Mezei EB Brüsszelben

Minczér A mezei ob 08Az ünnepek előtt a futókra még vár egy nagy feladat. A mezei futó Európa bajnokság. Kemény verseny. Sok induló. Összetalálkozik  800-tól 10000-ig mindenki. Általában nehéz pályák. A világversenyeken teljes afrikai henger. Jól gondolta az európai szövetség, hogy adjon motivációt, sikerélményt a kontinens futóinak is. Ne csökkenjen vészesen a közép- és hosszútávfutók létszáma az öreg földrészen. A zászlóbontás 1994-ben meg is történt: az EAA  az angliai Alnwickben megrendezte az első mezei futó Európa bajnokságot ! Sikere volt és idén december 14.-én már 15. alkalommal szólítják a rajtvonalhoz a mezei hadakat. A helyszín Brüsszel, amely ezen a nyáron vette át a rendező város szerepét a bizonytalan időjárási körülményektől fenyegetett, szintén belga Oostendétől.

A magyar futók rendszeres résztvevői az európai mezeinek, eddig kiemelkedő egyéni és szolid csapateredményekkel. Egyéniben imponáló a statisztika: az elmúlt bajnokságok mérlege öt első hely és egy harmadik! Az Európa bajnokok sorát  Szentgyörgyi Katalin nyitotta: 1998-ban junior-, majd két év múlva felnőtt bajnoki címet szerzett. 2004-ben kezdődött a Bene Barna korszak, aki két junior, majd egy u23 győzelemmel egymás után háromszor állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára! Bronz érmünket a kiváló  futóatléta Kálovics Anikó szerezte, aki 2003-ban igen rangos mezőnyben szerezte meg a harmadik helyet.

Az idei szezonzáró Európa bajnokságon három fiatal képviseli színeinket ( remélve, hogy  a reptéri sztrájk nem szól közbe) Csoma Ferenc szakági edző vezetésével az u23 versenyen induló Minczér Albert valamint Kácser Zita  és a juniorok között rajthoz álló Bárány András veszi fel a küzdelmet Európa hasonló korú legjobbjaival. A  vasárnapi programban 11,50 h-kor indulnak junior fiúk (6 km -102 nevezés), 12,35 - kor az u23 korú nők (6,0 km - 72) és utánuk 13,20 h-kor a hasonló korcsoportú férfiak (8,0 km - 94).
Az előnevezések alapján a brüsszeli Laken Parkban megrendezésre kerülő versenyszámokban 32 ország atlétái  állnak rajthoz.  Az eredmények az EA honlapján nyomon követhetők
mezei ob 2008

Back to Top

Közösségi oldalaink:
© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.