Hírek külföldről

Megdőlt a világ legjobb szabadtéri rúdugró eredménye a római Gyémánt Liga versenyen!

Armand “Mondo” Duplantis 2020. szeptember 17-én, Rómában megdöntötte Szergej Bubka 1994-ben felállított 6.14 méteres, akkor világcsúcsnak számító eredményét. Egészen pontosan fogalmazva a valaha volt legnagyobb szabadtéri ugrást mutatta be, hiszen rúdugrásban a Nemzetközi Atlétikai Szövetség hivatalos világrekordként tartja számon a fedett pályás eredményt, amennyiben az jobb, mint a szabadtéri. A tegnapi estét megelőzően 13 alkalommal próbálkozott 6.15 méteres ugrással.

26 éve nem ugrott senki ilyen magasra szabadtéren

A Lausanne-i Place de l’Europe adott otthont a Gyémánt Liga női és férfi rúdugró versenyeinek. Ez utóbbi, két illusztris résztvevőjének, Armand Duplantis-nak és Sam Kendricks-nek a kiváló versenyét hozta. Egy ponton úgy tűnhetett, a verseny soha nem fog befejeződni, hiszen mindketten elsőre teljesítettek számos egymást követő magasságot.

Halász Bence 78.18 métere és Szögi István 3:40.73-as ideje egyaránt második helyet ért

Chorzówban, a 66. ORLEN Janusz Kusociński emlékversenyen négy magyar atléta is megmérette magát az erős nemzetközi mezőnyben augusztus 25-én. A World Athletics Continental Tour Silver sorozatába tartozó versenyen a kalapácsvetés számban 80.09 méteres dobásával győztes Wojciech Nowicki mögött végzett Halász Bence 78.18 méteres eredménnyel, amivel azonban 13 centiméterrel túldobta másik lengyel vetélytársát: Pawel Fajdeket.

Európa-csúcs a stockholmi Gyémánt Liga versenyen

2020. augusztus 23-án a Wanda Gyémánt Liga versenysorozat állomását rendezték meg Stockholmban, amelyen Karsten Warholm a világ valaha volt második legjobb 400 méteres gátfutó eredményét érte el.

Kozák Luca olimpiai szintidőn belül ért célba Turkuban!

A World Athletics Continental Tour Gold versenysorozatának első állomásán a Paavo Nurmi Games-en négy magyar atléta is részt tudott venni, összesen három különböző versenyszámban. A nap kiemelkedő magyar eredményét Kozák Luca hozta, aki 12.83 másodperces egyéni csúcsot ért el 100 méteres gátfutásban, ami egy századmásodperccel jobb, mint az olimpiára automatikus kvalifikációs szintnek meghatározott idő, ám sajnos a WA korábbi döntése értelmében december 1-jéig szünetel a szintteljesítés.

Halász Bence Európa legjobb férfi atlétája júliusban!

Az Európai Atlétikai Szövetség Facebook-oldalán meghirdetett közönségszavazáson július hónap legjobb európai férfi atlétájának választották Halász Bencét, a Dobó SE versenyzőjét, kiváló kalapácsvetőnket. Németh Zsolt és Németh László tanítványa júliusban három versenyen is 78 méter feletti eredményt tudott elérni, majd mint az ismert, augusztus 9-én a 125. Atlétikai Magyar Bajnokságon 79.88 méterrel lett országos bajnok.

Július hónap legjobb európai atlétanőjének a szlovén Marusa Mismas-t szavazták meg.

Olimpiai bajnokunk is elkezdte az idényt

Egyre több atlétánk indul immár hét közben is és külföldön, ezen a szerdán a Dobó SE teljes felnőtt kontingense kelt útra Csehországba, ahol a 91 727 lakosú Pardubicében, a világ egyik leghíresebb lóversenyének városában versenyzett szerda délután, illetve kora este, mintegy felvezetésként a 12. Németh Pál-emléknapra, amelyet szombaton rendeznek Szombathelyen.

Még sincs új világcsúcs férfi 200 méteren

Azért ez felkavarta a világot. Mármint az atlétika világát. Mármint az a néhány perc, amíg úgy tűnt, lehet, hogy a férfi 200 méteres síkfutás új világcsúcsa 18.90, vagyis kevesebb, mint 19 másodperc. Noah Lyles futotta ezt az időt az egyesült államokbeli (floridai) Bradentonban, ám igazából az idei zürichi Gyémánt Liga-verseny keretében, amely Inspiration Games néven zajlott a maga furcsa, kusza műsorával, az új normalitás szerint egyszerre több helyen, nézőkkel leginkább csak a televíziók képernyője, számítógépek, laptopok monitora előtt.

Svein Arne Hansen emlékére

Nem ez eddig a legjobb évünk, ezzel aligha száll vitába bárki is. De félre az óvatoskodással: kifejezetten rossz, kifejezetten szomorú esztendőt él a világ: eleinte "csak" a globális felmelegedés adott okot a köz aggodalmára, aztán jött a koronavírus, és mindent vitt. Az első számú beszédtéma titulusa mellett atlétikában – csak hogy azért ne kanyarodjunk túl messzire – megannyi kisebb verseny mellett a fedettpályás világbajnokságot, a dobó Európa-kupát, a felnőtt és az U18-as Európa-bajnokságot... És sajnos sok munkahelyet, de ami a legfájdalmasabb, sok életet is.

Lehetetlen viadal, lehetetlen rekordok

Kicsit szürreális volt ez így. Nézők nem voltak – csak műnézők papírtáblákon, ahogy idehaza is láthattuk például  Fradi-meccseken –, versenyzők sem túl sokan, és hogy tetézzük, olyan résztvevők is akadtak, akik jelen sem voltak a verseny helyszínén. Hát ez volt az Impossible Games, a Lehetetlen Játékok, az oslói Gyémánt Liga-verseny idei kiadása.

Oldalak

Back to Top

Közösségi oldalaink:
© 2020 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.