Módosul a versenyrendszer, változik a Csapatbajnokság!

A 2021-es esztendőben a versenyzők, edzők és egyesületek számos újítással találkozhattak az atlétikai versenyrendszerben, akár az egyes események lebonyolításában. A legnagyobb változást talán az U16 és U14 korosztályok küzdelmeinek átalakítása jelentette. 2022 is bővelkedni fog az újításokban, módosításokban.

Az Atlétikai Magyar Bajnokság versenyszámai a nemzetközi versenyek gyakorlatára épülő előfutam/selejtező formában kerülnek megrendezésre. Az ügyességi számokban 8 fős döntők kerülnek megrendezésre. Az egyes versenyszámokban a nevezések függvényében mérlegelésre kerül a selejtező/döntő megrendezése.

Változik a Csapatbajnokság lebonyolítása

Akik 2014 óta érdekeltek a csapatbajnoki megmérettetésekben emlékezhetnek rá, hogy a kezdeti időszakban akár három egyesület is kooperálhatott a sikeres közös szereplés érdekében, amely lehetőség az idei évig két csapatra összefogására korlátozódott. Folytatva a tendenciát, a Magyar Atlétikai Szövetség megszünteti a csapatok közös indulásának lehetőségét. Egyúttal a nevezési helyek száma is lecsökken a korábbi 50-ről 35-re.

Rögtön felmerül a kérdés, hogy a megnövekedett csapatszám milyen lebonyolítási rendszert kíván?
A választ a labdajátékokhoz hasonló többdivíziós rendszerben kell keresnünk. 2023-tól első-, második- és harmadik (I., II., III.) csapatbajnoki divíziók jönnek létre, amelyekhez a 2022-es Csapatbajnokság mintegy „kvalifikációs” versenyként is szolgál.

Jövő évben a Csapatbajnokság elődöntői a hagyományos területi felosztásban kerülnek megrendezésre, azonban a döntőbe nem 12, hanem 20 csapat kerül, – a korábbi hat - hat helyett – területenként az első tíz. A döntőben 1-16. helyet megszerző csapatok fogják alkotni a 2023. évi Csapatbajnokság I. Divíziójának mezőnyét, területtől függetlenül.

A II. Divízió tagjai lesznek a döntő 17-20. helyezett csapatai, illetve a 2022. évi elődöntők 11-16. helyezett csapatai is. Minden más csapat a III. Divízióba nevezhet 2023-ban.

Több pontszerző hely az Atlétikai Magyar Ligákban

Az Atlétikai Magyar Liga versenyeken 2022-től nem csak az 1-8. helyezettek, hanem a 9-12. helyezett is kapnak pontot az alábbi új elosztásban:

1. hely = 15 pont                                             5. hely = 8 pont                                9. hely = 4 pont

2. hely = 12 pont                                             6. hely = 7 pont                                10. hely = 3 pont

3. hely = 10 pont                                             7. hely = 6 pont                                11. hely = 2 pont

4. hely = 9 pont                                                8. hely = 5 pont                                12. hely = 1 pont

 

A Szuper Liga versenyek darabszámában is változásokat eszközöltünk. Amely versenyszámokban eddig öt versenylehetőség volt, azokban innentől négy lesz, ahol eddig is 4 vagy 3 lehetőség volt, nem történik változás.

Módosítás az U16 és U14 Területi Bajnokságokon

Az idei évben bevezetett U16 és U14 Területi Bajnokságok versenyei alapján leszűrt tanulságok nyomán a következő változásokat eszközöltük a területi felosztásban: a korábbi 4 terület (Északkelet, Északnyugat, Délkelet, Délnyugat) helyett csak 3 területi egység (Kelet, Nyugat és Centrum) területek jönnek létre sportszakmai, továbbá társadalom- és közlekedésföldrajzi, szempontok együttes figyelembevételével.

  • Keleti terület: Pest megyében a Duna bal partján fekvő települések; Heves megye; Borsod-Abaúj-Zemplén megye; Szabolcs-Szatmár-Bereg megye; Hajdú-Bihar megye; Jász-Nagykun-Szolnok megye; Csongrád-Csanád megye; Békés megye
  • Nyugati terület: Komárom-Esztergom megye; Győr-Moson-Sopron megye; Vas megye; Zala megye; Veszprém megye; Somogy megye; Fejér megye
  • Centrum terület: Budapest; Pest megyében a Duna jobb partján fekvő települések; Tolna megye; Baranya megye; Bács-Kiskun megye, Nógrád megye

Az U16 Atlétikai Magyar Bajnokság mezőnyébe az alábbiak szerint kvalifikálhatnak a versenyzők:

  • ranglisták 1-8 helyezettjei automatikusan (8 fő)
  • régiós versenyek rangsorának győztesei automatikusan (3 fő)
  • régiós versenyek rangsorának további helyezettjei maximum 24 indulóig a bajnokságon (min. 12 fő)

A régiós versenyek rangsorán elfoglalt helyezések legalább 2 verseny eredményének átlagából kerülnek meghatározásra. Versenyszámonként egy, összesen 4 szabadkártya adható, illetve, amennyiben a területi győztesek egyben a ranglista alapján is meghívásra kerülnek, úgy a régiós verseny további helyezettjei kerülnek meghívásra.

A legfiatalabb bajnoki korosztály számára szeptemberi dátummal meghirdetésre kerül a korábbi Serdülő CSB mintájára az U14 Csapatbajnokság, melyen egyéni versenyszámokban elért helyezések alapján kerül megállapításra az egyesületek közötti sorrend. Az U14-es CSB-n minimum 8 fő, nemenként legalább 3 fő indulása szükséges. Egy versenyző 2 egyéni versenyszámban és egy váltóban indulhat.

Az U14-es korosztály összetett (4 próba) versenyszámai az alábbiakban módosulnak:

Fedett pálya:

  • A variáció:          60m gát-távolugrás-súlylökés-1000m
  • B variáció:          60m-magasugrás-súlylökés-300m
  • C variáció:           60m-rúdugrás-súlylökés-ötösugrás
  • D variáció:          ötösugrás-súlylökés-diszkoszvetés-kalapácsvetés

Szabadtér:

  • A variáció:          80m-ötösugrás-gerelyhajítás-800m
  • B variáció:          80m gát-távolugrás-gerelyhajítás-magasugrás/rúdugrás
  • C variáció:           60m-súlylökés-diszkoszvetés-kalapácsvetés/gerelyhajítás

A lányok gátmagassága 68cm, a fiúké 76cm.

Az ötösugrás lendületszerzés hossza az U16-os korosztálynál 12 és 13 m-re módosul.

Back to Top

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.