Az IAAF edzőképző rendszer első képesített magyar előadói

El Hebil Abdel Malek - IAAFTizenkét felhatalmazott edző

Kemény, feszített tempójú öt napon van túl az a 12 testnevelő-edző kolléga, aki részt vehetett a NUSI és az IAAF támogatásával megrendezett első magyarországi CECS képzési rendszerben.Az öt nap alatt rengeteg új, más szemléletű információt kaptak elsősorban a gyermek atlétika témakörében, de komoly hangsúlyt kapott az atlétikai alapképzés is.Ismereteket szerezhettek arról, hogy – bármilyen meglepő – az IAAF számára nem csupán a TOP atlétika a fontos, hanem már évekkel ezelőtt felismerte a szervezet a sportág életben maradásához nélkülözhetetlen

gyermek atlétika fontosságát. Ennek köszönhetően egy nemzetközi szakértői csapat kidolgozott egy olyan képzési és versenyrendszert, mely tudatosan az új, un. „Y” generáció (1990 után született gyermekek) modern igényeihez igazodik. Komoly pszichológiai és szociológiai tanulmányokra építkezve a 6-15 éves korosztályok részére különböző felépítményű, de egységesen csapat versenyeket ajánlanak.

Edzőképzés - 2009

És hogy miért fontos a gyermek atlétika az IAAF számára? Mert felismerte, hogy:- a legtöbb országban a gyermek korosztály részére nincs szervezett atlétikai élet;- ahol van, ott is idő előtt megjelenik a specializáció;- többnyire rosszak a feltételek és a szer készlet;- a modern életformának „köszönhetően” a fizikai képességek fejlődése negatív tendenciát mutat;- az atlétika alapvetően nehéz és unalmas sport a gyermekek számára.

Az öt nap alatt volt módunk egy rögtönzött, közel 50 fős, IAAF rendszerű gyermekversenyt testközelből megtapasztalni, ahol világossá vált számunkra, hogy lehet ezt másként is csinálni.

Gyermek gyakorlatokBemutató

A gyermek atlétika mellett a 13-15 éves korosztály alapképzéséről is sok szó esett elméletben és gyakorlatban egyaránt. Komoly tudományos hátterű előadásokat hallgathattunk az edzői munka szerepeiről, pl. a kommunikáció fontosságáról. (Tudatosult az valaha bennünk, hogy pl. az edző-versenyző közötti kommunikációnak 70%-a nem verbális kommunikáció? Hogy ennek a 70%-nak az 50%-a nem tudatos módon történik? Hogy a fennmaradó 30 százaléknyi verbális kommunikációnak mindössze 12%-a kerül megértésre?)

Az öt napos kurzust elméleti és gyakorlati vizsgával zárták a hallgatók, ami után személyes értékelést követően, megkapták a felhatalmazást az IAAF-től, a megismert rendszer és anyag különböző szintű oktatására. A résztvevőknek ezúton is gratulálunk a mindenki várakozását meghaladó elvárásokhoz való alkalmazkodáshoz és teljesítményekhez. Igazán büszkék lehetünk Rájuk mindannyian.

Gyermekatlétika

Köszönet El Hebil Abdel Malek kollégának (IAAF), aki egyedül csinálta végig a kurzust és Dévényi Jutkának, aki szintén egyedül fordította végig az öt napot szinkronban.

A nagy kérdés már csak az, hogyan lesz lehetőségünk és anyagi erőnk a rendszer minél szélesebb körű bevezetéséhez, amivel mind a gyerekek, mind az atlétika csak nyerhetne. Minden erőnkkel azon leszünk, hogy ebből minél többet megvalósíthassunk.

A 12   IAAF felhatalmazott:

Bakosiné Szenczi Erika, Bartók Margit, Berecz Lajos, Farkas Roland, Friedmanszkiné Mohácsi Éva, Kovács Réka,  László István. Öhlbaum Zoltánné, Scheidler Géza, Scherer Tamás, Vaskó Zoltán, Vaszkán Gábor

Az IAAF News a magyarországi tanfolyamról

A tizenkét boldog edző és az előadó - 2009

 

Back to Top

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.