Guiness-rekord 12 órás futásban, futópadon

Ultrafutó bizottság

A karácsonyi ünnepek előtt Budapesten, futópadon teljesített 12 órás futásban Guiness-rekord, e speciális távfutás történetében új világcsúcs született. A kiváló ultrafutó, Csécsei Zoltán  151,39 kilométert ért el a megadott idő alatt.

 „- Még az év elején egy a közösségi oldalon megjelent poszt keltette föl az érdeklődésemet – mondta a különleges teljesítményről a már több figyelemre méltó eredményt elért, többek között az októberi 24 órás EB 12. helyén célba ért atléta. -  A bejegyzés, egy az éppen megdőlt női rekordról számolt be, melyet későbbi futótársam, Makai Viktória  osztott meg. Ekkor mindkettőnkben felmerült, hogy a fennálló rekordok megdöntésére reális esélyünk van. Ezért elkezdtük a szervezését a rekorddöntésnek.

A felkészülés, a futópadra való átállás ősszel fokozatosan kezdődött meg. Kezdetben heti egy, majd kettő, míg az utolsó két hónapban már az összes edzés a gépen történt. Ebben a végső szakaszban a gépen lefutott edzések 1000 kilométeres nagyságrendet jelentettek. A legnagyobb kihívást a környezet megszokása jelentette, ugyanis a hiteles rekordhoz nem volt szabad a géphez nyúlni, leszámítva a sebesség fokozatot irányító konzolt. Meg kellett szokjam, hogy a két kar között egy meghatározott felületen kellett futni. Az ehhez való alkalmazkodásban a padon elvégzett edzésmennyiség elengedhetetlen volt.

Legnagyobb gondot az okozta, hogy kb. 10 óra elteltével erős szédülés jött rám, valószínűleg a pad monoton mozgása miatt. Combjaim feszültek, ezt annak tulajdonítom, hogy nem tudtam a futótechnikámon változtatni, mivel a pad megkövetelte, hogy hasonlóan fussak mindvégig. Az egyéb, monotóniából fakadó holtpontjaimon a helyszínen lévő segítők és csapattársak átlendítettek. Természetesen, hatalmas lelki töltetet adott az is, hogy tudtam, láttam mennyien követik a rekord kísérletemet. Ezért tudtam, hogy végig fogom vinni a futásomat!

A 2017-es évnek is komoly tervekkel állok neki. Céljaim között szerepel, hogy az összes hosszú távú országos bajnokságon részt vegyek, és ott legalább dobogós helyezéseket érjek el. Továbbá szerepel a teveimben, mint főverseny a júliusi 24 órás Világbajnokság, amelyen, méltó módon szeretném képviselni hazánkat.”  (forrás: facebook/nomadsport)

Csécsei Zoltán 12 óra alatt 151,39 km-rel új futópad Guinness és világrekordot futott; Makai Viktória 9 és fél órát teljesített, amely idő alatt 96,49 km-t, eddigi legjobb magyar sebességi rekordot ér el.

Back to Top

Közösségi oldalaink:
© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.