváló.

 

Petrovszki Tibor (1989) diszkoszvetés helyezése: 8.

Békéscsabai AC edzője: Kurucsó Péter

Eredményei: selejtező: 54,74 döntő: 56,41

 

Amiért dolgozott és kiutazott VB-re, megcsinálta. Bár 11. eredménye volt a rajtlistán, bekűzdötte magát a legjobb nyolc közé. Ezt első dobásával el is intézte, melyen felbuzdulva nagyon nagyot akart dobni, de a további kísérletek már a görcsösség áldozatául estek.

Teljesítménye így is kiváló.

Jövőre szerváltás történik, melynek eredményességéhez elsősorban technikai téren kell nagyot fejlődni.

 

Szabó Barbara (1990) magasugrás helyezése: 30.

UTE edzője: Szabó István

Eredménye: selejtező: 165

 

Kiválóan felkészült állapotban érkezett a VB-re, amit kinti edzéseredményei is igazoltak. Sajnos a versenyt túlidegeskedte. Mozgását abszolút nem volt képes uralni, messze tudása alatt teljesített. A VB-t követő OB-on 183 cm-rel magyar bajnok lett. Van még mit tanulni, de érdemes, mert jövőre - az EB évében - utolsó éves junior lesz.

 

Szabó Dániel (1991) kalapácsvetés helyezése: 6.

Dobó SE edzője: Németh László és Németh Pál

Eredményei selejtező: 71,27 döntő: 73,56 egyéni csúcs

 

Fiatal kora ellenére kiválóan megállta helyét. Nem tartozott a döntőesélyesek közé, hiszen csupán 12. eredménnyel érkezett a VB-re. A selejtezőben magabiztosan, higgadtan versenyzett, első kísérletével biztosította helyét a legjobb 12 között. A döntőben szintén kiválóan koncentrálva kétszer is egyéni csúcsot javított és ennek köszönhetően az előkelő 6. helyen végzett.

Tavalyi IVB második helyezése után, ezúttal is bizonyította elszántságát és kiváló versenyzői adottságait. Erre alapozva bízhatunk abban, hogy jövőre, már beleerősödve a junior mezőnybe, tovább javítja eredményességét.

A VB-on elért teljesítménye kiváló.

 

Szabó Dezső (1989) rúdugrás helyezése: 4.

KSI edzője: id. Szabó dezső

Eredményei selejtező: 510 döntő: 530 egyéni csúcs

 

Jól felkészülten, a kezdeti bizonytalanság után magabiztosan versenyzett, ahogyan szokott. Helyezéséről csupán a kísérletarány döntött, hiszen a harmadikkal azonos eredményt ért el. Örömteli, hogy a VB döntőben egyéni csúcsot tudott ugrani.

A VB-on nyújtott teljesítménye kiváló.

Jó képességű, jól motivált, ragyogó mentális adottságokkal rendelkező versenyző, akit a további fejlődés érdekében támogatni, menedzselni kell.

 

Végvári Dóra (1990) távolugrás helyezése: 10.

GEAC edzője: Fülöp Péter

Eredményei: selejtező: 605 döntő: 592

 

Dóri döntőbe jutásának örültünk, de sajnos a döntőben nem versenyzett jól. Adottságaihoz és eddigi eredményeihez képest a VB-on nyújtott teljesítménye elmaradt a várakozástól. Rossz jel volt már a VB előtti hetekben nyújtott teljesítménye is. Forma hanyatlása és hozzáállása egyaránt problémát okozott. Évek óta stagnál, pedig kiváló fizikai adottságai alapján jóval több várható tőle. Az okokat meg kell keresni és ha lehet orvosolni. Megérné.

 

Zsigovics Natália (1991) 400m helyezése: 12.

ARAK edzője: Varga Tamás

Eredményei: előfutam: 54,67 elődöntő: 54,15 egyéni csúcs

 

Egész éves teljesítménye és a VB szereplése egyaránt örömteli és dicséretes. Még ifjúságiként, bátran és magabiztosan versenyzett az idősebbek ellen. A reggeli előfutamban meggyőző futással biztosította továbbjutó pozícióját. Az elődöntőben - bár tudta hogy a döntőbe jutás még nem reális cél, mégis - nagy egyéni csúcsot futott.

Kiváló fizikális és mentális adottságokkal rendelkezik, kizárólag rajta múlik, hogy lesz-e belőle nemzetközi szintű felnőtt versenyző.

