ARAK AKTÍV külső szemmel

Scheidler Géza Kölyök Atlétika országos koordinátor  írása

Példa értékű atléta bázist teremtő programot hívott életre az ARAK, székesfehérvári iskolák bevonásával. A szombati nagy döntőre, mint a Kölyök Atlétikai Program országos koordinátora kaptam meghívást és öröm volt részt venni a várost megmozgató és lendületbe hozó eseményen. A példaérték kifejezést a szó szoros értelmében értelmezem.

Hirt Károly elnök úr részletesen elmesélte szombati látogatásomon a program kialakulást, működésének alappilléreit. A város igen gazdag sportélettel rendelkezik, tradicionális sportágak, komoly városi és TAO-s támogatással igyekszenek bevonni a fiatalokat egyesületi, szakosztályi tevékenységükbe. Tudjuk, hogy egy populáción belül az ügyes, tehetséges gyerekek száma korlátozott és az igen jó képességűek több sportágban is eredményesek tudnak lenni.

Az ARAK AKTÍV programsorozat nem csak színes feladataival, látványos és élvezetes versenyrendezéssel segíti az egyesület utánpótlását, kiválasztását. Azáltal, hogy a média igen nagy figyelemmel kíséri a rendezvényt, a város központi eseményévé vált, ahol az iskoláknak presztízst jelent a részvétel és megjelenés. Az atlétika mozgásanyaga, mint az AKTÍV programban is látszik, alkalmas arra, hogy 1-2 óra alatt megfelelő versenylehetőséget jelentsen több száz gyermeknek is egy időben. Ez sok sportág számára csak egész napos rendezvény keretében sikerülhet. A média szempontjából így a program igen jól „eladható”, a mintaszerű precíz lebonyolítás pedig még fogyaszthatóbbá teszi az eseményt.

Mindenképp javaslom, a programmal való mélyebb megismerkedést főként azoknak a városokban működő egyesületeknek, szakosztályoknak, ahol több általános iskola is van és versenyben vannak a tanulók megszólítására. A beiskolázási tevékenységben remek alkalom a bemutatkozásra egy-egy hasonló rendezvény.

Az ARAK AKTÍV teljesen önállóan szervezett versenyforma, mely sok elemében összecseng a Kölyök Atlétika programjával, de vannak eltérő elemek is. Fontosnak tartom kiemelni, mikor a Kölyök Atlétikáról beszélünk, hogy a IAAF-től adaptált programunk nem zárt rendszer. Szabadon bővíthető, kiegészíthető a helyi gyakorlathoz, lehetőségekhez igazodva.

A székesfehérvári kezdeményezés jó példa minderre és ez az elem is nagy mértékben segítheti az akadémia versenyzőkkel való megtöltését. Scheidler Géza KA országos koordinátor      Beszámoló az eseményről

Arak Aktív_201511_szfv_hu

fotó: Simon Erika/szekesfehervar.hu

Back to Top

Közösségi oldalaink:
© 2021 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.