Beszélgetés egy „friss” edzővel

Zsivoczky Attiladr.Vágó BélaAz edzői pálya vonzásában

Az élet halad, a világ változik, a gyerekből szülő, a tanulóból tanár, a versenyzőből edző lesz… Természetesen nem ilyen egyszerű a tétel, de 2009. szeptember 23-án Zsivoczky Attila a TF OKJ-s képzésében a 10-es tételt húzta és briliáns felelettel edzői papírt, minősítést szerzett!

A vizsga utáni beszélgetést szeretném megosztani az érdeklődőkkel. Több mint húsz éve foglalkozom az edzőképzéssel, atléta szakemberképzéssel a TF-en.

Számomra nagy felelősség és nemes szakmai feladat az edzők képzése és „terelgetése”. Különösen megtisztelő kihívás, amikor világszínvonalú versenyzőket taníthatok és egyengethetek a legszebb pálya, az edzői hivatás felé.

Németh LászlóA húsz év alatt /alfabetikus sorrendben /olyan nagy versenyzői klasszisok jártak a TF edzőképzési tanfolyamaira, mint Bagyula István, Bakosi Béla, Czukor Zoltán, Gécsek Tibor, Horváth Attila, Tatár István és Vaszi Tünde, hogy csak a legeredményesebbeket említsem.

Természetesen, nem lenne szerencsés az ilyen nagy gyakorlati tapasztalattal rendelkező versenyzőket az „átlagos hallgatók” közül szegregálni, hiszen éppen a hallgatókban felmerülő kérdések és problémák láttán tudják csak igazán az edzői pálya „holdudvarát” belátni…

Olyan nagy nevek is megfordultak az OKJ-s képzésben nálam, akik nem világklasszisok, de válogatott versenyzők voltak és igen sikeres edzőkké váltak: Balogh László, Skoumal Péter, Németh László, Zentai Tibor, Babos Rita, Dömötör Balázs…

Közülük a legszorgalmasabb tanítványom Babos Rita volt, csodálatosan haladt az anyagok elsajátításában és inspirálta Babos Ritahallgató társait az igényes tanulásban. A legnagyobb kihívás Skoumal Péter volt, hiszen gyerekkora óta együtt töltöttük napjainkat a pályán és két igen kiváló atléta szakember gyermekeként került hozzám.

Edzővé válásának egyik fontos lépését akkor tettem, amikor a záróvizsga edzéstartása után szembesítettem azzal, hogy nagyon jól leadta az anyagot / a rúdugrás oktatását húzta/, de az oktatott alanyok bálványként tekintve rá csak a methodust követék, de nem haladtak szinte semmit az elsajátításban.

Zsivoczky Attilától ,- az atlétika egészét tekintve- szakmailag érettebb hallgató még nem fordult meg nálam.  vizsga utáni beszélgetés apropóját az adta, hogy rálátást biztosítsak arra, hogy szakember képzésünk egy friss diplomás hallgatója hogyan látja a  pályafutását, a TF-es képzést és milyen terveket sző az élete további szakaszában.

dr.Vágó Béla: - Sokaknak bejött az „amerikai-álom” /pl. Kiss Balázs/, neked mit jelentett az ott eltöltött 3,5 éves periódus?

Zsivoczky Attila: - Tökéletes feltételek szabadtéren és fedett-pályán egyaránt, három rúdugróhely egy pályán, hidraulikusan emelhető emelkedő, számtalan eszköz és szer stb., sőt, kérésemre külön bokaerősítő homokmedret is építettek…A középiskolai sportrendszerük nem annyira speciálisan képzett, ezt azonban az egyetemi rendszerben busásan bepótolják, szisztematikusan felépített edzésmódszerekkel és versenyrendszerrel rendelkeznek.

Zsivoczky Pandel Attila

Hihetetlen szakirodalmi és szakmai adatbázis; statisztikákra épülő edzéstervek intenzitásra és terjedelemre részletesen lebontva és kielemezve. Cliff Rovelto lett kint a mesterem, aki az USA egyik legeredményesebb magasugró szakembere, talán nála ugrottak legtöbben 230cm fölött…Szakmai nagyságát mutatta, hogy pár hónap után észrevette sokoldalúságom és tehetségem, így nem olvasztott be a magasugrók közé, hanem maximálisan partner lett abban, hogy Fejes Zoli bácsi által írt edzéstervet követhessem!

- Ez számomra nagyon érdekes, hiszen a kinti rendszerekről sokszor az a benyomás alakult ki /hallomások alapján/, hogy a „MY WAY OR HIGHWAY”, azaz megszoksz, vagy megszöksz elv a domináns!

- Nem, ez ott, a Kansasi Állami Egyetemre nem volt jellemző.

Zsivoczky és Sebrle Helsinkiben 05- Beszéljünk arról, hogy milyen szakmai tapasztalatokat szereztél akkor, amikor az „atléták királyával”, azaz Roman Seberle-vel edzettél?

- Seberle,  Dvorak apósa edzései mellett nőtt fel, és lett nagy versenyző. 2002-től Dalibor Kupka vettte át Seberle felkészítését, aki kevés változtatásra és a biztos megszokott edzésmunkára épített, amely egy hosszú, sikeres, de további csúcsokkal nem kecsegtető pályafutást eredményezett…

Ebbe a csapatba csatlakoztam be én, nagyon sokat kaptam és tanultam tőlük, de nekem egy kicsit kevés volt a gyors edzésmunka és ráadásul meg az edzések intenzitása és terjedelme is több volt, mint amit Fejes Zoli bácsival végeztem.Seberle versenyzői nagyságát kiemelendő, hogy ugyanazon regenerációs lehetőségeket kaptam, mégis Ő volt az, aki jobban regenerálódott és jobban bírta az edzéseket.

