Berlin előtt

BerlinoBeszélgetés Dornbach Ildikó szakmai igazgatóval

masz.hu.- - Amikor az idei Szakmai program készült, milyen létszám elképzelések és szakmai elvárások vezették a tervezést ?Dornbach Ildikó szakmai igazgató: - 2008 novemberében, az első előkészületek során, amikor számba vettem a potenciális versenyzőket, bizony jóval nagyobb számú csapatra gondoltam. Azt gondoltam, hogy közel 20 fős csapatunk lehet az augusztusi VB-on. Négy meghatározó emberben gondolkodtam (Pars, Kővágó, Fazekas, Máté) és úgy éreztem, hogy az éppen kijutni képes versenyzők száma magasabb lesz.

Bár tudjuk, hogy a csapat eredményességét nem Ők határozzák meg, mégis fontosnak érzem, különösen a fiatal korosztályokban. Generációs őrségváltás zajlik ezekben az években és nem mindegy, hogy a fiatalok milyen ritmusban tudnak betörni a nemzetközi felnőtt mezőnybe.

Az idei realitások ellenére nem vagyok elkeseredett, mert látom az utánpótlást és türelmes vagyok.Pars KrisztiánMeg kell jegyeznem, hogy idén is lehetett volna nagyobb csapatunk, hiszen tavalyról jó néhány versenyzőnek volt szintje, tehát nevezhető lett volna, azonban az IAAF-nek ezt a lehetőségét csak nagyon kivételes esetekben szeretném igénybe venni.

Úgy vélem, hogy aki az adott évben nem tudja teljesíteni a kvalifikációs követelményeket, annak nincs helye az adott világversenyen. Az atlétika munka és teljesítmény alapú sportág, itt nem lehet csak úgy helyezéseket találni. Továbbá nagyon fontosnak tartom, hogy a saját közösségünkön belül meg tudjuk őrizni az egymáshoz viszonyított értékrendet. Így lesz az idei csapat 11 fős.

masz.hu: -  Hogyan készültek a jelöltek az év folyamán ? Dornbach Ildikó szakmai igazgatóD.I:- A legkülönbözőbb módokon, de rendkívüli elszántsággal. Voltak, akiknek sérülésekkel kellett megküzdeni volt, hogy betegségek tették tönkre a több hónapos munkát, de akadtak szerencsére olyanok is, akik töretlen lendülettel tudtak dolgozni. Mint tudjuk, 2008 őszétől ismét szakági rendszerben kezdtük el a kerettagokkal és meghívottakkal a felkészülést.

Nem reméltem hirtelen és átütő sikereket, a nehézségek mellett jó volt látni, ahogy alakult a rendszer és ahogy adni tudott nem egy versenyzőnek. Olyanoknak is akik most tagjai a VB csapatnak és olyanoknak is, akik tagjai lesznek a jövő csapatainak.A meghatározó versenyzőink többnyire saját, sok éve jól bejáratott rendszerüket alkalmazva készültek példaértékű odaadással.

Ezért is fájó, hogy a négy meghatározó versenyzőnk közül a két diszkoszvetőnk, előbb Máté Gábor, majd néhány hónappal később Fazekas Robert a felkészülés során olyan súlyos sérüléseket szenvedtek, melyek lehetetlenné tették VB szereplésüket. Így a reálisan pontszerzésre esélyes versenyzőink száma megfeleződött.

masz.hu:- Az utazó csapat az OB után kihirdetésre került, milyen út vezetett odáig?D.I:”- A kora tavaszi időszak az utcai számok szintteljesítési időszaka volt. Czukor Zoltán került legközelebb a szinthez 50 km-es gyaloglásban, de Ő ebben a szezonban – az esélyeket reálisan felmérve - a még hosszabb távok irányába mozdul. A pálya szezon május végétől Kővágó Zoltánkínált lehetőségeket, amivel sokan már az első versenyek alkalmával éltek is. Dobóink többsége kiváló eredményeket ért el már az első versenyeken (Pars, Kürthy, Kővágó, Orbán), de formájukat nem vesztették a nyár folyamán sem.

Voltak akiknek a kiemelt nemzetközi versenyek adtak alkalmat a szintteljesítésre, mint Márton Anita az U23 EB-n, vagy Szabó Attila az Universiadén.

