A magyar fiatalok jól teljesítettek a Junior VB-n

Molnár Ferenc összefoglalója  /   Eredmények   -    Fotóalbum    -     Adatok   -   Videók

A magyar csapat a verseny után

Nemrégen fejeződött be az utánpótlás korosztály idei legfontosabb nemzetközi eseménye. A Barcelonában megrendezett junior VB-ről 2 ezüstéremmel és további 3 pontszerző helyezéssel tértek haza a magyar fiatalok.

Összehasonlítás:

2010    Moncton      2 ezüst         1 db  5. hely    1 db 7. hely    20 pont        22/65 ország2012    Barcelona    2 ezüst         1 db  7. hely    2 db 8. hely    18 pont        22/73 ország

A fenti adatok szerint két évvel ezelőtt pontban eredményesebbek voltunk,  idén viszont eggyel több helyezést értek el fiataljaink, ami mindenképpen dicséretes.

Kitekintve a világra, megállapítható, hogy továbbra is az USA uralja a junior korosztályt (a középiskolai- és egyetemi sportjuk világszínvonala is közre játszik ebben) és azt is látni kell, hogy a kenyai és az etióp távfutók közé még beékelődni is ritkaság az érmek elosztásában. 

„Szomszédaink” közül kiemelkednek a lengyelek, akik 42 pontot szereztek és a 10. helyet érték el a pontversenyben. Ez a felnőtt atlétikájukon is lemérhető! Az is érdekes, hogy a cseh és a szlovák fiatalok mindössze 3-3 pontot szereztek.  Ha a felnőtt mezőnyt nézzük, akkor a cseh atlétika viszont jóval előrébb tart a miénkhez viszonyítva, mind mennyiségben, mind eredményességben. Elgondolkodtató!

A VB-n több világcsúcs született, és olyan országok is bemutatkoztak egyes versenyszámokban, akikről eddig nem  nagyon gondoltuk, hogy aktívan foglalkoznak vele. (pl. Jamaica-diszkoszvetés, arabok-dobások) Sok egyéni csúcsot értek el a fiatalok (sajnos főleg más ország versenyzői) és rengeteg korosztályos nemzeti csúcs is született. A versenyszámok jelentős részében felnőtt szintű eredmények születtek,  az aranyéremért kiélezett, szoros versenyek  voltak.

Ellenben a hatalmas arénában a nézők száma kevésnek bizonyult, sokkal hangulatosabb lett volna egy kisebb stadionban a verseny. A rendezés jó volt, a verseny helyszínek, az elszállásolás, étkeztetés, szállítás „olimpiai színvonalon” zajlott.

Pásztor Bence

A magyarokról.Pásztor Bencének az egyéni csúcsához közeli eredmény kellett a 2. helyhez, ezt magabiztos versenyzéssel szerezte meg, a győzelemhez viszont világcsúcs kellett. Idén ezt még nem Bence érte el. Zentai Tibor  tanítványának teljesítménye kimagasló, hiszen még ifjúsági korú!

Krizsán Xénia ezüstérme hatalmas teljesítmény, a  9 pont különbség senkit ne késztessen arra, mi lett volna ha……. Ezt mások is mondhatták volna. Bakai József  versenyzője nagyon örült, hogy megszerezte az ezüstérmet!

Összesen három egyéni csúcsot értek el atlétáink. Krizsán Xénia hétpróbában, Juhász Lilla 100 m-es gátfutásban és R.Tóth Norbert gerelyhajításban. Xénia az eredményével ezüstérmet szerzett, Norbi is bejutott a legjobb 12-be (első éves ifiként!), Lilla nem tudta az előfutamban elért hatalmas egyéni csúcsát megközelíteni az elődöntőben, ezért nem jutott előrébb.

Bakosi Péter magasugrásban szabadtéri egyéni csúcsot ugrott a selejtezőben, ami bejuttatta a döntőbe, ahol már kevesebbre sikeredett az eredménye, de így is megszerezte a dicséretes 8. helyet.

Idei legjobbját nyújtotta Váradi Krisztina diszkoszvetésben, ezzel a  7. helyen zárhatta a VB-t. Kriszta az utolsó pillanatban érte el a kiküldetési MASZ szintet, és bebizonyította, aki a versenyszámában a VB-n teljesíti vagy szárnyalja túl a MASZ által meghatározott erősebb szintet, az pontszerző lehet. Kitűnően versenyzett (az utolsó napon, ami nem egyszerű), dicséretet érdemel.

Krizsán Xénia és Molnár Ferenc

Ugyanúgy Gyurácz Réka is – a csapat legfiatalabb versenyzője – aki kitűnő formában és egyenletes versenyzéssel lett nyolcadik. Réka egy szerény, de energiával teli versenyző, aki - biztos vagyok benne-, hogy a jövőben még sok szép sikert fog elérni kalapácsvetésben.

