Mindkét magyar csapat ötödik a 24 órás EB-n

Ultrafutó bizottság

Molnár Tamás UB elnök beszámolója a Temesváron megrendezett versenyről

A tavalyi Belfast-i világbajnokság negyedik helye után nagy reményekkel készültünk a Temesvári Európa bajnokságra. A fiú csapatot Mihalik Norberttel tudtuk még megerősíteni, míg a lányoknál Maráz Zsuzsanna vállalta a részvételt. Büki Tivadar és Bene Ármin először szerepelt a válogatottban. A verseny május 10-én szombaton, helyi idő szerint 10 órakor kezdődött, amelyen 30 európai ország 173 sportolója vett részt. A startvonalra 73 nő és 100 férfi állt fel.

A férfiaknál  Aleksandr Sorokin (LTU) kezdett a leggyorsabban, 50km-nél 3:32-t mutatott az óra, 50 mérföldnél    5:56 és 100 km-nél 7:28!!, 100 mérföldet Sorokin 12: 30-re abszolválta! Az őt követő futók: Nicolás De las Heras Monforte (ESP), Stephane Ruel (FRA), Andrzej Radzikowski (POL), Radek Brunner (CZE), Dan Lawson (GBR), Florian Reus (GER), Mihalik Norbert (HUN), Enrico Maggiola (ITA) voltak .

Két órával a verseny vége előtt négy futó volt az élmezőnyben Sorokin előnye már jelentősen kisebb volt. Ruel, Radzikowski és Monforte fantasztikus ritmust futottak, és csak 3:20 percen belül voltak egymáshoz. Végül Radzikowski volt, aki erős tempóban tudta futni az utolsó két órát, tartotta az 5 perc / km körüli iramot, majd 50 perccel a verseny vége előtt vállalta a vezetést. Ruel második lett, kevesebb mint 2 km-re, Sorokin pedig a 3. helyet szerezte meg.

Örömünkre Mihalik Norbert sokáig az első ötben tudott futni, még vádli kezelésre való kiállás után is a 7. helyen állt vissza. Az egyéni csúcs törekvései azonban szertefoszlottak, mert talán a kemény talaj miatt is, de nagyon erős izomfájdalommal kellett megküzdenie. Rudolf Tomi csípősérülése sem jött rendbe, így Tamás közel 100 km-nél kiállásra kényszerült, csak úgy mint Bene Ármin, aki szintén izomzati problémák miatt csak 140 km-ig jutott. Halama Levente sem találta önmagát, 152 km-nél kényszerült feladásra.

Csécsei Zoltán közel 234 km-t teljesített, sok izgalmat okozva pályáról történő telefonálás miatt, amit tilt a versenyszabályzat. Ennek ellenére Zoli erre a teljesítményre volt képes, így stabil tagja lett a három fős csapatnak. Meglepetésre Büki Tivadar 218 km-t tudott összehozni újonc létére. Bár az egyéni csúcs neki sem sikerült, de fegyelmezetten végigcsinálta az előzetesen felállított taktikát, és harmadik eredménnyel került a csapatba.

Nagyon hasonló volt a női verseny is. Az első 14 órát Antonija Orlic (CRO) uralta. Ő volt az egyetlen, aki 100 km-t  9 óra alatt (8: 53h) teljesítette. Mögötte 100 km-nél  (9: 04) a dán Stine Rex futott. 100 mérföld után Patrycja Bereznowska (POL)a állt a 3. helyen. 16 óra múlva Stine Rex átvette a vezetést, mivel Orlic nem tudta tartania tempót. 18 óránál  már Bereznowskéé volt az első hely, aki a verseny végéig az élen maradt.

A verseny közepéig a magyar lányok a harmadik helyen álltak. A mieink a német, lengyel,  horvát, és a britt csapattal szemben jól állták a sarat, de a 20. órára kialakult a sorrend, és örülhettünk az 5. helynek. Maráz Zsuzsi 163 km környékén kisebb vérnyomásprobléma miatt kiállásra kényszerült. Sajnos az Ő teljesítménye meghatározó lett volna egy estleges dobogós csapathelyezéshez, de ez most így elmaradt.

Makai Vikinek, Zsuzsi kiállása után már „csak” a pályán maradás, a 24 óra és a csapat minél jobb teljesítése maradt mint motiváció, és ahogy kell, vállalásának megfelelően küzdött a címeres mezért és majd 215 km-t teljesített. Kisháziné Zombory Erika közel 205 km-el zárta a versenyt, mindent megtett, hogy a csapat minél szebb eredménnyel zárjon. Vágó Boglárka 187 km felett hozta a napot, elég sok krízissel küzdött. Köszönet, hogy kitartott így harmadik. embereként – és az 5. helyen zárta a női csapat az Európa bajnokságot.

 

Csatolt dokumentumok: 
Back to Top

Közösségi oldalaink:
© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.