Tokajival a magasba

Egészségünkre !Hungaricum a javából !  A legújabb kutatások szerint a tokaji bor teljesítmény javító hatása a sportban már több mint 100 éves múltra tekinthet vissza !  És itt nemcsak a jókedv fokozására, a hangulat emelésére, és az egyedülálló ízek, illatok élvezetére kell gondolni. Sportoló elődeink között voltak, akik  esküdtek arra, hogy a komoly edzések mellett egy-egy korty ( vagy több ? ) tokaji segít a jobb eredmény elérésében !

A Németországban élő Frank Strzyzewski úr felhívta az atlétikai szövetség figyelmét, hogy a tokaji bor kultúrtörténeti kutatása közben egy különleges információra bukkant :a „The Complete Book of the Olympics”  című, 1984-ben megjelent könyv 72. oldalán  olvasható egy érdekes , magyar vonatkozású feljegyzés. A David Wallechinsky által jegyzett olimpia történeti mű a következőket írja:

 „Gönczy Lajos magyar magasugró az 1904-es St. Louis olimpiára hozott néhány palack tokaji bort, mint erősítöszert, amit az ugrások között szokott fogyasztani. A bort verseny közben  nem engedték meg neki és a végén negyedik lett. Borral állítólag magasabbra tudott ugrani.”

A levél írója kérdezi a szövetségtől – és ez úton a masz.hu is kérdezi olvasóitól -, hogy a tokaji bor ilyen irányú használatáról tudunk-e többet, vagy esetleg más atléták is próbálkoztak-e tokaji borral a versenyeken ?

A következő cikkben is lehet olvasni erről az esetről:www.americanheritage.com/articles/magazine/ah/1988/4/1988_4_39.shtml
( A mi nemes nedűnk védelme megkívánja, hogy  hírügynökségekre hagyatkozva közöljük: az idei lausanne-i szuper GP-n illumináltan versenyző orosz magasugró vodkával próbálkozott !)

 

Erdőbényei szőlők - Tokaj

Gönczy Lajos
a BEAC szineiben versenyző magasugró az úgynevezett magyar stílussal – szemben nekifutva, a léc felett háthomorítással (!) – évekig sikeresen szerepelt a nemzetközi versenyeken és 182 cm-t ért el (1904). 
Az 1900 – as olimpián bronzérmet szerzett, 1904 – ben negyedik volt. Kétszer nyert bajnokságot, négyszer javított országos csúcsot. Az I. világháborúban elesett. ( Forrás: 100 év atlétika)

Gönczy Lajos 1900 olimpia 3.jpg

Back to Top

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.