Kiválóra értékelem teljesítményét Gönczöl Máténak (110 m-es gátfutás), Töreky Balázsnak (kalapácsvetés), Szikszai Róbertnek (diszkoszvetés) és Koroknai Máténak (400 m-es gátfutás, idei legjobb).

A fentiek közül Gönczöl Máté és Koroknai Máté elődöntőt futhatott, ott viszont az előző futásuknál gyengébb eredményt értek el, ami miatt elúszott a döntőbe jutás reménye.

Szikszai Robi a 13. helyen esett ki, ami szerencsétlen helyzet, de nem szegte kedvét, azt mondta, jövőre megmutatja. Hiszek benne.

Csapatkép-1

Jól szerepeltek, - de nem igazán csúcsformában -  az alábbiak:

Barha Dávid / 400 m-es síkfutás    kicsit fáradtnak tűnt, nem most volt csúcsformábanSzűcs Valdó  / 110 m-es gátfutás    sajnos futás közben többször ütközött, ez kibillentetteKéri Bianka   / 400 m-es síkfutás    elődöntőt futott, gyengébb eredménnyel az előfutamnálKenesei Zsanett / 1500 m-es síkfutás    tudásánál erősebb iram áldozata lett, jól küzdött Tóth Áron / 10 000 m-es síkfutás    nagyot versenyzett, küzdeni tudásból jeles, eredménye jóJancsurák Sophie / 100 m-es gátfutás    kevésbé tudta előző formáját átmenteni a VB-reZajovics Nóra / 400 m-es gátfutás    extra teljesítmény kellett volna a továbbjutáshozKővári Tamás / 400 m-es gátfutás    a VB előtt volt csúcsformában

Nem igazán tudta a formáját a VB-re időzíteni Rakovszky Tibor sem, és Dániel Fanni is kicsit megilletődötten versenyzett, ami sajnos az időeredményében is visszatükröződött.A női 4x400-as váltó nem esélyesként indult, de azért az elért időeredményüknél jóval jobbat vártam.

Csapatkép-2

Összességében gratulálok a magyar fiataloknak, jó volt magyarnak lenni Barcelonában.

Nagy köszönet a segítő stábnak is. Dr. Pikó Károly orvos, Szűts Zoltán masszőr minden nap a kezdetektől a versenyek végéig rendelkezésre állt, szerencsére nagyobb probléma nem adódott.

Zentai Tibor, Németh László, Bakosi Béla, Tóthné Stupián Anikó, Bajzáné Marton Lívia, Zsivoczky-Pandel Attila és Farkas Roland szövetségi edzők teljes mértékben segítették a versenyzőket a minél jobb eredmények elérésében.   Köszönet érte!

Összesítés / a 22 atlétánkból 11 MASZ szintes és ugyanennyi szponzori szintes volt.3 egyéni csúcs - 2 idei legjobb eredmény - 4 elődöntős versenyző7 döntős versenyző (ebből 5 pontszerző) hely.

Szüts Zoltán és Dr.Pikó Károly

Az, hogy a versenyzőink többsége a csúcsformáját nem az adott világversenyre tudja hozni, több okra vezethető vissza.

- Lehet, hogy a szintteljesítésben fáradnak el?- Lehet, hogy a világverseny légköre zavarja meg őket?- Lehet, hogy kevés a nemzetközi rutin?- Lehet, hogy nem sikeres a formaidőzítés?- Lehet, hogy a versenyrendszerünk rossz?Ezekre a kérdésekre a szakma biztos tudna válaszolni.

- Mi az oka a második körben való gyengébb szereplésnek?- A verseny állóképesség hiánya, a megelégedettség, a koncentráció hiánya, a versenytapasztalat hiánya, a versenyrendszerünk hiányosságai? (Nincs a bajnokságon selejtező-döntő)Ezek a kérdések is megválaszolásra várnak.

Kérem a kedves edző kollégákat, ha úgy érzik, hogy a feltevéseimmel nem értenek egyet, vagy tudják néhány kérdésre a választ, akkor azt osszák meg velem: dujvdac@citromail.hu  Molnár Ferenc up.szövetségi kapitány   

Eredmények      .      Statisztika/ ffi    .    Statisztika/ női

Fotóalbum/ Lengyák György 762 (!) felvétele       

video

Videók / Lengyák György 84 (!) felvétele  

Ffi kalapács döntő, Pásztor B. / videó         .       Hétpróba, Krizsán X./ videó

junvb_2012

Back to Top

Közösségi oldalaink:
© 2022 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.