(Ez nem meglepő, hiszen az edzések /köztük talán a kevés gyorsasági munka is/ róla szólt, így tudott jobban haladni és regenerálódni…)

- Mi volt a legérdekesebb változás az itthoni edzés-szokásokhoz képest?

- Amikor 2x2x300m után (szériák között 8 perc, ismétlések között 4 perc pihenő) fél óra elteltével magasugró edzéssel folytattuk és fokozatosan emelkedő magasságokkal mindketten 2 méter feletti teljesítményt értünk el. Ez igazi kihívás volt…

(Ez tényleg meglepő, hiszen a technikai edzéseket pihent állapotban és friss izomzattal tanácsos végezni, bár a tízpróba sajátossága tényleg nem ezt adja a felkészülések és versenyek során…)

A második szám

- Zoli bácsinál a távolugrást csak ritkán kötöttétek össze a sprinteléssel, Seberle-vel ez hogy volt?

- Zoli bácsi szerint a kettő túl sok volt, de Seberlevel a távol után rengeteget rajtoltunk és utána egy könnyű 120m után egy max. 150m következett. A futásokban a hetek napi eloszlását a sprint, résztáv, gátfutás beosztás követte, ami még egyszer ismétlődött a hét második felében.

Roman Šebrle CZE  /9026 p. 10,64 - 8.11 - 15.33 - 2.12 - 47,79 - 13,92 - 47.92 - 4.80 - 70.16 - 4.21,98 Götzis 01.05.27Zsivoczky Attila HUN /8554 p. 10,64 - 7.24 - 15.72 - 2.18 - 48,13 - 14,87 - 45.64 - 4.65 - 63.57 - 4.23,13 Götzis 00.06.04

Rúdugrás Osaka 07- Legjobb eredményeiteket elemezve látható, hogy csak három számban /távolugrásban gátfutásban és gerelyhajításban / volt köztetek jelentős különbség, de a gerelyt a jobb magasugrásoddal kompenzáltad. Századra egyező 100m-es eredményetek láttán különösen szembeötlő a majdnem 1 m-es különbség a távolugrásban és a közel 1 mp-el gyengébb teljesítmény gátfutásban. Te hogy látod ezt a kérdést?

- Sajnos nem igazán éreztem rá ennek a két számnak a lényegére, bár a gátfutásom azóta sokat javult és jelenlegi edzőmmel, Dömötör Balázzsal nagyon jó úton járunk a távolugrás rendbetételéhez. Persze ehhez az is kell, hogy a lábam, ami már évek óta „vacakol”, megjavuljon és egészségesen jó edzéseket végezzek…

(Balázs 4-5 évvel ezelőtt végezte el ugyanezt az edzőképzést, nagyon jó szakembernek tartom, s remélem, hogy vele újra vissza tud Attila térni a világ élvonalába.)

- Mi az, amire a legjobban koncentráltok a felkészülés kapcsán?

- Nagyon figyelnem kell a terhelések elosztására és jellegére, hiszen ha folyamatos, jó minőségű és intenzitású edzésmunkát tudok végezni, akkor még képesnek érzem magam arra, hogy visszatérjek a világ élvonalába!

(Ezt én is nagyon remélem és kívánom! )

- Témát váltva, beszéljünk arról, hogy a TF, a képzési rendszerünk mit adott Neked ahhoz, hogy jó szakember váljon belőled?- Nagyon érdekes és nehéz megfogalmazni, de nem annyira a tárgyi tudás, a bemagolt tételek, hanem a TF kivételes légköre, az itt tanító tanárok kisugárzása és személyisége az, ami sokat jelentett. Adott egy átfogó képet  ahhoz, hogy mint edző-sportszervező, szakemberként láthassak, gondolkodhassak.

Zsivoczky Attila magas Göteborg

A legtöbbet dr.Gombocz János Tanár Úrtól kaptam a pedagógiai hatósugarak vonatkozásában.  Sok jó gondolatot kaptam az edzéselmélet órákon is, ahol Bartha Csaba oktatott.  Az egészségügyi ismeretek órán is sok érdekes és hasznos információhoz jutottam dr. Osváth Péter tanárom által.

(Pedagógiai vonalon mindig is erős volt a TF dr. Kiss Jenő és dr. Gombocz János révén!)

- Utolsó kérdésem a jövőbe tekint, hogyan tovább, milyen szerepet vállalsz majd az atlétikában?

- Amint már említettem, még szeretnék újra visszakerülni a tízpróba élvonalába, beválasztottak a MASZ Elnökségébe, ahol aktív szerepet vállalva továbbra is szeretném képviselni a versenyzőket, hiszen nélkülük nincs atlétika, és eredmény.6-8 éve még nem tudtam elképzelni, hogy valaha is edző legyek, de mára már másképpen látom a világot és pár év múlva talán én is az edzői pályát választom.

Zsivoczky Attila Göteborg 06

- Ezt nagyon jó hallani és remélem, hogy Szabó Dezső útját követve még sok szép eredményekhez és edzői sikerhez juttatod a magyar atlétikát. Nagyon érdekes lenne - és szerintem sokakat érdekelne- egy olyan szakmai elemzés, hogy milyen edzésmunkát végeztél Seberle edzőjével és esetlegesen összehasonlítást lehetne tenni a hazai elképzelésekkel és szakmai véleményekkel…, ehhez szívesen segítséget nyújtok Neked . (dr.Vágó Béla)

Zsivoczky Attila / IAAF profil

Zsivoczky Attila Göteborg

Fotók: Zádor Péter, ML, archív

Back to Top

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.