Amit a sportorvosi vizsgálatokról tudni kell

diagramÖsszhangban a nemzetközi irányelvekkel

A hazai gyakorlat szerint 1952 óta kötelező a versenyszerűen sportolók részére a sportorvosi vizsgálat.

A jelenlegi szabályozás szerint 18 év alatt évente 2 alkalommal, 18 év felett pedig egyszer egy évben. A vizsgálatok részletes és kötelezően elvégzendő előírását a Sportegészségügyi Szakmai Kollégium 2005-ben kiadott irányelvei tartalmazzák.

Ennek értelmében kérdőíves adatfelvétel (családi és egyéni kórelőzmények) után laboratóriumi, fizikális és 12 elvezetéses EKG, illetve ortopédiai szakvizsgálat történik minden sportolónál, majd sportágtól függően egyéb szakvizsgálatok elvégzésére (pl. szemészet, fülészet, ideggyógyászat, stb.) kerül sor.

Dr.Berkes IstvánA magyar sportközvélemény megfelelő tájékoztatása érdekében a mob.hu röviden ismertette a Prof.dr. Berkes István főorvos, a MOB orvosi bizottságának vezetője és a Dr. Jákó Péter egyetemi docens, a Magyar Sportorvos Társaság Oktatási és Tudományos Bizottság elnöke által felvázolt képet a sportorvosi szűrővizsgálatok nemzetközi és hazai gyakorlatáról.

Valamennyi ajánlásban a sportorvosi vizsgálatok két fő összetevője  a kórelőzmények gondos feltérképezése – mind a család, mind az egyén vonatkozásában - , valamint az alapos fizikális vizsgálat. Esetleges további vizsgálatokra ezek alapján kerülhet sor, bár egyre inkább – főleg Európában - ajánlják a 12 elvezetéses EKG elvégzését is. A vizsgálatokat általában évente-két évente javasolják elvégezni.

A hazai gyakorlat nem csak minden részletében megegyezik a nemzetközileg ajánlott irányelvekkel, de bizonyos vonatkozásokban annál szigorúbb és szabályozottabb is.Egyes, az orvosi szakirodalomban megjelent közlemények vitatják a sportorvosi szűrővizsgálatok hatékonyságát, A szívhangsúlyozva azt, hogy a kockázatokat teljesen kizárni soha sem lehetséges, mégis megállapítható, hogy a sportolás közbeni hirtelen szívhalál megelőzésének a leghatékonyabb eszköze az alapos sportorvosi vizsgálat.

A sportolók alkalmassági és időszakos ellenőrző vizsgálatával   - írja Prof.dr Berkes István főorvos, a MOB orvosi bizottságának vezetője -  számtalan közlemény foglalkozik, amelyek tudományos kritériumoknak megfelelően értékelik ezek hatékonyságát. Számos állásfoglalás és irányelv is megfogalmazódott ebben a tárgyban, amelyek közül kiemelhető az Amerikai Kardiológus Társaság ajánlása, az  Európai Kardiológus Társaság javaslata, valamint az Amerikai Családorvos, Gyermekorvos, Sportorvos, Ortopéd Társaságok közös irányelve sportolók szűrővizsgálatára vonatkozóan.

A témával kapcsolatos álláspont  ennél jóval részletesebben megtalálható a Sportorvosi Szemle ez évi 1. számában közölt tanulmányban, amelynek szerzője Dr. Jákó Péter egyetemi docens, a  Magyar Sportorvos Társaság Oktatási és Tudományos Bizottság elnöke.

Forrás: mob.hu

Vizsgálat beérkezés után/ 50 gyal. Diniz - Gyügy 09

Back to Top

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.