Fókuszban 2008: Németh Pál és Csoma Ferenc

 Németh Pál 2007 OszakaAz „Év Edzője” kitüntetést a Magyar Atlétikai Szövetségtől 2008 – ban (is) az évtizedek óta világszínvonalon dolgozó Németh Pál kapta. A méltán elismert edző – akinek kiemelkedő eredményeket elért tanítványait nem kell bemutatni és aki mestere az immár olimpiai ezüstérmes kalapácsvető Pars Krisztiánnak is – az év végi ünnepeket Szombathelyen, családi körben töltötte. - Hogyan érzi magát? - Többféleképpen - hangzott a tömör válasz. - Az unokákkal töltött napoknak örültem, de egészségileg nem a legjobban. Rengeteg a bajom, kórházi kezelések után, között és előtt vagyok, de alapvetően egy kicsit jobban, mint korábban. Az viszont sok mindent elmond az állapotomról, hogy egyhuzamban még egy igen rövid távot sem tudok folyamatosan megtenni. Nem is tudom, mi lenne, ha egyszer elromlana a lift a házunkban. A negyedik emeletre talán órákba is beletelne, míg felkapaszkodnék... - Ha tanítványa ezüstérmére gondol, csak jobb a kedve?   - Annak örültem volna igazán, ha ezt ott, a pályán, a verseny után, a dobogóra felállva kaphatta volna meg. Azért utaztam el a világ végére, mert arra számítottam, hogy olimpiai bajnok lesz. Ám hiába dobott nagyon jó sorozatot, a kiugró kísérlet hiányzott belőle.

- Azért elégedett? - Csak részben, hiszen ő az eddig elért eredményeinél sokkal többre is képes lehetne. A következetes munkavégzésben még bőven vannak tartalékai. Ha végre elszánja magát, és maradéktalanul elvégzi, amit kérek tőle, már 2009-ben világbajnok lehet.S ami ennél sokkal fontosabb: méterekkel előzhetné meg eddigi önmagát.

*********************************************************

Csoma Ferenc 2008 LJ up. edzője2008 – ban az „Év Legjobb Utánpótlás Edzője” címet az immár harminc esztendeje eredményesen dolgozó Csoma Ferenc mesteredző (UTE) érdemelte ki- 1979-ben Győrben kezdtem atlétákkal foglalkozni, ahonnan 1986-ban az akkori Újpesti Dózsa csábításának engedve jöttem a fővárosba - mesélte edzői pályafutásáról a kitüntetett. - Nyolc évig főállásúként foglalkoztam a rám bízottakkal, de 1994-ben visszatértem a mérnöki pályára, s azóta csak délutánonként irányíthatom a futóimat. - Akik között számosan igen szép sikereket értek el pályafutásuk során. - A legtöbbre Káldy Zoltán vitte, ő az afrikai hosszútávfutók között igen előkelő 11. helyet is tudott szerezni olimpián, világbajnokságon pedig volt tizenkettedik is. Mindmáig ő tartja a magyar rekordot tízezer méteren. Szerencsére mellette még elég szép felsorolást tudok adni az eredményes tanítványaimról. Így Ágoston Zita, Banai Róbert, Rácz Katalin, Kliszek Tamás, Baier Tibor és Holba Zoltán neve is feltétlenül ide kívánkozik. - A legutóbbi években sem szakadt meg versenyzőinek szép sorozata.- Ennek az időszaknak a legjobbjaiként Papp Krisztinát, Teveli Petrát és Erdélyi Zsófiát kell említenem, de 2009-ben remélem, már sokat fogunk hallani Szemeti Péterről és Bárány Andrásról is. Péter az u23-as Eb mellett a fedett pályás idényre is keményen készül, ahol 1500 méteren áll majd rajthoz, míg András a junior EB-n tízezer méteren próbál szerencsét. ( Az összeállítás Jocha Károly Sportfórumban   megjelent írásai alapján készült.)

 Németh P és Csoma F az év edzői 2008

Back to Top

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.