„Első számú segítő tényező a Heraklész program”

OB 20km - 09Mérlegen a gyaloglás - 2009

Az elkövetkező időszakban a válogatott szakágvezetőit a 2009-es évről kérdezi a masz.hu. Elsőként a  gyaloglók idei teljesítményéről készült beszélgetés olvasható.

masz.hu:”-- A szakág  milyen tervekkel, személyi és tárgyi lehetőségekkel várta a 2009.évet ?Dr. Urbán Ákos szakágvezető.  - Sajnos már a tervezés során nyilvánvaló volt, hogy sem személyi állományban, sem anyagiak terén előrelépés nem várható erre az évre, hiszen az egyesületek  és a MASZ helyzete

a kedvezőtlen körülmények hatására nem hogy javult volna, hanem tovább nehezedett.

- Hogyan sikerültek a betervezett felkészülési állomások ?-Az utánpótlás részére a tervezett edzőtáborokat, felméréseket megtartottuk, a versenyzők az adott időszaknak megfelelő formát mutatták. Sajnos a felnőttek részére közös felkészülési lehetőséggel nem számolhattunk, néhány versenyzőnk egyesületi, vagy saját költségen részt vett a Héraklész-program márciusi táborában, Tunéziában.

Helebrandt Máté edzőjével, Pokrovenszky Józseffel

- Ezek ismeretében hogyan értékelhetők az eltelt év teljesítményei ?- A világversenyek közül - különösen az előzmények ismeretében- kiválónak értékelhető Helebrandt Máténak az U23 EB - n elért 11. helyezése. Máté egy vírusos fertőzés következtében a verseny helyszínén kórházba került, infúziós kezelésben részesült, és indulása az utolsó pillanatig kérdésessé vált. Nyilvánvalóan nem kell ecsetelnem, hogy ez állóképességi számban mekkora hátrányt jelent. Meg kell említenem még, hogy a junor EB - n Kriván Bertát körszámlálói tévedés fosztotta meg a megérdemelt 8. helyezéstől.

Kriván Berza

Az év szakági világversenyén a metzi Európa Kupán a legjobb egyéni helyezést, a jónak mondható 11. helyet Kriván Berta érte el a junior mezőnyben. A felnőttek a rendkívül nehéz körülmények között egyénileg nem szerepeltek jól, de csapatszellemből, hazaszeretetből, az egymásért való küzdeni tudásból példát mutattak.

Így fordulhatott elő, hogy míg az ellenfelek csapatai a kiállítások és a hirtelen jött hőség miatti feladások következtében egyre fogyatkoztak, Magyarország 50 km - es gyalogló válogatottja, annak ellenére, hogy legjobb emberünket, Czukor Zolit már 7 km - nél kizárták a versenyből, szinte végig három fővel versenyezve Európában 6., női  20 km –es csapatunk pedig - egyetlen ponttal elmaradva a házigazda, és a gyaloglásban minőséget jelentő francia válogatottól, a 7. helyen végzett!

50km rajt - Metz

Ami az OB - ket illeti, a felnőtteknél a mezőny meglehetősen konstans. 50 km - en ismét a 47 éves Czukor Zoli győzött, a 20 km - es OB - n a 43 esztendős Dudás Gyuszi a fedett pályás OB megnyerése után nagy küzdelemben szorult a 2. helyre. Ilyen körülmények között különösen nagy öröm, hogy az idén első éves Helebrandt Máté jó eredménnyel nyerte a felnőtt 20 km - es OB - t. Utánpótlás terén a fiúknál két tehetséges ifjúsági versenyző tűnt fel idén, a lányoknál pedig a serdülő mezőny létszáma volt idén dicsérhető.

Junior női válogatott - 2009

- Segítő, gátló tényezők az év során ?dr.Urbán Ákos- Elsőszámú segítő tényező a Heraklész - program, így legalább utánpótlásunk zavartalan felkészülése biztosított.

Gátló tényező szakágunk nem túl nagy népszerűsége és az általános pénzhiány.

- Milyen tervekkel lép át a szakág az új évbe ?Dr.Urbán Ákos: - 2010 -ben azt szeretnénk, hogy legalább egy versenyzőnk jusson ki a barcelonai EB - re, a junior VB - re, és titkos tervünk, hogy az első ifjúsági olimpiának is legyen magyar gyalogló résztvevője. 

Szakágunk jövő évi világversenye a mexikói Világkupa, ahová várhatóan elsősorban egyesületi- és saját forrásokból juthatnak ki versenyzőink, megfelelő szintek elérése esetén.

OB 20km Békéscsaba 09

Czukor Zoltán OB 1. Dudince 2009

Dudás Gyula Békéscsaba 09

Gyalogló utánpótlás Dudincében 09

Fotó: ML, MASZ archív

 

Back to Top

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.