Óriási magyar sikerek a masters világbajnokságon

Szenior bizottság

A lengyelországi Torun városában rendezték meg március végén az atlétikai masters világbajnokságot. Hosszú idő óta a legeredményesebb világverseny volt a magyar érmek számát tekintve, hisz 13 érmet szállított a 43 főből álló magyar szenior csapat, 5 aranyat, 6 ezüstöt, és 2 bronzérmet. Ezzel 23.-ak lettek a magyarok az éremtáblázaton, 82 országból.

Első aranyérmünket Gosztolai Mária (W70) szerezte súlylökésben, fantasztikus, magabiztos versenyzéssel. Ötödik dobása (9.8m) nemcsak győztessé avanzsálta, de hatalmas országos csúcs is lett.

Már világbajnokként a diszkosz körben állva, Gosztolai  Mária (W70) legendás utolsó dobásával méterekkel rávert a mezőnyre, és ismét aranyérmes lett, Malaga után itt Torunban is, diszkoszvetésben.  Eredménye elképesztő: 26.16m.

Másik aranyérmünket Simona Staicu (W45) nyerte 8km-es cross countryn (W45), a sokáig rátapadt ír versenyző annyira felbosszantotta, hogy végül több, mint 100 métert rávert. A hideg, esős idő ellenére, taktikusan versenyzett, ideje: 33:09.

Negyedik aranyérmünket Szirbucz Andrea nyerte, aki a hármasugrás általunk mindenképpen megkoronázott királynője, idén is biztosította helyét a dobogó legfelső fokán, a W45 kategória világbajnoka 11.66 méterre repült.

Negyedik aranyunkat Kurunczi Zoltán rúdugró, (M80!) nyerte, 240 cm-rel. A végén, mikor már egyedül maradt versenyben, megpróbálkozott egy Európa csúcsot érő magassággal, de az sajnos nem sikerült, viszont így is, úgy is világbajnok lett!

Ezüstérmet szerzett kalapácsvetésben a fiatal (Moór László) M35, 50. 37 méterre repült a kalapácsa!

Szintén ezüstérmes lett a már súlylökésben világbajnokként ünnepelt dobófenoménunk, Gosztolai Mária (W70), aki kalapácsvetésben nem kis izgalmakat okozott, végül utolsó dobásával 10.79 méterrel bebiztosította helyét a dobogó második fokán.

Másik ezüstérmesünk, a szenior atlétika legjelentősebb gyaloglója, Bodorkós Horváth Kata (W50) akit egy, az ismeretlenből előbukkanó német versenyző előzött csak meg 3000 m gyaloglásban, eredménye 15:31.71. „Ezüstlányunk” duplázott, hisz ezüstérmet nyert a 10 km gyaloglásban is. Szinte a táv elejétől a végéig magabiztosan gyalogolt a 2. helyen. Technikája még a szabályos, klasszikus, beleköthetetlen, tiszta, szép gyaloglás. Ideje: 54.53 Edzője: Domján Miklós 

Ötödik ezüstérmünket a már világbajnok, olimpikon testnevelő tanár,  Simona Staicu W45 szerezte félmaratonon, hihetetlen idővel: 1.25.25.

Hatodik ezüstérmünket a férfi váltó szerezte, M45-ben. A "kezdőember" a sprinter-docens Dr. Béres Sándor volt, aki már szerzett 200-on egy értékes 5. helyet, most úgy beindította első körben a botot, hogy öröm volt nézni! ! A hatalmas előny kicsit szűkült Lisztóczki János által, hisz a madridi EB bronzérmes testnevelő tanára sérült, így neki minden lépésére figyelni kellett, de nagyon okosan, és biztosan futva, előnnyel adta át a botot Hallósi Zsoltnak, aki hibátlanul vágtázott, 120 méterig növelte a távolságot a spanyolok előtt. Koltai Péter volt a befutó ember. A második kanyar után úgy tűnt, a spanyol megelőzi Koltait, még a toruni kameramann is azt hitte, hogy parádés spanyol győzelem lesz, mert nem a futókat mutatta, hanem a zászlólengető spanyol szurkolótábort. És ekkor egy hatalmas küzdelemnek lehettünk tanúi. A spanyol teljesen ráfutott Péterre, de a magyar fiúnk nem engedte, keményen harcolt az elején megszerzett elsőségért. A másik futamban sajnos jobbat futottak az angolok, így a magyar váltó világbajnoki ezüstérmes lett, 1.36.89-es idővel.

A VB első magyar sikerét Hegedűs Milánnak (M45) köszönhetjük, aki 49.96 méterre repítette gerelyét, amely világbajnoki bronzérmet ért!

Bronzérmes lett, az egyik legnehezebb technikai számban, 60 gáton Mester Miklós is (M60), aki mesterien vette a gátakat, mindössze 9.69 mp alatt! (Tarnócai Éva)

 

Back to Top

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.