Egy induló Madeira szigetén

Végh Tibor10 000 méteres Európa Kupa

A portugáliai Ribeira Braván rendezi meg szombaton az Európai Atlétikai Szövetség a 10 000 méteres Európa Kupát. A magyar színeket a versenyen az idén két figyelemre méltó  eredményt is elért Végh Tibor képviseli. A rangos esemény előtt az ARAK Egyesült Államokban tanuló kiváló hosszútávfutójával beszélgetett a masz.hu.

- Milyen tervekkel, elvárásokkal indulsz az EK-n?

Végh Tibor: - Az elvárásom magammal szemben az, hogy méltóan kepviseljem Magyarországot ezen a fontos kontinensviadalon. Hogy ez mit jelent, majd a verseny közben fog kiderülni: a taktika a mezőny és a táv első felének ismerete után fog véglegesülni. Úgy érzem, hogy egy gyors kezdésre es egy taktikai csatára is jól fel vagyok készülve.

A tervem a versenyen való indulással az, hogy egy jó iram esetén egyéni csúcsot és egy rangos időeredményt érjek el. Egy jó eredmény láttán talán több magyar fiatal is elkezd majd a hosszabb távok felé orienálódni.

 

- Eddigi versenyeid idén ?

-  Az idei az első idényem, melyen nem egy egyetemi csapat szineit képviselem. Ezzel kevesebb lehetőségem volt versenyeken indulni, másreszt viszont a “fontos” versenyekre készülhettem. A novemberi debütálás után januárban futottam két félmaratoni versenyt az USA-ban, két egymást követő héten. Ezeken a versenyeken 66 perc körüli eredményeket értem el, amivel ugyan önmagában nem voltam elegedett, de jó erőfelmérés volt és a jövőbeli még hosszabb távu versenyekre jó jelként szolgált. Idei másik két versenyem 10000m-en volt március végén (28:52 – 14:35, 14:17) és május elejen (28:48 – 14:15, 14:33). Ezekkel a versenyekkel elégedett vagyok.

 

Végh Tibor a milánói EK-n 2008

 - Melyik volt a legemlékezetesebb?

     - Két versenyt tudnék kiemelni. Az első a novemberi félmaratoni debütálásom volt, ahol 66:17-et futottam. Ez a szezon eleji verseny megerősitette bennem, hogy a hosszabb távokra kell, hogy készüljek. A márciusi, Stanford egyetem pályáján rendezett versenyem is emlékezetes volt, mert itt futottam először 29 percen belul. A versenynek kivaló hangulata és rendezése van; remélem a jövőben sok magyar futónak lesz lehetősége itt indulni.

 

 - Mit tanulsz az Egyesült Államokban ?

     - Az egyetemi alapképzést 2008 májusában fejeztem be közgazdász szakon az Észak-Karolinai Állami Egyetemen. Az Végh Tibor egy amerikai versenyenutolsó évemben döntenem kellett, hogy a futás vagy a tanulás az, ami fontosabb. Mivel nem sikerült döntenem, igy Flagstaffbe, az Észak-Arizonai Egyetem-re adtam be a jelentkezésemet Erdészet (MSc.) szakra. Gondoltam, ha nem tudok dönteni, akkor csinálom mindkettőt tovább… A két éves képzésben a saját tanulmányomon dolgozom az órakra való készülés mellett. Persze az edzések köré épitettem fel a napirendemet.

 

 - Hogyan, kivel végzed az edzéseid?

    - Egymagam végzem az edzések nagy részét, de az egyetemi csapat pár tagjával is szoktam futni néha. Mivel Flagstaff-et a “hosszútávfutók Mekkájá”-nak is hivják, igy mindig akad, akivel lehet készülni: szoktam például egy volt etiop válogatott futóval is edzeni. Az edzések összeállitásában sokat segit itthonról Hirt Károly, akivel főleg a “kritikus” edzésekről egyeztetünk amikor az USA-ban vagyok.

     Egyébként az edzéseimben semmiféle új nincsen. Az aerob rendszer fejlesztésének vagyok a hive (sok kilométer, hosszú tempofutások). Ez sok türelmet igényel, mert eleinte a fejlődés üteme lasúunak tűnhet, de a futónak óriási alapot nyújt a nagy mennyisegű munka. Ehhez aztán hozzá lehet tenni a gyorsabb edzéseket. Heti 6 nap (vasárnap pihenőnap), összesen 12-szer edzek. Alapozáskor heti 190, a versenyszezonban 160 km-t futok. A kedvenc edzésem a 40-50 perces tempófutás.

 

 - Idei terveid ?

     - A 10000m-es EK után a Csapat EK-n szeretnék a válogatott tagja lenni. Taktikai verseny várható, amiben gyakorolhatnám a gyorsabb tempót es az iramváltásokat. Az idei célversenyem az Universiade, mert úgy érzem iden ez a verseny az, ami az erőnlétemnek megfelelő. Ősszel szeretnék félmaratonon egy jó időt futni és ezzel letenni az első alapkövet a londoni eredményesség felé vezető úton.

 

A festői Madeira szigetén  megrendezésre kerülő férfi 10 000 méterre 36 atléta nevezett.

A verseny június 6.-án, helyi idő szerint 18,15 órakor kezdődik.

Az eredmények elérhetők a verseny után az EA honlapjáról. (www.european-athletics.org)

 

Végh Tibor eddigi legjobb eredményei és helyezései:

5000m: 13:58,20 (2008), 10000m: 28:48,14 (2009), Félmaraton: 65:51 (2009)

2007 Magyar Bajnokság 5000m: I. hely, 2007 Universiade Bangkok 5000m: 9. hely

2008 NCAA Egyetemi Bajnokság 3000m akadály: 11. Hely

 EK 2008 Isztanbul

Back to Top

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.