Elismertetni a sport fontosságát

DSC-SIÍgy látja a legjobb nyolc – Debreceni Sportcentrum-SI

A mögöttünk levő évről, a szakosztály eredményeiről, a 2010-es tervekről, a sportág helyzetéről  kért válaszokat, észrevételeket az ország legjobb nyolc szakosztályától a masz.hu. A sorozatot most a Debreceni Sportcentrum - SI válaszaival folytatja a szövetség honlapja. Az eredményes múlttal és az ország atlétikai életében továbbra is meghatározó jelennel rendelkező klub a közelmúltban  Perényi Gabriellát nevezte ki a szakosztály élére.

- A 2008. év végén megfogalmazott célokat sikerült elérni, sőt néhány kiváló egyéni teljesítménnyel még túl is szárnyaltuk azokat - kezdte az értékelést az atléták vezetője. -  A kiemelt sportolói keretben szereplő versenyzőink felkészítése kiválóan sikerült, amely siker mind a sportolók, mind az edzőik illetve az egyesület számára is.

A szakosztály top kerete  Zsivoczky Attila, Harsányi Olivér, Kazi Tamás, Szabó Attila mellett 2009-ben tovább bővült. Eredményességük és példamutató edzésmunkájuk alapján Kerekes Gréta, Koroknai Máté, Koroknai Tibor, Kovács Dóra, Magyari Katalin személyében fiatal, tehetséges debreceni atléták kerültek a kiemelt sportolói közé.

Szabó Attila

2009 évben az eredményes nemzetközi szereplés mellett elsődleges célként fogalmaztuk meg, hogy az év minden kiemelkedő versenyén legyünk jelen, (IAAF Atlétikai Világbajnokság, U23 EB, Universiade, Junior EB, Ifjúsági Világbajnokság,  EYOF, Csapat EB) és ott versenyzőink méltón képviseljék a nemzet és a város színeit.

- A tervek teljesültek  ?- Mondhatom, hogy igen. Két versenyzőnknek sikerült az idei év legrangosabb versenyére Berlinbe kijutnia és jó versenyzéssel a világ legjobb sportolóival felvették a versenyt. Kazi Tamás 800m-en a középdöntőbe jutott, Szabó Attila tízpróbában a 31. helyen végzett.

Kazi Tamás OB 2009

Az U23 Európa Bajnokságon, Kaunasban Harsányi Olivér magabiztos versenyzéssel és nagy egyéni csúccsal negyedik helyen végzett. Vörös Orsolya sajnálatos sérülése miatt a verseny feladására kényszerült.A belgrádi Universiadén Szabó Attila  kiegyensúlyozott versenyzéssel, egyéni csúccsal, 7746 pontos eredményével a harmadik helyet szerezte meg és egyben kvalifikálta magát a Világbajnokságra.

Harsányi Olivér

Koroknai Tibor  az újvidéki junior EB-n 400m gáton és a 4 x 400 m váltó tagjaként is rajthoz állt. Váltóban a negyedik helyen végeztek! Kerekes Gréta 100m gáton  és Koroknai Máté 400 m gáton kiváló egyéni csúcsokkal kvalifikálták magukat az ifjúsági VB csapatba.

Első komoly világversenyen való szereplésük elsősorban tapasztalatszerzés volt. Tamperében, az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon Kerekes Gréta a 4x100 méteres vátó tagjaként ezüstérmet szerzett, megjavítva a korosztályos országos csúcsot.

Koroknai TiborKoroknai Máté

Az első alkalommal megrendezett  Csapat Európa bajnokságon Kazi Tamás 800m-en az első, Harsányi Olivér magasugrásban az ötödik, Skoumal Péter pedig rúdugrásban a hatodik helyet szerezte meg. Papp Attila a maribori összetett EK-n magyar csapat legjobb tagjaként, egyéni csúccsal segítette a válogatottat az első osztályba. Összesen 11 válogatott atlétánk volt a különböző korosztályos versenyeken.

Az I.osztályba feljutott összetett csapat 09

- A hazai bajnokságok hogy sikerültek ?- huszonnégy alkalommal álhatott fel debreceni atléta bajnoki dobogóra. A felnőttek között megszerzett hat első helyet további négy ezüst és egy bronzérem teszi teljessé. Összesen 12 magyar bajnoki címet szereztek atlétáink.

