Együtt kell működnünk !

Adamik Zoltán levele a Diákolimpiával kapcsolatban

Adamik ZoltánTisztelt Edző Kollégák!A Magyar Diáksport Szövetség versenyeivel, versenyrendszerével kapcsolatos vitához szeretnék hozzászólni. Mind a két oldalon szereplőként, hiszen közel 30 éve dolgozom testnevelőként-igazgatóként a közoktatásban és edzőként sportágunkban. Több mint 10 évet töltöttem el az MDSZ atlétika albizottságában, így jól ismerem mindkét oldal problémáit.A hozzászólásokból azt érzem, hogy a kollégák rosszul közelítik meg a problémát. Véleményem szerint örülnünk és hálásnak kell lennünk azért, hogy van egy szervezet, amelyik a maga versenyrendszerével és szervezettségével tálcán kínálja nekünk azt a lehetőséget, hogy tehetséget kutassunk, versenyeztessünk más forrásból.

Persze lehet ezt a versenyrendszert kritikával illetni, vagy inkább szerencsésebb jobbító szándékkal javaslatokat tenni. Én az utóbbi mellett voksolnék. A verseny kiírás szabályait nyilván a kiíró sajátosságai döntik el.

Az MDSZ versenyrendszerében nem csak atlétika, hanem számos más sportág is van és az indulási szabályok mindegyikre vonatkoznak. Hasonló ez mondjuk az Olimpiai játékokhoz, ahol a NOB szabályai az irányadóak. Érdekes, ezt nem kritizáljuk.

Persze van sok igaz dolog a felvetésekben. Mert sajnos a testnevelő kollégák közül nagyon sokan nem törődnek semmivel, vagy legfeljebb saját sportágukkal. Ettől függetlenül nekünk (!) kell együttműködni velük, mert az ő segítő készségükön múlik, hogy a jövőben az adott iskolában tudunk e tehetségeket találni. Tetszik, nem tetszik, ha ezt nem tesszük, akkor mi dolgozunk rosszul. Ugyan is sportágunk jövője múlik a jó kapcsolaton.

Az MDSZ-nek nincs eszköze abban, hogy szankcionáljon lusta, nem törődöm testnevelőket. Arra viszont lehet eszköze, hogy minden tapasztalatot elküldjön azoknak az állami szerveknek, ahol a fiatalság egészsége, nevelése iránt felelősséggel tartoznak. Ebben lehet a magyar atlétikának is szerepe. Szerencsére sportágunk kiválóan alkalmas arra hogy az állam elvárásait a magyar ifjúság egészsége, neveltsége terén magas színvonalon teljesítse. Ez része sportágunk hosszú távú stratégiájának is.

Szóban a diákolimpián is jeleztem az MDSZ illetékesének, hogy túlzóak az igazolás szabályai és ígéretem szerint megküldöm  a változtatásra irányuló javaslataimat. Sanyi bácsi, ha hibázott, az legfeljebb annyi hogy a versenyen kívüli indulásban lehetett volna rugalmasabb. A szabályok felülírására viszont nincs jogosítványa.

 

Tisztelettel:  Adamik Zoltán                     MASZ alelnök

Back to Top

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.