A menedzserek munkáját dicséri az a tény, hogy a középtávfutóink mind a négyen (Kazi Tamás, Minczér Albert, Tóth Lívia, Papp Krisztina) nemzetközi mezőnyben érhették el a kiváló eredményeket, de ide sorolhatjuk Kiss Danit is, aki június közepén az első versenyén már szenzációs „A” szintet futott Ostravában, nem rossz mezőnyt utasítva maga mögé.

Egyedül Olteán Csongor húzta az utolsó pillanatig a csapatba kerülést. Ugyan már a júniusi Csapat EB-n is kiválóan dobott, stabilan versenyzett ebben az idényben, de a nagy dobást az Országos Bajnokságra tartogatta.Kürthy Lajos12 versenyzőről beszéltem, azonban csak 11-en utaznak a VB-re.

Ennek oka, hogy Minczér Albert június eleji kiváló szintfutása után sajnos elhúzódó achilles problémával küzdött, aminek következtében nem tudta azt az intenzitású munkát végezn,i amit kellett volna. Megpróbálta, de nem sikerült arra az állapotra visszahozni önmagát.

Példaértékű, bölcs döntést hoztak edzőjével, amikor a visszalépés mellett döntöttek. Pedig elképzelhetjük, hogy milyen nehéz lehet ez egy olyan párosnak, amely az első VB-jére készül. A csapatban egy versenyző – Papp Krisztina – szerepel, aki az idén még csak megközelítette a szintet. Ő azért kapott bizalmat, mert a téli betegeskedés, sérülés után most kezdi utolérni önmagát, egyértelműen javuló tendenciát mutat legutóbbi nemzetközi szerepléseivel és tudjuk róla, hogy képességei és korábbi teljesítményei alapján Európa élmezőnyéhez tartozó futó. Ezt a hitét szerettem volna megerősíteni a bizalommal.

Kiss Dánielmasz.hu.- Mi várható Berlinben a csapattagoktól ?D.I:- A két húzó emberünk Pars Krisztián és Kővágó Zoli. Krisztiánt dobogóra várjuk, Zolit hatba. (Itt szeretném megjegyezni, hogy nem csak aranyéremben méretik meg a siker, ahogy azt a média mostanság emlegeti.) Kürthy Lajosnak valószínűleg 20m felett kell dobnia a selejtezőben, ha döntőbe akar jutni. Képes rá. Orbán Éva meglepetést okozhat, Kiss Daniban benne van egy vastag egyéni csúcs, az az elődöntőbe biztosan elég, aztán majd meglátjuk.

Kazi Tamást bármire képesnek tartom, de ne felejtsük el, hogy világverseny rutinja még egyáltalán nincsen. A „buta”  taktikai versenyekhez, ami az előfutamok nagy részét jellemzi, nem árt, ha van rutin, de az Ő szíve hatalmas. A többiektől azt várom, hogy versenyezzenek okosan, bátran és boldogan és akkor ott lesznek az idei legjobbjaik körül, Kazi Tamáshogy az mire lesz elég, azt majd meglátjuk.

Márton Anitának, mint a legfiatalabb csapattagnak azt kívánom, hogy legyen büszke arra, hogy kivívta a kvalifikációt, élvezze minden percét a VB versenyének és használja ki az alkalmat egy újabb jó eredményre, minden elvárás nélkül.

masz.hu:- Mivel lenne elégedett a kapitány ?D.I:- Ha a fent elmondottak 70 %-a bejönne.

masz.hu:- Mit várható nemzetközi szinten ?D.I:- Az USA visszaveszi a hatalmat sprintben. Kiélezett, magas színvonalú küzdelmek az ugró számokban, egy esetleges trónfosztással. Minimális különbségek a dobószámokban és a már megszokott afrikai fölény a távfutó számokban. No, ennyire persze nem egyszerű, de címszavakban így gondolom.

masz.hu: - Sok sikert a csapatnak !D.I:- Köszönjük, az idei korosztályos versenyek bebizonyították, hogy szépen alakul a csapatunk a jövő évi EB-re. Ezen a VB-n megkoronázhatnánk az idei évet.

Orbán ÉvaPapp Krisztina

Tóth LíviaSzabó Attila

Olteán CsongorMárton Anita 

 

Back to Top

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.