Tenerifei szép napok

A szakág vezetője  a Téli dobó Európa Kupáról

Kürthy Lajos győztes dobása Téli dobó EK 09Ebben az esztendőben, március 14-15.-én a gyönyörű Kanári-szigetek, a Tenerifé-n fekvő Los Realejos adott otthont a dobóatléták európai téli seregszemléjének. Hosszú, egész napos, fárasztó utazás után érkezett meg delegációnk a négycsillagos Turquesa szállodába. A magyar csapatba olyan versenyzők kapat helyet, akik éremszerzésre voltak esélyesek. A versenyeket két helyszínen rendezték azonos időpontban, a szálláshoz közeli Puerto de la Cruz (50 m  !!) dobópályán, illetve a kb. 10 percnyi buszútra lévő Los Realejos városi stadionban. A mieink közül először junior VB bronzérmes kalapácsvetőnk Ozorai Jenny és a nemrég 17 m fölé jutó súlylökőnk, Márton Anita lépett dobókörbe a délelőtti programban.

A bronzérmes Márton Anita 2009 Tenerife

Anita ugyan egy centiméterrel elmaradt a várt 16 m-től, de végül meglepetésre, szoros versenyben bronzérmet szerzett az u23-asok mezőnyében.    
Jenny már nem járt ilyen szerencsével. Végig technikai hibákkal küzdött: vagy szektoron kívül landolt, vagy a hálót érintve repült ki kalapácsa. Csak utolsó kísérlete volt értékelhető, ami most a 10. helyre volt elegendő. Délután lépett dobókörbe friss Fedettpályás EB ötödik súlylökőnk, Kürthy Lajos. A Mohácsiak kitűnősége szabadtéren is bizonyította jó formáját. Végig kiegyensúlyozottan versenyzett, ostromolva a 20 métert jelző vonalat. A negyedik sorozatban kb. 40 cm-rel túl is dobta azt, ám sajnos nem tudott a dobókörben maradni. Utolsóra azonban nagyszerűen koncentrált és 20,06 m-t ért el. Ezzel megelőzte az élen álló hazai versenyzőt Manuel Martinezt, aki pontosan 20 m-ig jutott. Petre Manu tanítványa nemzetközi versenyen most első alkalommal állhatott a dobogó legfelső fokára felnőtt korosztályban.
Kürthy Lajos a győzelmi emelvényen 09 Tenerife
Másnap, kitűnő versenyfeltételek mellett – napsütés, 27 C –, Hudi Ákos, küldöttségünk legfiatalabb tagja folytatta a remek szereplést. Nem illetődött meg a nála három-négy évvel idősebb versenytársaitól és bravúros teljesítményt nyújtott. Ebben az évben már négy métert javított egyéni csúcsán, de a Kanári-szigeteken még erre is rá tudott tenni Németh Zsolt és Pars Krisztián Veszprémben 2009egyet. Sikerének értékét tovább növeli, hogy az utolsó kísérlete előtt hárman is megelőzték, de újítani tudott Ő is. Negyedik helye minden előzetes várakozásunkat felülmúlta.Nagy figyelem kísérte a férfi kalapácsvetők versenyét, ahol Pars Krisztián személyében mi is érdekeltek voltunk. Már hosszú ideje küzd makacs hasfalhúzódásával, ami hátráltatta az előírt edzésmunka elvégzésében. Ennek ellenére a Téli Országos bajnokságon 77 m fölé tudott kerülni, így mindenkép bizakodással néztünk a verseny elé. Bemelegítéskor már látszott, hogy legveszélyesebb ellenfele a tavalyi győztes olasz Lingua lehet. Olimpiai ezüstérmesünk visszafogott első dobása után másodikra már megjavította idei legjobbját (78.61m). Az olasz versenyző ebben a sorozatban magasra tette a mércét, 79,66 m-rel átvette a vezetést.

 

A harmadik körben robbant a bomba. A Dobó SE kitűnősége közel tökéletes technikával végrehajtott dobásával a világ idei legjobb eredményét el. 80.38-m-es teljesítményével még saját magát is meglepte. Még további két alkalommal került 79 m fölé. A továbbiakban már senki sem tudta a szombathelyi kalapácsvetőt megközelíteni, így Ő is a dobogó legfelső fokára állhatott. Nemzeti ünnepünkön, március 15-én ismét felhangozhatott a Los Realejos városi stadionban a magyar Himnusz.
Pars Krisztián a Téli dobó EK győztese 2009
Késő délután Márton Anita az U23-as diszkoszvetők között próbált szerencsét. Technikailag nem jött igazán össze egyetlen kísérlete sem. A békéscsabaiak versenyzőnője nem tudott még igazán a hosszabb dobószámára készülni. 45,56 m-rel végül a 10. helyen végzett.A spanyol rendezők precíz munkát végeztek. Mindkét sportlétesítményt erre a két napra igazi dobóparadicsommá változtatták. A maroknyi magyar csapat két arany- és egy bronzérmet, valamint egy negyedik helyezést szerzett. Ezzel a Téli Európa Kupák hazai történetének legeredményesebb teljesítményét nyújtotta. A dobókörbe lépet mind az öt versenyzőnk számára kitűnő lehetőség volt ismét a nemzetközi élmezőnyben edződni. Még számos további kihívás várja őket a nyári versenyszezonban.
                                                                                                                              Németh Zsolt szakágvezető

Csapatunk a Téli dobó EK-n 2009

Back to Top

Közösségi oldalaink:
© 2021 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.