Kerekes GrétaNagy Xénia

- Tervek 2010-re ?- Cél az előző év eredményességének megőrzése mellett az év legrangosabb versenyén, a barcelonai Európa bajnokságon minél nagyobb számú debreceni részvétel.  Ezt főleg négy atlétánktól várjuk. A hosszú sérülés után ismét óriási ambícióval és bizonyításvággyal készülő Zsivoczky Attilától; versenyzőtársától, az idén egyéni csúcsot javító - szintén tízpróbázó Szabó Attilától; a VB elődöntős 800 méteres futó - a magyar csúcs megdöntésének közelében levő Kazi Tamástól; az idén nagy egyéni csúcsot elért magasugró Harsányi Olivértől.

Szabó AttilaKazi TamásHarsányi OlivérZsivoczky Attila

Idehaza azzal a céllal állunk a munkához, hogy az idei bajnokságokon jól szerepelt versenyzők ismételjék meg eredményességüket, illetve javítsanak egyéni csúcsukon. A kiemelt versenyzőinknek szeretnénk minden segítséget megadni töretlen felkészülésük támogatására, a nemzetközi versenyeken való jó szereplés érdekében.

- Milyen problémákkal kell megküzdeni az eredményes szakosztályi munka érdekében ?- Sajnos az egyesületben évről - évre egyre kevesebb fiatal sportol. Talán a nálunk beindított Kincskereső program bekapcsolódásával ezt a problémát enyhíteni tudjuk. Kevés a jó atléta szakember. Jelenleg a szakosztály nem rendelkezik dobóedzővel és közép- hosszútávfutó szakága sincs.

Skoumal Péter

- Mit tart fontosnak a szakosztály ennek az országosan is tapasztalt helyzetnek javítására ?- Elsődleges feladat megállítani a versenyzői létszám fogyását. Fokozott odafigyelés szükséges a sportágra történő kiválasztás során.

Fontosnak tartjuk az általános iskolák és gimnáziumok tanárainak bevonását - alapozó jelleggel - a kiválasztásba és felkészítésbe. És minél több edzőt kell megnyerni a sportági munkára. De alapvetően meghatározó társadalmilag elismerté tenni a sport fontosságát és jelentőségét.

Aradi Bernadett

- Hogyan látják a sportág helyzetét Debrecenből ?- Idehaza jóformán alig van felnőtt versenyző, az edzői gárda átlagéletkora nagyon magas. A világversenyeken való eredményesség a várakozások alatt marad. A magyar atlétika jelenleg mélyrepülésben van. Csak az igazán fanatikusak maradtak a pályán, gondolok a szerény finanszírozási háttérre. Bár tapasztalataim alapján a párbeszéd talán még az anyagiaknál is inkább hiányzik a mai atlétikából. A média kiélezett figyelme a dopping kérdésére a helyzetet tovább rontja.

Szélesebb kitekintéssel elmondható: manapság az egyre kiegyensúlyozottabb nemzetközi élmezőny olyan színvonalú eredményeket produkál, melyekkel csupán egészen kivételes körülmények együttese (tehetség, szorgalom, edzői és anyagi háttér) révén lehet felvenni a küzdelmet.

Zsivoczky Attila

Ellentétben sok egyéb sportággal és az élet jóformán minden más területével, az atlétika pályán egyszerű szabályok alapján egyértelmű eredmények születnek. A győzelem vagy vereség kérdése nem csupán az ellenfelekkel, hanem önmagunkkal kapcsolatosan is tisztán értelmezhető.

Az atlétika szépségének hangsúlyozása ma Magyarországon különösen időszerű lenne. A mi sportágunk kiválóan alkalmas lehet egy mozgósító szerep vállalására, és viszonylag alacsony költséggel nagy tömegeket tudna megmozgatni - fejezte be a DSC-SI atlétikai szakosztálya nevében Perényi Gabriella.

Pontverseny / 2009                      DSC-SI eredmények / 2009

Junior 4x400m 2009

Fotó: Adamik Z, Doba I, ML, Zádor P.

 

Back to Top

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.