Táplálkozási szabályok a jó versenyzés érdekében
A verseny előtt:Mindenképp emlékezz arra, hogy legalább 3 órának el kell telnie az utolsó étkezésed és a verseny között. Ha valami könnyűt ettél, vagy olyat, amit a szervezeted könnyen megemészt, akkor ezt az időt lecsökkentheted 1,5 órára. A verseny előtti 3 napban az étrendedben normál mennyiségben szerepeljen fehérje, zsír kis mennyiségben szénhidrát pedig nagy mennyiségben.Néhány példa ételekre, amik gazdagok szénhidrátban:- rizs- friss gyümölcsök- tészta- aszalt gyümölcsök- zöldségek- gabonafélék- müzli szelet stb.A hidratációt illetően, a verseny előtt kortyolgass el 1 liter vizet úgy, hogy a verseny előtt 1 órával fejezd be.
A verseny alatt:Igyál 15-20 percenként 150-200 ml folyadékot, ami lehetőség szerint ne legyen meleg.A versenyt követően:A verseny utáni első 20 percben kezd el pótolni az elvesztett folyadékot és szénhidrátot.A versenyt követő étkezés során olyan ételt kell enned, aminek alacsony a zsír-és fehérje tartalma, de gazdag szénhidrátban. Ilyenek például: a tészta, a rizs, a tojás, az alacsony zsírtartalmú sajtok, a gyümölcsök, zöldségek, a tejes desszertek stb.Fontos, hogy az ételek elkészítése során olyan egyszerű módszereket alkalmazz, mint például a főzés és a párolás.Az elvesztett folyadékok pótlásával kapcsolatosan a versenyt követően rögtön el lehet kezdeni inni, a mennyiséget pedig az adott egyénhez kell igazítani.A vizet lehet glükózt és elektrolitokat tartalmazó sportitallal helyettesíteni.Forrás: www.atletismoweb.com