Nyolcadszor Európa bajnok Szergej Lebid

MezeifutásA brüsszeli mezei Európa bajnokságon az ukrán Szergej Lebid – aki 1994 óta az eddigi összes bajnokságon indult ! – 10 kilométeren végig az élbolyban helyezkedve 30:49 perces eredménnyel megvédte európa bajnoki címét és páratlan teljesítményként nyolcadszor állhatott fel a dobogó legfelső fokára. A négy volt Európa- és egy olimpiai bajnokot ( Sandel, Oubouhou, Yelling,  Holovcsenko és  Galkina-Samitova Peking / 3000 ak.) is a mezőnyben tudó női felnőtt versenyt a holland (ex-kenyai) mezei VB ötödik Hilda Kibet nyerte.

A fiataloknál ritkán látható brit fölényt hoztak a mezei EB csapatversenyei. A megrendezett négy versenyszámból háromban a szigetországiak győztek, nem akár milyen helyezési számokkal. Mindenki a tízben végzett, a junior nőknél egészen egyedül állóan az egyéni befutó első hat helyezettje brit volt, de csak négy kerülhetett a  csapatba ( 10 pont !).

A versenyt teljesítő  magyar fiatalok a mezőnyök harmadik harmadában értek célba ( 82. Bárány András junior 6000 m/20:48 – 62. Kácser Zita  u23  6000 m/24:37 – az u23  8000 méteren indult Minczér Albert nem futott be).„- Az évszakhoz képest kellemes 5-6 fokos időben, de nehéz, hullámos, mély és sáros talajon rendezték a versenyt.” – kezdte rövid értékelését Csoma Ferenc csapatvezető. „- Az éjszakai fagyból felengedett talajon estek keltek a versenyzők. Bárány András is áldozata lett ennek. Egy előtte történt esés miatt szögessel felsértették a térdét, amely a négy szögnyom körül csúnyán bedagadt. Kácser Zita és Minczér Albert bátran kezdett, de a táv felénél mindkettő visszacsúszott a mezőny hátsó régiójába. Minczér hat km után feladta.”

A látottakat és a tanulságokat  a szakvezető így összegezte: „- domináltak azok az országok, ahol jelentős kultúrája van a mezei futásnak és az éghajlati viszonyok is támogatják a hatékony felkészülést. Nekünk tudomásul kell venni, hogy a mezei futás egy speciális terület. Ha valaki nem készül terepen, dombon, homokban - sárban, akkor nem szabad egy ilyen versenyre kijönnie.”Az elért eredmények láttán Dornbach Ildikó szakmai igazgató az itthoni reális helyzetértékelés hiányát hangsúlyozta, remélve, hogy szembesülve ezekkel a tényekkel, az edzők a jövőben jobban felmérik versenyzőjük várható eredményességét.

A teljes eredmény lista megtekinthető ide kattintva, az Európai Atlétikai Szövetség honlapján.

Back to Top

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.