Két hegyifutó világbajnokság egy helyszínen

Hegyi- és terepfutó bizottság

A normáltávú és a hosszútávú hegyifutó VB-t egy hét különbséggel rendezték meg a festői szépségű olaszországi Premanában. Az előbbire 17 fős csapattal utazott ki a magyar csapat.

Mind a két VB-n afrikai dominancia volt, a hosszútávún a megszerezhető hat egyéni világbajnoki címből csak az olasz Rampazzo Silvia “lógott” ki a sorból. Az U20-as lányoknál és fiúknál is ugandai sikerek voltak. Az utánpótlás korosztályban a magyarok közül legjobban Jánosi Lilla és Iván Levente szerepelt.

Felnőtt nőknél kenyai, a férfiaknál hármas ugandai siker született: Murigi Lucy Wambui és Kiplangat Victor győzött. Magyarok közül Horváth Tímea az előkelő 34. helyen ért célba, férfiaknál Bogos Tamás lett a legjobb, megelőzve Büki Ádámot - aki egyedüli magyarként versenyzett a hosszútávú VB-n is, a 32 km – + 3000 méter szintes igen kemény, sziklákkal és nehéz időjárási körülményekkel tarkított versenyen.

A 14. alkalommal megrendezett Hosszútávú VB egy héttel később került megrendezésre  Premanában. Férfiaknál magabiztosan győzött Petro Mamu (Eritrea) a három hegyet, köztük egy 2000 méter feletti mászást is tartalmazó pályán. Veszélyes volt a lefelé menet is, sajnos Bosznay Dia meg is sérült.

Legjobb magyarként Büki Ádám végzett (44.hely, 4:04:59 mp), aki két perccel előzte meg Karlowits-Juhász Tamást. További sorrend: Bacsó Bence, Szabó Gábor és Borbély Viktor. Hölgyek versenyében Silvia Rampazzo révén olasz győzelem született, Zólyomi Kinga (41.hely,5:19:54 mp) a legjobb magyarként Vincze Zsófit előzte meg 7 perccel. (forrás: Berendi Antal)

 

Back to Top

Közösségi oldalaink:
© 2023 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.