Jövőre már juniorként, egyértelműen döntős esélyekkel kell az EB-re készülnie.

 

 

4x400 váltó előfutam: 3:10,20 helyezés: 11.

Tagok:

1. Godaish Péter Martin 1990 Szegedi Lelkesedés

2. Deák Nagy Marcell 1992 GEAC

3. Lukács Máté 1990 Favorit AC

4. Kovács Zoltán 1990 MTE

 

A váltó nem tudott alanyi jogot szerezni a kiküldetésre, mivel az elért 3:12,63-as eredménnyel jócskán elmaradt 2:08-as kiküldetési szinttől. Mivel Deák Nagy Marcell és Kovács Zoltán egyéni indulóként csapattag volt, a két klub vállalta a további két versenyző részvételi költségeit. Utóbb látva, megérte a döntés, mert a váltó idei legjobb eredményt futott, a döntőbe jutás reális közelségben volt. Mint már említettem Deák Nagy Marcell és Kovács Zoltán kiválóan futott, míg Lukács Máté kissé, Godaish Péter jelentősen elmaradt tudásától és az elvárható teljesítménytől.

Ezzel együtt, ezt a váltót - plusz a további versenyzőket - tovább kell menedzselni, mert van benne fantázia a jövőre nézve.

 

Összegzés

Ahogy az egyéni értékelésekből is kitűnik, a versenyzők önmagukhoz képest többnyire jól szerepeltek. Szinte kivétel nélkül jó képességű, elszánt versenyzők alkották a csapatot, akik eredményt akartak elérni és nem turista útnak tekintették a VB-ot. Ami örömteli, hogy - a sokéves szokástól eltérően, amikor kizárólag a dobók képviselték a minőséget - ezúttal teljesítő képes ugrók és sprinterek voltak a csapatban. Annak ellenére, hogy a pontszerző eredmények döntően most is a dobók hozták, örültünk annak, hogy a többi szakág - főleg az ugrók - felzárkózását érzékelhetjük.

Az idei JVB sikereihez tevőleges hozzájárultak a szakosztályi edzők, akik közül öten Bydgoszczban is sokat segítettek, Miltényi Márta doktornővel és Igaz Bálint gyúróval kiegészítve. Mindannyiuk munkáját ezúton köszönöm.

Van tehát tartalék és fantázia ebben a fiatal csapatban. Fontos lenne, hogy edzőikkel együtt bátran merjenek előre nézni. Látni kell a távlati célokat ahhoz, hogy tudatosuljon a felkészülés folyamatosságának fontossága. A most kiöregedő juniorok számára reális célkitűzés lehet a Londoni Olimpia, de ahhoz minden évben el kell érni a kitűzött részcélokat és kitűzött eredményeket. A részcélok elérése pedig nem megy másként mint a következetes, kemény napi munka lelkiismeretes megtervezésével és végrehajtásával. Ami egy-egy nap elmarad, az kimarad a nagy egészből és a tervek realizálása egyre távolabb kerül. Tehát arra szeretném ösztönözni a fiatalokat, hogy érezzék át annak fontosságát, hogy mindig minden pillanatból, edzésből, versenyből ki kell hozni a lehető maximumot. Meg kell küzdeni minden egyes tizedért és centiméterért, hogy a következő versenyt már egy magasabb elvárási szintről kezdhessék. Nincs helye tehát az önmagunkat megnyugtató magyarázatoknak, hogy melyik verseny miért nem sikerült. Akik ezen szemlélet alapján dolgoznak - mint teszik ezt kalapácsvetőink és a dobók általában - folyamatos fejlődésre számíthatnak és elérik céljukat.

Jövőre Junior és U 23 EB lesz, ennél motiválóbb részcélt nem találhatnánk. Azt azonban ne felejtsük, hogy a felnőtt mezőnyhöz való felzárkózáshoz minőségi továbblépés kell szemléletben, munkában és hozzáállásban egyaránt.

 

Gratulálok az idei eredményekhez és kívánok sérülésmentes, eredményes felkészülést a jövő év hazai és nemzetközi versenyeire.

 

 

 

Budapest, 2008. augusztus

 

Dornbach Ildikó

utánpótlás szövetségi kapitány

 

A beszámolót az Elnökség 2008. szeptember 17-én elfogadta.

Back to Top

Közösségi oldalaink:
© 2022 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.