Kötelező tananyag a gyermek-atlétikai program!

Elfogadásra került a MASZ által kidolgozott anyag 

Sajtótájékoztatón került ma bejelentésre, hogy a kormány elfogadta a mindennapos testnevelés bevezetésével kapcsolatban készült jelentést. Ennek sarkalatos pontja a MASZ által az illetékes minisztérium részére kidolgozott, - az IAAF Kid’s programjára épülő – gyermek atlétikai program.

A szövetség elmúlt években megkezdett sportágfejlesztési stratégiájának jelentős eredménye a MASZ anyagának elfogadása és már az idén nyártól pedagógus továbbképzések indulnak a program széleskörű megismerésére, alkalmazására.

A Miniszterelnökség közleménye:

A kormány döntött arról, hogy az iskolákban bevezessék a mindennapos testnevelést, amelytől a gyermekek jelenlegi rossz egészségi állapotának jelentős javulása várható.  

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2010-es Az "Iskoláskorú Gyermekek Egészségmagatartása" kutatása szerint a magyar fiatalok -  11, 13 és 15 éves korosztály -  nagy részére jellemző a mozgásszegény életmód és a testképzavar.

A tavaly decemberben elfogadott Nemzeti köznevelési törvény szerint az általános és középiskolákban 2012. szeptember 1-jétől az első, ötödik és kilencedik osztályokban heti öt testnevelés órát kell tartani, majd 2013-tól a teljes alsó tagozaton, illetve felmenő rendszerben a többi évfolyamon is.

A kerettantervek az alsó tagozaton a tananyag alapjául a Nemzetközi Atlétikai Szövetség számos országban kötelezően bevezetett gyermek-atlétikai programját használják fel, melyek gyakorlati bevezetésére a kormány támogatásával már idén nyáron támogatott pedagógus továbbképzések indulnak. A mindennapos testnevelés bevezetéséhez ugyanis megfelelő számú tornateremre, illetve pedagógusra van szükség. A tornatermek építését, felújítását, a testnevelő tanárok képzését, átképzését az Új Széchenyi Terv finanszírozza.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2010-es Az "Iskoláskorú Gyermekek Egészségmagatartása" elnevezésű, nemzetközi kutatása szerint a - 11, 13 és 15 éves - magyar fiatalok leginkább mozgásszegény életmódjukkal, tévéimádatukkal és testképzavaraikkal tűntek ki a felmérésben részt vevő 35 ország, illetve régiójában elő kortársaik közül.

A kutatás szerint a gyerekek jelentős része küszködik súlyproblémával, nő a testtartási rendellenességek száma, csökken a terhelhetőségük. A sport, a mozgás azonban nem csupán népegészségügyi, hanem nevelési kérdés is, mivel jelentős mértékben hozzájárul a személyiségjegyek pozitív irányú változásához, kedvezően hat a tanulási képességekre. A program eredményessége a testnevelő tanárokon is múlik, számítunk a munkájukra.

A kormány kiemelt fontosságot tulajdonít a mindennapos testnevelés bevezetésének, amely ma a már a jövő nemzedékért felelősséget érzők számára nem lehetőség, hanem sürgető kötelesség.  Célunk, hogy a lehető legrövidebb időn belül minden magyar iskolás hetente legalább öt alkalommal a testnevelés órákon sportoljon, felfedezze a mozgás örömét, s egészséges felnőtté váljon.  Miniszterelnökség    Budapest, 2012. június 26.

Gyermek atlétika - Arak Kupa 2012/ml

Back to Top

Közösségi oldalaink:
© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.